Fra beskedent sommerhus til moderne familiebolig

Sommerhuset i Gentofte fra 1920 har overlevet 3 generationer, adskillige om- og tilbygninger og nu arkitekt Anders Barslunds skarpe arkitektøjne på de 253 m2. Oplev det fantastiske hus her.

Stor forvandling af rødstenshus i Gentofte
© Andreas Mikkel Hansen

Det nøjsomme rødstenshus på Solbakkevej i Gentofte ligner stort set sig selv udefra. Men indvendigt har det gennemgået en kæmpe forvandling – fra udslidt 2-familieshus til superfunktionelt hjem for en lille familie. Mette Klyhn er en af husets ejere. Hendes forældre er danske, men hun er opvokset i Holland, hvor hun mødte Enrico. Hans arbejde førte dem til udstationeringer i både Østeuropa og Asien, og det var også arbejdet, som førte familien hjem til Danmark. Her gik de på jagt efter et større hus med plads til udenlandske venner og Mettes danske forældre, der ofte er i landet i længere tid. Med sine 253 kvadratmeter og smukke beliggenhed tæt på Dyrehaven virkede huset på Solbakkevej som det perfekt valg. I det smørhul kunne de godt bo, men hold da op! Der skulle gøres en del ved huset, før familien kunne flytte ind. For selvom alt var ganske velholdt, var der langt til moderne standarder. Desuden havde det store hus gennem årene fået adskillige tilbygninger knappet på, så planløsningen nu var en kaotisk labyrint uden rumlig logik.

  • Ingen af os er eksperter i den slags, og jeg bliver altid lidt bange, når jeg ser sådan noget gammelt noget, der skal bygges om. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at der skulle en arkitekt på fra starten, fortæller Mette Klyhn.

Se mere fra denne bolig her.

BILLEDE Huset i Gentofte var oprindeligt et lille sommerhus bygget i 1920. Siden er det knopskudt med nye tilbygninger i flere omgange. Da familien overtog det, var det indrettet til tofamiliehus og planløsningen var labyrintisk.

Fra hulter til bulter til centraliseret hygge
© Andreas Mikkel Hansen

Mette var faldet over et af arkitekten Anders Barslunds projekter på danskeboligarkitekter.dk, og han blev derfor inviteret til en besigtigelse. Anders Barslund så mange kvaliteter i huset, selv om der også var flere benspænd.

  • Den største udfordring var at få de lidt over 250 kvadratmeter med hulter til bulter-rum skåret ned til noget enkelt, som en familie på 3 medlemmer kan bo i uden at føle sig fremmedgjort, forklarer Anders Barslund. Han så med det samme muligheden for at gøre køkkenet til husets centrale omdrejningspunkt og med direkte kig til landskabet udenfor.

Hemmeligt hotel til de gamle

I dag træder man lige ind i et imponerende køkken-alrum med smukt kig til haven og videre til skoven. Barslund har også på elegant vis løst opgaven med at indrette en gæsteafdeling til Mettes forældre.

I køkkenets lange panelvæg gemmer der sig nemlig en ”hemmelig” indgang, som fører ind til en gæsteafdeling med soveværelse og bad. Indretningen gør, at familien sagtens kan have gæster på besøg i lang tid, uden at de og de faste beboere behøver at sidde lårene af hinanden.

Trods de store omvæltninger indendørs har Anders Barslund dog haft blik for at bevare husets kvaliteter, som fx de fine skabe fra 40erne, trappen til kælderen og det fine parketgulv i dele af huset. Men ellers er der ikke meget, som er ved det gamle her.

Se flere af Anders Barslunds projekter her.

BILLEDE Fra det fine indgangsparti i træ træder man direkte ind i køkkenet og her bliver man straks præsenteret for den smukke udsigt til haven og Hundesømosen i det fjerne.

Fakta om huset
© Andreas Mikkel Hansen

Familien fik: En reorganisering af den kaotiske planløsning og en stærk arkitektonisk idé – panelvæggen med masser af opbevaringsplads og ”skjulte” indgange til bl.a. spisekammeret og gæsteafdelingen. Derudover udskiftning af vinduer, nyt køkken og to nye badeværelser, nye gulve i massiv eg, udskiftning af elinstallationer og ny rørføring til vand og varme, samt efterisolering af loftet over det nye køkken-alrum.

Processen: Arkitekt Anders Barslund har været med fra den allerførste skitse til den sidste håndværker forlod byggepladsen herunder byggeledelse, materialevalg, inventardesign og bestilling af alle leverancer. Kort sagt en full-service løsning.

Projektpris 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar 200.000 kr.

BILLEDE En tværgående væg, der tidligere delte huset i to er nu væk og køkken og stue er slået sammen til ét langt rum, der er gennemlyst fra den ene ende af huset til den anden.

Lyst køkken med panelvæg i røget eg
© Andreas Mikkel Hansen

Den lange panelvæg i røget eg er husets nye rygrad.

Panelvæggen har ”hemmelige” låger til andre dele af huset
© Andreas Mikkel Hansen

Bag de diskrete låger gemmer sig bl.a. spisekammer, kældernedgang og indgang til gæsteafdelingen.

Nye perspektiver i den moderne familiebolig
© Andreas Mikkel Hansen

Overalt, hvor det var muligt, er husets oprindelige stil bevaret. Det gælder fx trappen, der fører ned til kælderen. Samtidig er der fjernet vægge og åbent op for nye, spændende kig på tværs af huset.

Smukke snedkerskabe gav inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Selv om meget skulle opdateres i huset, var der også mange fine ting, som var værd at bevare. Det gælder fx skabsvæggene i forældresoveværelset, der gav arkitekten inspiration til den mørke panelvæg i stuen.

Æggeformet badekar på badeværelset
© Andreas Mikkel Hansen

Det renoverede badeværelse har fået et skulpturelt, æggeformet badekar i kompositsten.

Smukke og enkle fliser fra Floor Gres
© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekten har valgt flisen Walks 1,0 fra italienske Floor Gres på grund af enkelheden og det smukke spil.

Fakta om Danske BoligArkitekter

enne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.