Drømmehuset krævede en gennemgribende restaurering

Kom med indenfor og se et øjebliksbillede af denne japanskinspirerede villa - om 14 dage er der formentlig rykket rundt.

Jakob Hundborg og Edith

Jakob Hundborg er ejer af kommunikationsbureauet Réplique, der løser PR-opgaver for bl.a. Flos, Royal Copenhagen og Blomus. Her med Edith, der er en engelsk mynde – en whippet – på 4 år.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Pejsestuen

I pejsestuen, et trin ned, øger det imposante franske spejl med guldramme rumfornemmelsen og reflekterer lyset i den del af stuen. Maleriet er af Jeppe Eberlein, lænestolen fra De Padova, og gulvlampen fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Klassisk dansk japansk

Efter en gennemgribende restaurering forener Jakob Hundborg sin passion for dansk og internationalt møbel- og belysningsdesign med stringent arkitektur, inspireret af både dansk og japansk byggestil. Gedigne naturmaterialer understreger hjemmets klassiske udtryk. Hele 11 meters glasparti mod atriumgården sikrer dagslyset – selv på en grå dag!

Villaen i Hellerups Ryvangskvarter

Villaen i Hellerups eftertragtede Ryvangskvarter var særdeles slidt både inde og ude. Så slidt, at en gennemgribende restaurering har været nødvendig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Respektfuld restaurering

Når et hus renoveres, er det dig, der bestemmer; når et hus restaureres, er det huset, der taler. Med respekt for den skarptskårne villas oprindelige arkitektur både indvendigt og udvendigt har Jakob Hundborg, ejer af kommunikations-bureauet Réplique, sammen med sin kæreste netop formået nænsomt at restaurere den 200 m² store villa fra 1963 til en moderne bolig, hvor de klassiske arkitektoniske detaljer igen er fremhævet gennem materialer og farvevalg.

– Gennem halvandet år gik vi jævnligt tur gennem det eftertragtede Ryvangskvarter i Hellerup nord for København og var enige om, at hvis netop dét hus nogensinde kom til salg, så ville vi købe det. Drømmen blev en dag virkelig, og vi overtog en villa, der var endog særdeles nedslidt både inde og ude.

– Vi har i bogstaveligste forstand, i tæt samarbejde med håndværkere, skrællet alle overflødige lag tilbage til det oprindelige formsprog. Vi har fjernet indbyggede spots, en køkkenø i højglanshvid, der blændede, og nedsænkede lofter og sagt farvel til en jacuzzi og et walk-in-closet. Vinduet i entréen var blokeret, og skifergulve ødelagt. De originale Junckers-gulve blev afhøvlet og fik en god oliering, der har givet gulvene et helt nyt og levende udtryk, alt med respekt for det, der var, fortæller Jakob.

Klassisk, tidløs indretning

Indretningen er klassisk tidløs med en sofa fra Paustian, sofabord af Poul Kjærholm, gulvtæppe fra Massimo Copenhagen og langs endevæggen væghængte reoler fra ATBO, der ofte skifter udtryk med en stor samling bøger, unikakunst og keramik. Keramikerne Christian Bruun, Gurli Elbækgaard, Anne Just og Bissa Segerson er blandt favoritterne. Gulvlampen er fra Serge Mouille. Den hvide bordlampe på reolen er Gatto fra Flos.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det bedste fra dansk og japansk arkitektur

Villaens stramme formgivning er bygget til en dansk konsul, der på daværende tidspunkt, i begyndelsen af 1960’erne, havde boet to årtier i Japan og ønskede at kombinere det bedste fra dansk og japansk arkitektur.

Tegnearbejdet blev betroet arkitekterne Ole Brandstrup Jensen og Peter Fournais. Villaen er i grundplan et stort rum med hele 11 meters vinduesfacade mod syd, så dagslyset strømmer ind, selv på en grå januardag. Kompositionen er stram med rette linjer med træk fra Fjernøsten.

Stuen

I stuen ser man, hvor flot arkitektonisk effekt det store vinduesparti mod atriumgården har. De fritlagte bjælker, der kom til syne, da de nedsænkede lofter blev fjernet, blev malet hvide. Fire omgange maling skulle der til for at dække dem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På rundtur i hjemmet

Det store og imposante rum mod syd og havens atriumgård rummer kombineret opholds-, pejse- og spisestue med en specialbygget køkkenafdeling, der giver rummet et moderne tvist.

Det enorme glasparti kan trækkes til side og forbinder naturligt køkken og stue med haven udenfor, så inde og ude flyder sammen til et stort leverum.

Førstesalen rummer den private afdeling med soveværelse og gæsteværelse, arbejdsværelse og badeværelse. Her er den oprindelige rumfordeling og -størrelse bevaret.

Udsyn til atriumgård fra svanestolen

Fra den sorte svanestol kan man sidde og kigge ud over den rolige atriumgård.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkkenet

Køkkenet fra Boform er bygget på mål som et elegant og integreret møbel i rummet. Køkkengrej, maskiner og service gemmes væk på hylder og i skuffer bag store, ensartede låger. Spisebordet er fra hollandske Arco. Arne Jacobsens 7’er-stole er betrukket med lyst kernelæder.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Farver, der giver ro og sammenhæng

Den neutrale grå farve på væggene går igen på køkkenmodulerne i stueetagen.

