Eget sommerhus i baghaven

Med en betagende udsigt over Nivå Bugt har en familie fået et enestående uderum. Et badehus helt ude på kanten af den store og helt igennem spektakulære terrasse opfylder drømmen om at kombinere deres hjem med et sommerhus.

© Kira Brandt

På strækningen mellem Helsingør og Espergærde i Nordsjælland ligger villaerne skulder ved skulder og spejder ud over Nivå Bugt. De fleste er gamle sommerhuse, bygget af hovedstadens bedsteborgere i begyndelsen af 1900-tallet, men i dag beboes husene året rundt.

Og det er forståeligt nok, for udsigten over Øresund er formidabel, og i klart vejr kan man se langt ind i Sverige.

Et sted på dette stræk bor en familie, som via et par år i Hamborg rykkede fra Jylland til Sjælland på grund af karrieren, og da de skulle finde et sted at bo, havde de en meget klar idé om, hvad de ønskede sig:

Vi gik bevidst efter et sted, der kunne indfri vores drømme om at have et kombineret sommer- og helårshus – i stedet for to boliger.

Trappen til havet
© Kira Brandt

Trappen til havet tages op om efteråret, for vejret kan være barskt her ved kysten.

© Kira Brandt

Familien kigger ikke kun på det betagende vand. De bruger det også. Blandt andet til havkajakture. Kajakkerne opbevares på langs bag badehuset.

© Kira Brandt

Med havet i baghaven er det muligt at ankomme til huset fra begge sider. – Vi har et hyggeligt naboskab heroppe, og der roes flittigt langs kysten, fortæller ejerne.

© Kira Brandt

Fra havet ses den eksklusive terrasse med badehus, der gør det ud for et sommerhus for familien. Langs hele husets kystlinje er der – oven på de store sten, der er med til at kystsikre – lagt en terrasse af teaktræ. Diagonale zigzag-stier fører fra hovedhuset og ned til terrassen, og det er ude fra havet, at den skrånende have og stierne for alvor træder i karakter. Øverst til venstre ses endnu en terrasse med glashegn, der beskytter mod vind, men sikrer det smukke kig udover vandet.

© Kira Brandt

Når man først er gået hele vejen ned ad den stærkt skrånende grund, så kan det måske virke uoverskueligt at vandre op igen, hvis man lige får lyst til en kop kaffe eller en mad, så badehuset har selvfølgelig også et lille køkkenmodul, hvor det meste lige kan klares. Det er speciallavet af en snedker, og der er vask og køleskab i modulet, og på bordet ligger små kvadratiske fliser.

© Kira Brandt

Bag badehuset fortsætter teakdækket, der er indrettet med bredde trapper og en udebruser, så man kan skylle saltvandet af sig efter en tur i havet.

© Kira Brandt

Som trappen kan også hele den lange badebro tages ind om vinteren, hvor vandaktiviteterne alligevel er lagt midlertidigt på is. – De hårde storme kan hurtigt smadre broen, så det er nødvendigt at tage den ind, forklarer ejeren.

© Kira Brandt

Badehuset er også praktisk til opmagasinering af alt det udstyr, der bruges, når der leges på og i vandet. Og det skorter da heller ikke på udstyr. – Jeg tror, at vi kan tilbyde alle aktiviteter her, fortæller husejeren smilende.

© Kira Brandt

Det fem meter brede og over 30 meter lange teaktræsdæk er det rene slaraffenland for vandhunde og solelskere. Hele dækket er afskærmet af et åbent rækværk, der ikke stjæler fra udsigten, og bagest er der indrettet en spiseplads.