Highlights fra BO BEDRE: Den afrikanske farm på heden

Tove og Poul Petersen har bygget et hus med egen jagtstue og en græsplæne så stor som en savanne.

© Tim Wahlfried

Shhhhh … vær helt stille! Første morgen i det nye hus, slog Tove Petersen øjnene op til en flok rådyr, der var på vej over græsplænen for at drikke fra den helt nyanlagte sø. Hun vækkede straks sin mand Poul, så han også kunne nyde synet.

  • Det var fantastisk og bekræftede for os, at vi havde valgt det helt rigtige sted at bygge huset, fortæller Tove og Poul Petersen, som ellers havde brugt flere år på at få lov til at bygge på den anden side af landevejen

  • ovre ved siden af deres put & take-søer. Det område ligger imidlertid i en landzone, og derfor afviste Hedensted Kommune ansøgningen. Så da de vågnede op denne solopgang til synet af rådyr på græsplænen, var det med en forløsende fornemmelse af, at skæbnen havde grebet ind til deres fordel.

De har tidligere været på jagtture i Sydafrika, hvor Poul Petersen blandt andet har nedlagt en zebra og et vortesvin, og da de projekterede huset, lå billederne fra den lodge, de boede i, i baghovedet. Billeder, der kun blev forstærket af oplevelsen den første morgen i huset.

  • Det var fantastisk og bekræftede for os, at vi havde valgt det helt rigtige sted at bygge huset, fortæller Tove og Poul Petersen, som ellers havde brugt flere år på at få lov til at bygge på den anden side af landevejen
© Tim Wahlfried

Døren går op og gæsterne bliver inviteret indenfor hos Tove og Poul Petersen med ild i pejsen. Mødet mellem de stramme, symmetriske linier i huset og den rustikke indretning skaber et flot kontrapunkt. Bisonkraniet er i øvrigt en 5000 år gammel forstening, der er købt på en stenudstilling.

© Tim Wahlfried

De smukke mursten der giver et fantastisk liv og farvespil i facaden, har kostet meget tid og mange kræfter at finde. Parret testede sammen med arkitekt Jesper Therkildsen skifer, granit og flere andre løsninger uden held. Men på en messe så Tove Petersen denne grå-patinerede flensborgsten fra firmaet Gamle Mursten. Stenen, der kommer fra herregårde og andre historiske bygninger i Sønderjylland og Nordtyskland, har nu fået navnet ’Toves sten’. Det lange smalle vindue, der giver et indblik til husets tværgang, som ejerne kalder galleriet, ligner næsten en billed-frise, når man står udenfor og kigger ind.

© Tim Wahlfried

Familie-hunden Kasper tager imod når man åbner hoveddøren. Først ser man kun de mørke mursten og ilden i pejsen - en varm, og herskabelig oplevelse. Men så snart man træder indenfor suppleres dette indtryk af det smukke lysindfald fra galleriets ovenlysvinduer, og man bliver overrasket over, hvor lyst huset er. Gennem pejsen kan man se direkte ind i stuen og videre ud på græsplænen på den anden side af huset, hvilket giver det store hus en sjælden luftighed. Vaser, flet og drivtømmer er købt hos Butik Skovgaarden i Enner. Pejsen er fra Living Flames.

© Tim Wahlfried

Et kig fra savannen - græsplænen er på 10 tønder land, uden blomster eller buske, der skal holdes, hvilket forstærker indtrykket af, at man besøger en afrikansk jagt-farm. Og det er ikke helt forkert - Poul Petersen arrangerer betalingsjagter på fasaner og ænder. Kontakt pep45@live.dk for mere information.

© Tim Wahlfried

Den lyse stue byder på en flot udsigt til den store plæne foran huset. Maleriet, som datteren har malet, refererer til Poul Petersens passage af Polarcirklen. Sofaen er fra BoConcept og bordet fra Ilva.

© Tim Wahlfried

Nyt overfor gammelt. Ting med struktur som modsætning til rene flader - Tove Petersen har en gennemført stil. Tænderne på bordet er fra et vortesvin, Poul har skudt i Afrika.

© Tim Wahlfried

De fantastiske Flensborg-sten kommer rigtigt til deres ret som modspil til stuens og galleriets rene, hvide linier og i samspil med pejsen.

© Tim Wahlfried

Køkkenet fra Culina er lavet i massiv, røget eg. Læg mærke til, at alle flader er lavet af et stykke træ, så årerne passer perfekt sammen. Armaturer fra schweiziske KWC - her med både quooker, danskvands-hane og almindelig vandhane. Skærebrættene er fra Ilva og stentøjs-serien på hylden fra Villa Collection.

© Tim Wahlfried

Spisebordet er lavet af pommersk fyr fra den nedlagte Hærens Klædefabrik i Randers, står flot sammen med Dinesen-gulvene.

© Tim Wahlfried

Når vejret er til det kan man nemt trække ud på terrassen, hvor der er indrettet en dejlig spiseplads. Alle havemøbler er fra Preform.

© Tim Wahlfried

Udhængene omkring hele huset sikrer, at der er et smukt og behageligt lysindfald - også her i soveværelset.

© Tim Wahlfried

Fra sengen har Tove og Poul Petersen flere gange set flokke af rådyr, der krydser græsplænen for at drikke fra den lille sø. Vægtæppet over sengen er fra Sydafrika, hvor deres venner arrangerer safari-ture fra en farm ved Morong-bjerget. Sengetøjet er fra RikkiTikki af Naja Munthe.

© Tim Wahlfried

Badeværelsemøblerne og spejlet er fra Culina og armaturerne fra Vola. Fliserne på gulvet er Azul Cascais fra StoneCon.

© Tim Wahlfried

Et værelse med udsigt - det lyse og imødekommende bade- værelse er et herligt rum at opholde sig i. De store glaspartier - ovenlysvinduerne, der er ført helt op til spids, de store terrasse- døre og glasskillevæggen til brusenichen - giver luft og lys.

© Tim Wahlfried

Fra Duravits Philippe Starck-badekar kan man slappe af foran flammerne i pejsen, der adskiller sove- og badeværelse, mens man nyder udsigten til den store, ugenerede grund.

© Tim Wahlfried

Huset er ikke firkantet, men det er bygget op af firkanter. Alle udhæng er beklædt med lodret grantræ, mens beboelsesarealerne har vandret træbeklædning. De lyse partier er mahogni, som er blevet lysnet af vind og vejr.

© Tim Wahlfried

Terrassen på 200 m2 er bygget i den meget hårde træsort Ipe, som også kaldes jerntræ. Alle rum i huset har egen udgang til terrassen. De tre egetræer stod på grunden, og det har de fået lov til at blive ved med. Vandhanen er af mærket Frostline.

Denne artikel blev bragt første gang i 2012.