En ombygning med deadline d. 1. december

Efter en presset ombygning blev der endelig plads til julens hygge

jul renovering ombygning hus villa facade
© Martin Sølyst

I udkanten af en mindre by i Sønderjylland har et ungt par flyttet mure, hævet vinduer og bygget om. 1. december var deadline, så julen kunne folde sig ud i de smukke rum uden generende kig til malerspande, spartler og stiger.

Julen holder gejsten oppe

I det lille hjem i Sønderjylland er julen enkel og ikke prangende, hvis man spørger Jespers Holst, der bor i huset med sin kone, Charlotte Valentin, og deres datter, Kaisa på 3 år. Helt åbenlyst er det da også, at julen hverken er defineret ved nisser eller store kasser med julepynt, som hives ned fra loftet. I stedet har parret formået at skabe en enkel julestemning med grene fra naturen omkring huset og julepynt i porcelæn.

Parret købte deres hus for 2½ år siden og har fra starten bakset med nye gulve, ændring af vindueshøjder, nye vinduer samt nedrivning og genopbygning af en mindre udestue i forbindelse med spisestuen.

– Særligt for mig har udestuen været et drømmeprojekt. Jeg har hele tiden haft et billede for mit indre øje af et stort gammeldags juletræ i overgangen mellem udestuen og selve stuen. Netop dette ville være en oplagt placering. Der har været mange vanskeligheder undervejs, og det at kunne visualisere et juletræ på den plads har været med til at holde gejsten oppe, siger Charlotte Valentin.

jul renovering ombygning hus villa stue daybed
© Martin Sølyst

DaybedDen er lavet af snedker Arne Flugt Sørensen, der producerer hvert enkelt møbel i hånden. Gulvvasen er fra House of Furniture, og de hvide snebolde af papir er fra Ikea. Rokkefåret er købt på Den Blå Avis. Lampen i loftet er en såkaldt Herrnhut-stjerne købt i Martensen's Boghandel i Christiansfeld. Parret tager den frem i oktober og ned igen
i marts. Fajancevaserne i vindueskarmen ved stjernen er fra Royal Copenhagen, og Louis Poulsen-bordlampen i vindueskarmen til højre er designet af Poul Henningsen.

jul renovering ombygning hus villa stue
© Martin Sølyst

Ægget af Arne Jacobsen for Fritz Hansen måtte parret købe igen, efter Charlotte Valentin havde solgt deres første Æg for at få råd til en Wegner-stol. På Montana-reolen står en Kubus-stage fra By Lassen, trædyr fra Kay Bojesen, en AJ-bordlampe af Arne Jacobsen og en blomst med navnet rosendrue. På væggen hænger et stort maleri af Aurora Calin, et lille maleri af Kate Transue og en ætsning, som er fundet på et loppemarked til 20 kroner.

Klassisk design er højt prioriteret

Parret holder af et enkelt udtryk i boligen og har i flere år været optaget af møbelklassikere, som de bruger som bærende element i indretningen. Charlotte Valentin er primus motor på møbelvalg og -sammensætning, og selvom Jesper Holst er enig med hende i prioriteringerne, himler han med øjnene og ryster på hovedet af hendes passionerede tilgang:

– Hun kan leve af havregryn og sagtens undvære at gå til frisør, hvis hun har forelsket sig i et eller andet møbel. Det kan heller ikke gå hurtigt nok med at få fat i det; engang satte hun sit yndlingsmøbel, Ægget af Arne Jacobsen, til salg impulsivt på en eftermiddag for at få råd til Den runde stol af Hans J. Wegner. Senere måtte hun så sælge noget andet for at få råd til Ægget igen, fortæller han.

Charlotte Valentin bruger Bruun Rasmussen, Lauritz.com og Den Blå Avis som afslappende syssel, på samme måde som andre ser film, og hun ved næsten i detaljer, hvilke møbler der er til salg hvor og til hvilken pris. Der bliver krejlet, byttet og handlet, og hun er dygtig til at sammensætte møblerne, så det giver nøjagtig det udtryk, hun ønsker sig.

