Engelsk idyl hos danske Lykke

Nyt og gammelt i en skøn blanding, hvor hver enkelt genstand giver og får energi fra de øvrige genstande. Således kan Lykke Højriis Larsen lide at sætte et rum op: så det spiller og giver modspil.

© Andreas Mikkel Hansen

Der skete noget med Lykke Højriis Larsen, efter at hun havde boet i Storbritannien i nogle år. Den helt rendyrkede skandinaviske stil, hun tidligere havde hyldet, blev for kold og ren, og hun fik behov for at bløde den op med noget mere stofligt og blødt.

  • Man kan sige, at min stil i dag er skandinavisk blandet med english cottage-style. Jeg synes, at den rendyrkede skandinaviske stil kan mangle hygge. Jeg kan godt lide, når der også er nogle tæpper, tapeter, gardiner og alt sådan noget, griner Lykke Højriis Larsen højt.

I parrets tidligere hus, et townhouse i London, indførte hun hygge på efterbevilling ved at sætte tapeter op flere steder, som gav varme til de skandinaviske designklassikere.

Den stilmæssige rejse gav hende også modet til at videreuddanne sig til indretningsarkitekt, og hun har netop startet sit eget firma op, der hedder Lykke Larsen Living. Svendestykket er indretningen af det hus i Surrey, hun med mand og tre børn flyttede ind i for et par år siden, som hun har indrettet helt fra bunden.

Ejendommen, der består af en hovedbygning og et gæstehus, er opført af en kendt bygherre, Walter George Tarrant, som i årene omkring første verdenskrig byggede en del huse i og omkring Surrey omtrent en times kørsel fra London. Men ejendommen var i en sørgelig forfatning, da Lykke Højriis Larsen og hendes mand overtog den for to år siden.

  • Vi faldt for, at der var en fantastisk grund. Sådan en rigtig dejlig engelsk have. Og så var der tennisbane. Jeg tror, at mange havde revet det gamle hus ned og bygget nyt. Men jeg ville ikke have sådan et helt nyt hus, som der er så mange af i området, forklarer Lykke Højriis Larsen.

Huset er oprindeligt et murstenshus med sprossede vinduer, men det hang slet ikke sammen for Lykke Højriis Larsen.

  • Jeg kunne ikke lide vinduerne og ville have dem byttet med franske vinduer. Men de passede ikke til murstenshuset. Så var det, jeg fandt ud af, at Tarrant også havde bygget huse med træfacader, og så faldt det i hak, siger Lykke Højriis Larsen.

Det gav samtidig mulighed for at lægge et ekstra lag isolering på ydermurene, som blev dækket af brædder. Og det er Lykke Højriis Larsen glad for. Det kan nemlig godt være, at englænderne stort set ejede hele verden i begyndelsen af det 20. århundrede. Men at isolere huse, så de blot er nogenlunde varme om vinteren, kunne de ikke finde ud af.

Indvendigt er huset komponeret helt om i forhold til den oprindelige grundplan. Blandt andet er der indrettet et stort soveværelse på det tidligere uudnyttede loft, og køkkenet er flyttet til den sydvendte side af huset, så der nu er udsigt til poolen og haven. Desuden er der blevet plads til en vinkælder, som var et af hendes mands ønsker til huset.

  • Huset manglede enhver form for karakter, da vi overtog det. Der var ikke noget stuk, ingen paneler - ingenting. Min opgave var at give det karakter, men på en måde, så det så ud, som om det er noget, der hører til det oprindelige hus, forklarer Lykke Højriis Larsen.

Før parret flyttede fra deres tidligere hjem, tog Lykke Højriis Larsen fotografier af alle møbler, malerier og øvrige ejendele, som hun klæbede ind i en bog sammen med præcise mål på hver enkelt ting. Et stort arbejde, som dog gav bonus, da renoveringen skulle planlægges.

  • Det var en utrolig hjælp, for så kunne jeg tilpasse huset til vores ting. Vinduer, nicher osv. er lavet og tilpasset specielt til de ting, der skal stå der, forklarer Lykke Højriis Larsen.

