Der er herlighedsværdi nok i Silkeborg. Nok til alle. Her er sø, skov og klassiske 50’er-kvarterer, som blev etableret, dengang lille-putstoltheden blafrede fra enhver flagstang. Men det var også en tid, hvor linjerne ind til naboen blev trukket skarpt op, og når man trådte ind i sit bryggers eller grovkøkken, gjaldt det om hurtigt at finde en lyskontakt, for husene var skabt til at omslutte mennesker og give tryghed. Efterkrigstidens villaer var som huler - dunkle og duknakkede.
I dag er danskernes boliger for længst begyndt at åbne sig op mod omverdenen med løsninger, der inviterer lyset indenfor. Hvor der før med lidt god vilje kunne tales om køkken-alrum, bruger vi dag ord som masterrum, og terrasser er tryllet om til living-områder med lounge-miljøer.
Bente Tang og Mikkel Tang-Henriksen er indehavere af virksomheden Plott, og de lever af at ombygge og nytænke huse. Så da parret fandt denne grund i et tidligere sommerhusområde tæt på Gudenåen og med en romantisk have, hvor man nærmest forventer at møde Jeppe Aakjær, blev de enige om at kaste sig ud i den helt store ansigtsløftning. De har evnerne til at gennemføre en total renovering uden at miste respekten for stedets gode rammer.
Der var virkelig brug for en opkvikker. Det gamle rødstenshus stod og plirrede træt med øjnene - med små og få vinduer. Efter en lang proces blev udstrålingen dog noget anderledes. Murværket har fået en sort sandskuring, som matcher tegltaget, og de nye vinduesrammer er bygget ind i muren, så der næsten opstår en akvarium-agtig rummelighed.
Det reformerede hus hviler på et repos af Douglas-fyrretræ i en rustik bredde på 30 cm for hver planke, som er ført videre ind i villaen for at få uderum og inderum til at smelte sammen. Et af de oprindelige, krogede
æbletræer stod i vejen for den nye terrasse, men så byggede ejerne da bare uden om stammen, så træet i dag vokser op gennem et ærbødigt hul i plan- kerne. Bente Tang og Mikkel Tang-Henriksen har strammet huset betydeligt op, mens den 60 år gamle have får lov til at være krøllet og vild. Det giver en næsten meditativ atmosfære, en skandinavisk ro og renhed.
Indgangspartiet er også blevet en noget andet og mere imødekommende oplevelse. Når du åbner hoveddøren af glas, træder du næsten direkte ind i det store kombinerede køkken- og spiserum: masterrummet. Her er dog placeret en glasvæg mellem rummene, især for at afskærme lyden.
Trappen op til første sal er bevaret i sin grundform, men fyrretræsplanker- ne fra gulv og terrasse fungerer som beklædning på siden, så kroppen af træ på den måde føres gennem hele villaen. Resultatet er, at lyset for første gang i husets levetid kan strømme ind fra alle sider. Velkommen til fremtiden.