Når hun tænker julepynt, er overskriften den samme. Træet skal være klassisk – hverken magert eller skævt, og pynten skal være enkel og præget af rene linjer. Stuerne er dekoreret med grove grene i vaser og runde papir-snebolde på gulvet, der understøtter det æstetiske udtryk. Men det er ikke sikkert, at julen fortsætter med at være så klassisk:

– Det er vist sidste gang, jeg får sat mit præg på julen i mange år, for Kaisa har vist ikke tænkt sig at lade mine papir-snebolde ligge pænt og velopdragent i hjørnet. Forleden dag spillede hun bold med dem, og jeg måtte lige finde mine prioriteter frem inden jeg fik stoppet hende. Jeg kan faktisk godt se legemuligheden i de dejlige runde snebolde, og må prøve at holde mine æstetiske behov i ave, fortæller hun.

For ganske få uger siden blev håndværkerne færdige, og nu skal familien holde jul i deres færdige hus for første gang:

– Vores Kaisa på 3 år er netop gammel nok til at forstå, hvad gaver og pynt har af betydning, og for første gang i to år er der ikke byggerod og maling alle vegne, fortæller Charlotte Valentin, der glæder sig over, at julefreden nu endelig kan sænke sig over deres nye hjem.

jul renovering ombygning hus villa konfekt
© Martin Sølyst

Julekonfekten ligger på Charlotte Valentins hjemmelavede opsats, som hun har kreeret af kopper og tallerkner fra Royal Copenhagen. Porcelænet er hæftet sammen med stenlim, som nemt kan fjernes igen.

jul renovering ombygning hus villa stue sofa
© Martin Sølyst

I stuen står sofaen Mags fra Hay. Den er bygget op i moduler, som Charlotte Valentin ofte flytter om på. Puderne i den er fra By Nord, By Lassen, og Tine K Home. Billedet over sofaen er en akvarel, som Charlotte Valentin selv har malet, og bordet er Poul Kjærholms PK61. Porcelænet på bordet er fra Royal Copenhagen, og krukken i forgrunden er fra North By North og er købt i Illums Bolighus.

jul renovering ombygning hus villa reol spisebord
© Martin Sølyst

En lille smule Julepynt sniger sig i løbet af december ind i Compile-reolen fra Montana, der fungerer som en slags over-dimensioneret sættekasse, som huser både bøger og brugskunst.

jul renovering ombygning hus villa
© Martin Sølyst

Adventskransen er skøn at skue, og dens friske farver er med til at underbygge den enkle stil. Roserne er sat i som friske, men tørrer, som dagene går, og laver fortsat en fin kontrast til de lysegrønne lys.

jul renovering ombygning hus villa spisebord stol
© Martin Sølyst

Det runde spisebord er tegnet af arkitekt Jørgen Rasmussen for Engelbrechts, og er kun lavet i tre eksemplarer. Bordpladen er af marmor, og stellet er i malet aluminium. Parret fandt bordet efter lang tids søgen i Den Blå Avis. Den store pendel, som hænger over bordet, er Poul Henningsens Kogle. De tre Y-stole og Den runde stol er designet af Hans J. Wegner. Den runde stol er en limited edition nr. 15, lavet i forbindelse med Wegners 100-års fødselsdag.

jul renovering ombygning hus villa sofa krukke
© Martin Sølyst

Poeten er navnet på den lille fine grå sofa, som er tegnet af Finn Juhl og produceret af House of Finn Juhl. Sofaen var det første møbel, parret købte sammen, og den bliver flyttet rundt i en uendelighed. Her står den i selskab med en gulvkrukke fra North by North, der er fyldt op med lærkegrene fra skoven. Den rustfarvede pude i sofaen er fra Tine K Home, og den blå pude med navnet Knot pillow er fra Lerche design. Portrættet over sofaen er af Carsten Hamann Hansen, maleriet af damen er af Charlotte Valentin, og ætsningerne af en hest og to bjerge er af Anne Marie Frank.

jul renovering ombygning hus villa stol
© Martin Sølyst

CH27-stolen, som er formgivet af Hans J. Wegner, har parret købt på en Bruun Rasmussen-auktion. Den er ikke længere i produktion, så de sætter stor pris på den. Puden i stolen er fra Lerche design. Træfuglene, som står i vindueskarmen og kigger ud i haven, er tegnet af Kristian Vedel, fra Architectmade, og lampen ved siden af dem er designet af Poul Henningsen. Den hvide Lars Rank-vase er fyldt med ilex-grene fra Cute Christmas, den lille fluesvamp-skulptur er af Pi Bjørg, og monsterskulpturen er fra et designermarked i Aarhus.