Fra nedrivningsmodent gasbetonhus til kubevilla i to plan

"Vi var meget klar på, hvad huset skulle kunne, men meget lidt klar på, hvordan det skulle løses".

trappe stue hus hjem maleri

© Christina Kayser Onsgaard

Den åbne trappe er placeret centralt i huset og - efter arkitekternes hensigt - placeret, så den er det første man ser, når man ankommer. Som gæst føres man direkte op til opholdsarealerne.

Det lange maleri markerer fordelingsgangen i underetagen, hvor alle tre børn har deres eget værelse og et fælles multimedierum til film og spil. Det store maleri har hængt på DSB's tidligere hovedkontor, og parret har fundet det på Lauritz.com.

Arkitekterne ramte plet

Den klarer vi da selv! Sådan tænkte familien i første omgang, da de skulle bygge et hus på deres nyindkøbte byggegrund ved vandet i Hvidovre. Men trods ihærdige forsøg på selv at tegne drømmehuset, eller finde et typehus, der passede, blev det arkitekterne Nørkær + Poulsen, der ramte plet i de allerførste skitser til familiens drømmehus.

trappe stue ovenlysvindue spisestue

© Christina Kayser Onsgaard

Ovenlysvinduet kaster lys ned til den åbne trappe, der forbinder de to etager af huset. Heroppe foregår det meste af familiens fælles liv – omkring det store spisebord med udsigt til strandparken og havnen eller i stuen, der vender mod haven.

Vi har købt en grund

─ Hov, vi har købt en grund! Nogenlunde sådan udbrød Pia og Jakob, da der blev sagt ja tak til det bud, de havde lagt på et lille, nedrivningsmodent gasbetonhus med tilhørende grund i Hvidovre.

Familien boede i et hyggeligt rækkehus i nærheden, men grundene her i forreste række ud til strandparken havde længe rumsteret i tankerne. Nu stod familien pludselig med deres egen matrikel og de havde absolut ingen idé om, hvad de skulle bygge på den!

– Jeg kan huske, at jeg surfede rundt på nettet, hvor jeg læste, at man skulle regne med, at det ville tage to år, fra man havde købt en grund til man stod med et færdigt hus – og det gav mig lidt ro, fortæller Pia, der på dette tidspunkt var på barsel med parrets tredje barn.

Hvordan skulle huset så se ud – når nu mulighederne lå vidt åbne? Både Pia og Jakob er erfarne projektledere, og de gik til opgaven med krum hals. Søgte på nettet, kiggede i bøger og blade, kontaktede typehusfirmaer og begyndte endda selv at tegne lidt løse skitser.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

plantegning

© Danske BoligArkitekter

Husets 198 m2 er fordelt på to fulde planer hvoraf det nederste rummer børneafdelingen med tre børneværelser, fællesrum og bad, og det øverste rummer forældreafdeling samt køkken-alrum, opholdsstue og tagterrasse.

Ideen om et typehus

– Inderst inde gik jeg nok og tænkte for mig selv, at vi kunne springe arkitekten over og klare det selv med en entreprenør. Hvor svært kan det være? Vi var egentlig også ret lune på ideen om et typehus, for der findes så mange pæne på markedet, fortæller Pia.

Men lige meget hvordan familien vendte og drejede typehusene på grunden, var der ingen af dem, der kunne få det optimale ud af udsigten over strandparken, havet og Hvidovres hyggelige bådehavn. Heller ikke deres egne forsøg på tegnebordet bar frugt. Processen var alligevel lærerig, for jo flere løsninger, der blev sorteret fra, jo mere nærmede familien sig dét, de gerne ville nå frem til. Og behovet for en arkitekt pressede sig på.

– Vi lavede virkelig meget research på nettet. Kiggede på huse, vi godt kunne li´ på boligsiderne, og så på, hvem der var arkitekterne bag. På et tidspunkt faldt jeg over Nørkær + Poulsen, der havde tegnet nogle rigtig flotte og meget moderne huse. Så vi skrev til dem, om de var interesserede i et projekt på Sjælland, selv om de holder til i Aalborg, fortæller Pia.

plantegning

© Danske BoligArkitekter

Ønsker, drømme og behov

Familiens første møde med arkitekterne Thomas Nørkær og Lars Bo Poulsen, der er medlem af Danske BoligArkitekter, foregik på taget af det gamle gasbetonhus på grunden. Her skridtede de rundt og talte og kiggede. På alt det smukke, som familien gerne ville kunne se på fra deres nye hus. Men også alle de uskønne vinkler og kig til naboerne, de helst ville undgå. Senere gik de hjem i rækkehuset og talte videre. Om alle ønskerne, drømmene og behovene for familien med tre børn.

– Vi var meget klar på, hvad huset skulle kunne, men meget lidt klar på, hvordan det skulle løses. Så alt det lagde vi på bordet. Hvordan vi gerne ville kunne være sammen, men alligevel have en særskilt børneafdeling. Masser af opbevaring og et køkken, der var åbent, men hvor vi alligevel kunne gemme rodet af vejen. At vi var vilde med udsigten og de rene, moderne linjer, men ville undgå at huset kom til at ligne en kedelig hvid legoklods i landskabet. Hvordan vi godt kan lide vinduer, der går om hjørner. Alt simpelthen. Også budgettet, der skulle dække alt lige fra grunden til arkitekter, entreprenør, værksted i haven og gode energiløsninger. Og så ville vi ikke lave noget selv, fortæller parret.