– Boform blev bedt om at skabe et køkken i nøjagtig samme farve, fordi vi blev så vilde med den. Det giver en ro og sammenhæng gennem et hus, at de samme nuancer fra en farveskala går igen. Vi har fra begyndelsen været opmærksomme på husets oprindelige sjæl og har lyttet til den oprindelige fortælling, der lå gemt under alle unødvendige og tilførte detaljer. Med hård hånd er alt barberet væk, og linjer ensrettet, alt sammen i materialer i god og gedigen kvalitet, så det arkitekttegnede hus er genopstået, forklarer Jakob.

Skuffedarium bag svanen

Bag svanen står et skuffedarium, hvis farve skifter løbende. I øjeblikket har den en dyb auberginerød farve. Oven på det står en lampe fra Flos, en vase fra et loppemarked og en fugl af den franske kunstner Bonardy. Værket på væggen er af de britiske kunstnere Tim Noble og Sue Webster.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Soveværelset

Soveværelset er helt bevidst indrettet uden overflødig pynt. Sengen fra Hästens med knitrende hvidt sengelinned fra Georg Jensen Damask og gulvlampen fra Bestlite udstråler ro. Den grå farve er Embassy Grey fra Flügger. Den danner smuk baggrund for værket af Gitte Winther.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Trappen til førstesalen

Trappen til førstesalen stod til at blive revet ned, men en gørtler lavede et nyt gelænder i bruneret messing. En låge i gulvet gemmer på nedgang til kælderen. Gardinet i kraftig, karamelfarvet velour er både smukt og har funktion som portiere, der holder på varmen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra vildnis til lys og luft

Ifølge historien har der, i bedste østerlandske stil, været rislende vand og et meditativt stenbed i haven. Jakob har genskabt de lange, lige linjer i den omkringliggende have og terrasse, der, særligt forår og sommer, forbinder inde og ude til en helhed. Da parret overtog huset, var haven tilvokset og misligholdt i en sådan grad, at intet stod til at redde.

– Alle kan fylde på og tilføje, de færreste kan og tør trække fra. Ligesom huset er haven nu, efter et stort oprydningsarbejde, inddelt i zoner, så vi får fuldt udbytte af lys og sol, der flytter sig gennem dagen. Fra stuen er der direkte udgang til den lukkede atriumgård, hvor alt tidligere vildnis er fjernet.

– Nu kravler duftende engelske roser op ad gavlen, og der er anlagt surbundsbed med stedsegrønne rododendroner. Formklippede avnbøge skærmer for nysgerrige blikke mod vejen, ligesom mere end 200 stauder – bregner, høstanemoner, storkenæb, hosta og påskeklokker – sikrer diversitet og liv i haven året rundt, fortæller Jakob.

Detaljer

Tableau på gustaviansk sidebord med PH-bordlampe fra Louis Poulsen og organisk formet messingskål af Tom Dixon.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Repos

På reposen i trapperummet er der blevet plads til endnu en arbejdsplads. Bordlampen er Snoopy fra Flos, vasen er af Dorthe Friis, og den antikke kirkestage er fra Fil de Fer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alsidig og dynamisk indretning

Passionen for design og formgivning er en stor del af Jakob Hundborgs hverdag som PR-ansvarlig for danske og internationale brands af møbler og belysning, og det smitter af i de hjemlige omgivelser.

Kærligheden er til flere tidsaldre, og det ses tydeligt i kurateringen af ikoniske og moderne møbler og tilbehør i indretningen. Dansk, nordisk, fransk og italiensk møbeldesign, kunst og en personlig samling unikakeramik forenes til en visuel helhed. Fx blander danske klassikere sig med en svensk gustaviansk lænestol og fodskammel fra De Padova og en antik lysekrone til et nyt, moderne udtryk.

– Alt herhjemme kan skiftes ud, for vi flytter om og rykker rundt sådan cirka hver 14. dag, fordi indretning er organisk, og vores liv er i konstant bevægelse med nye muligheder og indtryk, fortæller Jakob Hundborg, der dog er opmærksom på, at der ikke må blive for overfyldt:

– Det giver en dynamisk indretning, at hvert enkelt objekt får plads og rum, så vi i perioder kan nyde det til fulde. De stringente rammer giver optimale indretningsmuligheder. Gode gulve og pæne, vedligeholdte vægge er et godt udgangspunkt. Det er møbler og det tilbehør, som vi holder så meget af, der sammen med smukke, naturlige materialer fortæller vores fælles, personlige historie.

Atriumgården

Atriumgården er genoprettet i stramme, lige linjer, som passer til husets japanskinspirerede arkitektur. Om sommeren kan man åbne vinduespartiet helt op, så inde og ude går i ét.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Jakob Hundborgs hjemmekontor

Fra Jakob Hundborgs hjemmekontor er der frit udsyn til atriumgården. Bordet stod i parrets tidligere Kartoffelrækkehus, hvor det fungerede som spisebord. Det er siden malet hvidt. Over bordet hænger en pendel af Verner Panton.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad