Designelskerens kartoffelrækkehus i København

Han elsker godt design. Han arbejder med det – og han bor med det. Jakob Hundborg bor i Kartoffelrækkerne i København, hvor han har indrettet sig klassisk med et strejf af noget fransk.

Jakob hundborgs hjem i Kartoffelrækkerne
© Anders Schønnemann

Jakob hundborgs hjem i Kartoffelrækkerne

Husene i Kartoffelrækkerne ligner hinanden. Udefra. Men indeni er de lige så forskellige som de mennesker, der bor der. Og her i dette hus bor en mand, der er mere bevidst end de fleste. Jakob Hundborg har arbejdet med design- og livsstilsbrands i mange år, og han har skabt sig et hjem, der afspejler ham. Med hans sans for kvalitet og gode, gedigne materialer, for klassiske møbler og for udsøgte vintageting. Han har boet i flere metropoler, bl.a. i Paris i en årrække, så der er lidt påvirkning derfra. Men det er et hjem præget af danske møbelikoner.

Renovering af det gamle kartoffelrækkehus

Det har taget mere end tid at komme hertil. Nemlig masser af stædighed og knofedt. Jakob har selv stået for renoveringen af det gamle rækkehus fra omkring 1875. Han købte huset på de 129 m2 fordelt på tre etager tilbage i 2011, og kunne flytte ind et halvt år senere i et hus, der var som forvandlet. Han har ikke haft arkitekt på, men stået for det hele selv og har kun haft håndværkere til at udføre arbejdet.

– Huset var i en meget, meget dårlig stand, selv om det havde været renoveret i 1970'erne. Det havde fx regnet gennem taget siden 1985! Så jeg måtte have nyt tag, nye gulve, nyt køkken, nyt badeværelse og de mindre ting som dørgreb etc. Faktisk måtte alt skiftes. Men jeg har erstattet det hele, så det fremstår originalt.

Charmerende hus i København
© Anders Schønnemann

Stuen på første sal med adgang til hjemmekontoret. Her ligger Jakobs hund, Axel, der er af racen blue whippet. Sammen med Børge Mogensen-sofaen står en skammel af Poul Kjærholm, og i hjørnet en Bestlite-gulvlampe. Overalt i huset er der gulve fra Dinesen. Plakaten i ramme fandt Jakob i kælderen, da han overtog huset.

Charmerende hus i København

I dag høster han af indsatsen. Han elsker det charmerende hus og især de to små haver, som ligger for og bag det. Stemningen er god, for der er arbejdet bevidst med at få den frem. Væggene har fået en rolig grå farve, der er lagt Dinesen-fyrretræsgulve, som danner en varm og behagelig bund, og de få, men nøje udvalgte møbler og ting er valgt med kærlighed. Det kan mærkes.

Stilen korresponderer med huset og sjælen fra 1800-tallet. Så selv om alt som sagt er skrællet ned og bygget op igen, så er døre, trapper, paneler, skabe og stuk bevaret.

– Jeg kan godt lide, at det er troværdigt og ærligt over for arkitekturen.

Hjem i konstant forandring

Jakob er til gengæld ikke særlig tro over for sin indretning. Hver 14. dag skifter han rundt på alle de mindre ting og accessories som vaser, stager, lamper.

– Jeg er så heldig at have en kælder, hvor jeg har et arkiv af ting. Og så bytter jeg rundt mellem kælderen og de forskellige etager. Et hjem må aldrig blive stationært, så glemmer man at lægge mærke til sine ting. Og jo ældre man bliver, jo større er risikoen for, at man får proppet alt for meget ind i sine rum. Kunsten er at fjerne, ikke at fylde på ...

Stue med en Svanestol af Fritz Hansen
© Anders Schønnemann

Stue med en Svanestol af Fritz Hansen

Stuen i forbindelse med køkkenet er indrettet med en Svanestol fra Fritz Hansen, sofa fra Paustian og et lille sofabord fra Flexform. Spejlet hang i huset, da Jakob købte det.

Lille samling af keramik i stuen
© Anders Schønnemann

Lille samling af keramik i stuen

Jakob samler på keramik, som han finder på markeder og i antikbutikker.

Lyst hjemmekontor med en Syverstol på hjul
© Anders Schønnemann

Lyst hjemmekontor med en Syverstol på hjul

Hjemmekontoret, som er et af Jakobs yndlingsrum. Her strømmer lyset ind, og han kan arbejde i ro under den store Random-pendel fra Moooi. En Syverstol på hjul gør det ud for kontorstol, bordet er et gammelt bord, Jakob fandt i huset. Hermès-æsker bruges til opbevaring.

Hvid Atollo-lampe fra Oluce
© Anders Schønnemann

Hvid Atollo-lampe fra Oluce

Kommoden har Jakob arvet fra sine forældre, da han flyttede hjemmefra. Herpå Atollo-lampe fra Oluce, vaser fra Holmegaard og af Ditte Fischer og kunst af en fransk kunstner.

Kombineret køkken og spiseområde
© Anders Schønnemann

Kombineret køkken og spiseområde

Det kombinerede køkken og spiseområde er et åndehul. Efter en travl dag på jobbet kan Jakob komme hjem og lave sig en kop te og sætte sig udenfor i den lille oase uden for døren.Spisebordet hedder Slim Table og er fra Arco. Rundt om står stolene Carbon Chair fra Moooi og Syverstole fra Fritz Hansen. På bordet dansk keramik.

Smuk lysekrone i spisestuen
© Anders Schønnemann

Smuk lysekrone i spisestuen

I rummet er arverne er afstemte og afdæmpede som i resten af huset. Her det smukke maleri af den danske billedkunstner Jeppe Eberlein. Lysekrone fra Strandboulevardens Antik på Østerbro.

Lyst køkken fra Trend Snedkeri
© Anders Schønnemann

Lyst køkken fra Trend Snedkeri

Det åbne, stilrene køkken er fra Trend Snedkeri. På væggene Bestlite-lamper, på bordet en Snoopy fra Flos samt en tepotte af Ditte Fischer.

Nye og antikke glas og service
© Anders Schønnemann

Nye og antikke glas og service

I skabet står glas og service fra Royal Copenhagen, Holmegaard, Baccarat, Ditte Fischer, Iittala samt vintage og antikke ting.