Se flere af arkitekt Lars Bo Poulsens projekter her.

stue køkken spisebordslampe spisebord spisebordsstole

© Christina Kayser Onsgaard

Det var vigtigt for familien at få en åben køkkenløsning, der alligevel skjuler det værste rod efter madlavningen. Løsningen blev et HTH køkken, indrettet i en G-form. Den sorte gelænderløsning omkring trappen matcher gelænderet på terrassen og de sorte profiler omkring facaden. Maleriet er af Louis Michael.

En kubevilla

En måned efter det første møde fik parret den første skitse fra arkitekterne. En kubevilla i to plan, der vender sig mod den bedste bid af udsigten. Med alle opholdsarealer løftet op på førstesalen, hvorfra man kan man træde ud på den store terrasse, der ligger som øverste dæk på et skib. Komplet med maritimt gelænder og skibslejder ned til baghaven – et moderne hus, som sender tanker til havnen og havet lige uden for døren.

– De ramte plet i første skud, og det færdige hus ser stort set ud som på de første skitser. Vi kunne med det samme fornemme de lange linjer, og hvordan at huset havde den her kompakthed, hvor vi alle sammen kan være tæt på hinanden, men alligevel på forskellige etager, fortæller parret.

Og lige præcis den del har været et af de afgørende punkter for arkitekterne.

hus vinduer have græsplæne træ

© Christina Kayser Onsgaard

Husets bagside har bestemt ikke noget at skamme sig over. De fine kompositioner med vinduernes placering ved børneværelserne i underetagen og opholdsarealerne for oven ses tydeligt.

Huset er i forhold til det oprindelige gasbetonhus, som stod på grunden, rykket et godt stykke længere frem mod veje. Dels for at give de bedste betingelser for en god udsigt fra alrummet og terrassen, dels for at give plads til en stor, privat baghave.

Flere spændende detaljer

– Når man laver et hus, hvor alle opholdsarealer er ovenpå, er den oplevelse man får, når man træder ind i huset, altafgørende. Det skal være intuitivt, hvor man skal hen, og derfor leder trappen i hallen direkte op i stuen. Derudover er det dobbelthøje rum omkring trappen med til at trække lys ind og skabe den her lodrette rummelighed, der forbinder huset på tværs, fortæller arkitekt Lars Bo Poulsen.

De sorte profiler i stål indrammer den hvide kasse, så den ikke – med parrets ord – ligner en legoklods, men har flere fine detaljer og træk, der giver liv og karakter til huset. Fx det markante husnummer, som var en af de ting, især Pia var faldet for hos arkitekterne, selv om Jakob skulle overtales en smule til den orange farve. Til gengæld er han helt solgt til den maritime dækterrasse og alle de arkitektoniske detaljer.

– Jeg er selv vokset op i et arkitekttegnet hus og har altid syntes, at det var mere interessant. Der er flere spændende detaljer, der gør det sjovere at bo i det. Og så minder de her maritime rækværk og nedgangen til haven med skibslejderen mig om mine yngre dage, hvor jeg havde studiejob på Storebæltsfærgen, fortæller Jakob.

stue terrasse spisebord havemøbler

© Christina Kayser Onsgaard

Familien kan træde direkte ud på dækket til terrassen fra køkken-alrummet på førstesalen. Den er forbundet med haven via skibslejderen og har med sine 25 m2 plads til hele familien.

Fakta om boligen

Arkitekt: Nørkær + Poulsen

Husets størrelse: Huset er på i alt 198 m2 i to plan, der er inddelt med 25 m2 tagterrasse, køkkenalrum, opholdsstue og forældreafdeling på førstesalen og en børneafdeling i stueetagen. Hertil en carport på 40 m2.

Processen: Arkitekten lavede skitseforslag på baggrund af familiens grundige research og sørgede efterfølgende for byggetilladelsen samt et fyldestgørende projektmateriale med tegninger og beskrivelser, som entreprenøren kunne bygge efter. Processen tog knap 2 år fra grunden var købt, til familien kunne flytte.

Energi: Familien har været strikse i deres krav til husets energiforbrug og fik allerede ved første møde med arkitekten gjort klart, at de ønskede et miljø- og energivenligt hus med jordvarmeanlæg. Anlægget krævede, at hele baghaven blev gravet op. Men til gengæld har familien fået en løsning, der holder det samlede varmebudget på under 6000 kr. om året. Selve jordvarmeløsningen kostede omkring 100.000 kr. og er medregnet i familiens samlede budget for huset.

Byggepris: Ca. 6 mio. inklusiv grund, småbygninger i haven, landskabsarkitekt, jordvarmeanlæg og arkitektrådgivning. (Heraf arkitekthjælp til ca. 110.000 kr. Processen tog knap 2 år fra grunden var købt, til familien kunne flytte ind.

trappe terrasse hus have græsplæne

© Christina Kayser Onsgaard

Velkommen ombord! Huset ligger med kig til Hvidovres gamle bådehavn, og det maritime miljø har været en inspiration til arkitektens trappeløsning, der minder om en klassisk skibslejder. Trappen sender sammen med det sorte gelænder tankerne mod store skibe – f.eks. Storebæltsfærgerne, hvor Jakob arbejdede som ung studerende.

kontor vinduer skrivebord skrivebordsstole

© Christina Kayser Onsgaard

Familiens soveværelser er alle beliggende i stueetagen. De er udstyret med et hjørneparti i glas og har havedør til det fri.

hus husskilt terrasse have indkørsel

© Christina Kayser Onsgaard

Et nyt hus med rene, stramme linjer kan nemt komme til at se fersk ud – især i et ældre villakvarter, hvor både huse og haver har opnået et markant og personligt udtryk gennem årene.

Det har arkitekterne været opmærksomme på og fra første skitse tænkt detaljer ind i arkitekturen, der giver huset karakter – heriblandt det store husnummer på facaden.

© Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler