Danmarks dejligste parcelhus– bygget på ren kærlighed

Vinderen af BO BEDREs store parcelhus-konkurrence er fundet, på en bakketop i Silkeborg. Malene Nørgaard og Christian Frederiksen forelskede sig hovedkulds i 1960’er-husets gule mursten.

© Andreas Mikkel Hansen

Vild med 60'erne

De kaldte ham Admiralen, den ældre herre, der beboede huset her på vejens bedste grund på toppen af bakken. Og han var vist også pensioneret søofficer –i hvert fald havde han indrettet ivrigt med mahogni og maritim pynt i det parcelhus, som Malene Nørgaard og Christian Frederiksen alligevel forelskede sig i.

De kunne nemlig sagtens se bort fra alt det træ, gips, pryd og pynt, det klassiske 1960’er-hus var gemt bag. Og de kunne nemt forestille sig, hvordan det kunne blive ført tilbage til den funktionalistiske skønhed, det var tænkt som.

Vi ledte efter et hus, der ikke var for ødelagt og ændret for meget. Et hvor vi kunne holde fast i nogle af de originale parcelhus-elementer og inddelingen – og så selvfølgelig de gule mursten og det flade tag. Både Malene og jeg er vilde med 1960’er-stilen, og huset var faktisk det første, vi så i virkeligheden, men så havde vi nok set omkring 1000 igennem på nettet, fortæller Christian Frederiksen.

© Andreas Mikkel Hansen

Knivskarpt og ind til benet

Sådan– knivskarpt og helt enkelt Malene Nørgaard og Christian Frederiksen havde, med egne ord, for mange ideer til at bygge et helt nyt hus, og blev nødt til at bygge videre på noget, de vidste fungerer. De har derfor ikke valgt at lave en total makeover med nye etager og hvidpudsede ydermure, men har fokuseret på at skære ind til benet og trække linjerne skarpere op - inde såvel som ude. Den største forandring udefra er havestuen, der er fjernet, og tilføjelsen af flere og større vinduespartier.

© Andreas Mikkel Hansen

Drømmen om parcelhuset

Huset før ... Det var parcelhusdrøm anno 1967, der mødte parret første gang, de så huset. Havestuen, der ses på stue-vinklen til højre, var huset ikke født med, men den var én blandt flere tilbyggede unødvendigheder, der maskerede husets gode, originale egenskaber.

© Andreas Mikkel Hansen

Modernisering af admiralens cigarkasse

Malene Nørgaard og Christian Frederiksen arkitekten og ingeniøren med fortid som tømrer, er parret, der har forvandlet ”admiralens” cigarkasse til en lys og moderne version af et parcelhus.

© Andreas Mikkel Hansen

Et moderne parcelhus med design i verdensklasse

Det runde bord har Christian selv bygget. Rundt om det runde egetræs- bord står en samling klassiske Hans J. Wegner-stole og en enkelt Syver-stol med koskind. Henover bordet hænger Caravaggio-lampen af Cecilie Manz. Spisestuen ligger overfor køkkenet. Bemærk også de nye vinduer, der går helt til loft, og som øger fornemmelsen af loftshøjde.

© Andreas Mikkel Hansen

Entræ - når naturen rykker ind

Et kig fra hoveddøren og videre ind i stuen. Her har parret åbnet op, så man ikke længere kommer ind i et snævert indgangsparti, men direkte ind i den åbne entré, der fører videre igennem spisestuen og ind til opholdsstuen. Til højre ligger fordelingsgangen med husets fire små værelser. Birkestammerne fungerer som fine stumtjenere og er hentet på et savværk og monteret direkte i gulv og loft. Lamper fra Muuto.

© Andreas Mikkel Hansen

Hyggelig overdækket terrasse med plads til familien

Terrassen er helt ny for den gamle var ustabil og måtte ryge, da parret fjernede den tilbyggede havestue, der var sat på huset engang i 1980’erne. Træet er FSC-mærket Balao-træ, og fra terrassen har parret udsigt over Silkeborg.

© Andreas Mikkel Hansen

Stilfuldt køkken med elegant finish

Køkkenet er et nyt Svane-køkken Bordpladen i smukt patineret beton stammer fra et gammelt arbejdsbord, som Christian Frederiksen faldt over på sit arbejde. Det fik han bakset med hjem og savet midt over, så de to stykker i forlængelse af hinanden nu udgør køkkenbordpladen. Henover hænger klassiske Pantop-lamper af Verner Panton.

© Andreas Mikkel Hansen

The gift that keeps giving

Butterfly-stolen af Hans J. Wegner står i et hjørne af stuen og var én, som Christian Frederiksen gav sig selv i 25 års fødselsdagsgave, længe før han mødte Malene og end overvejede at købe et parcelhus ... fascinationen af periodens smukke håndværk har været her fra start! I gulvlampen hænger en Kay Bojesen-abe og kigger.

© Andreas Mikkel Hansen

Stilfuld velkomst

Indgangspartiet er også nyt og alle de store vinduer med sorte lister er fra Velfac. Betontrappetrinnet er blevet belagt med granitfliser, udelampen er fra Light Point.

© Andreas Mikkel Hansen

Hyggelig og moderne pejs

Huset var født med en pejs og parret var heller ikke i tvivl om at bevare det lune blikfang, bare med en ny indsats. Omkring pejsen har de skabt en hyggelig krog med en lille betonbænk. Den originale blyindfattede rude med kulørte glasindsatser har også måttet vige for ét af de nye, sorte Velfac-vinduer. Et lunt lammeskind, pude fra Hay og Kubus-stage hygger.

© Andreas Mikkel Hansen

Rummeligt soveværelse med originale indbyggede skabe

Parret har beholdt den originale inddeling med fire værelser, der alle ligger i husets ene vinkel. Det største af dem er soveværelset her, hvor parret har valgt at bevare de originale smukke indbyggede skabe. Overfor ligger det største af de tre mindre værelser, som Malene og Christian snart skal til at gøre klar til næste generation, der skal vokse op i et dansk parcelhus ...

© Andreas Mikkel Hansen

Funktionelt badeværelse med lækkert finish

Selve indretningen på badeværelset har de dog ændret på, så wc’et nu er gemt bag brusenichen og på den måde ikke længere er det første, man ser, når man træder ind i rummet. Vola-armaturet over vasken hører også til parcelhusets barndom og Malene insisterede på, at det skulle være Vola i hele huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Minimalistisk og charmerende badeværelse

Det store badeværelse ligger sammen med værelserne i den ene vinkel af huset, og her har parret indrettet det helt enkelt og funktionelt med store gulvfliser i beton og hvide elementer fra Copenhagen Bath.

© Andreas Mikkel Hansen

Hay fra terrassen

Terrassen er indrettet med udemøbler fra Hay.