Hun fik derfor fat i dygtige stukkatører, snedkere og tømrere, som kunne udføre arbejdet på stedet og i hånden efter hendes anvisninger.

  • Jeg må sige, at det har været den største udfordring. Det har været halvandet år med byggeri, hvor jeg har holdt styr på det hele. Til gengæld har jeg fået et hjem, jeg selv har indrettet fra bunden, og hvor alle ting har en plads, der passer, og som de passer til.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset i Surrey udenfor London, hvor Lykke Højriis Larsen bor med mand og tre børn, er på ca. 600 m2. Af det oprindelige hus er kun ydermurene tilbage, og de er blevet beklædt med træ, så huset i dag har fået et New England-præg. Det var især haven, der er anlagt i klassisk engelsk stil, parret faldt for. Bag huset er tennisbane og pool.

© Andreas Mikkel Hansen

Lykke Højriis Larsen har boet og arbejdet i Filippinerne og Sydamerika, inden hun mødte sin mand og slog sig ned i London. I dag arbejder hun som indretningsarkitekt i sit eget firma Lykke Larsen Living.

© Andreas Mikkel Hansen

De oprindelige vinduer er skiftet ud med franske vinduer, og de røde murstensmure er dækket med træ. Taget er det oprindelige tegltag fra ca. 1920.

© Andreas Mikkel Hansen

Stuk og paneler ser ud, som om det er født med huset. Men faktisk er alt helt nyt. Pendlen i loftet er ligeledes fra Barovier & Toso. Der er desuden lagt spots ind i loftet. De flotte gennemgående gulvplanker er leveret af Dinesen.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset ligger på en skrånende grund, og det var derfor ligetil at lave en vinkælder under køkkenet uden at skulle grave ud. Dermed fik manden i huset opfyldt en drøm. De dekorative vinkasser står på et skinnesystem, så de er lette at rulle ind og ud. Selve hylderne er lavet af Dinesen-træ, ligesom trappen. Bord og skamler er fra Rosmosegaard Antik. Pendlerne er købt hos Luceplan, som den øvrige belysning i huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Spisebordet er fra Rosmosegaard Antik og er lavet af en gammel kinesisk port. Tapetet på bagvæggen er af De Gournay. Det er håndmalet på silkepapir, så det har samme grønne nuance som spisebordsstolene fra den franske designer Philippe Hurel.

© Andreas Mikkel Hansen

De massive bjælker er sat ind i forbindelse med renoveringen, for at få mere træ ind i køkkenet. Brændeovnen, der er tændt hele vinteren, kan vendes alt efter om man sidder ved spisebordet eller står i køkkenet. Barstolene fra Lapalma hedder Lem.

© Andreas Mikkel Hansen

Ved siden af soveværelset har Lykke Højriis Larsen indrettet et stort lyst dressingroom. Øen i midten, der er fra Poliform, har skuffer på den ene side og åbne skohylder på den anden side. Pendlen, der er fra Barovier & Toso, er købt til spisebordet i køkkenet, men passede ikke ind. Til gengæld fungerer den perfekt her. For enden af rummet et par PK 22-stole designet af Poul Kjærholm. De store klædeskabe med glaslåger er fra Poliform.

© Andreas Mikkel Hansen

Lykke Højriis Larsen elsker sko og har en del af sin samling opstillet i Poliform-øen midt i rummet. Tapetet på endevæggen er fra Tapet Café. Gulvene er, som i resten af huset, hele længder douglas-gran fra Dinesen.

© Andreas Mikkel Hansen

De smukke marmorfliser, der er skåret af sammenhængende stykker marmor, fandt Lykke Højriis Larsen hos en stenhandler i Storbritannien. Den lyse marmorvæg deler rummet i to, så toilet og bruseniche er adskilt fra resten af rummet. Det store spejl er fra Fil de Fer. Badekar og skuffemøbel er fra Boffi, og pendlen fra Barovier & Toso.

Relaterede Artikler