Cool country

Københavnerparret skiftede lejligheden ved Christianshavns Kanal ud med afslappet landlig træhusidyl i Nordsjælland.

© Pernille Kaalund

For snart mange år siden kom Lotte Moliin, designer og stylist, og Claus Uhland, konsulent, til at køre den forkerte vej og havnede ved et rent tilfælde på den vej, der senere skulle vise sig at blive deres faste adresse.

  • Vi kendte slet ikke den snoede vej i det kuperede terræn. Det lå så naturskønt, og vi talte om, hvis vi en dag skulle flytte, måtte det

da meget gerne blive hertil, fortæller Lotte Moliin. Efter i snart ti år at have boet i det nordsjællandske træhus fra 1928, er de stadig vilde med stedet. Med naturen helt tæt på, et hus fyldt med historie og charme og kun 20 minutters kørsel til storbyens puls passer landvillaen det førhen Københavnsbaserede par helt perfekt.

Huset på 137 m2 havde været udlejet i en årrække, hvilket det også bar præg af ved overtagelsen, og en større renovering var derfor påkrævet. Et nyt tag kom på, der blev lavet loft til kip med synlige hanebånd, og to nye kviste blev opført ved soveværelse og børneværelse for at give mere lys og nogle ekstra m2 til førstesalen. Alt blev malet hvidt, og gulvene hvidolieret.

Da køkkenet stod for tur, blev indretningsarkitekt Anne Nexøe Larsen kontaktet og i fællesskab opstod idéen om at rive den oprindelige væg ned mellem gang og køkken og i stedet etablere et stort rum med tilstødende spisestue.

  • Nedrivningen af væggen gjorde, at vi kunne få en stor arbejdsplads med mørkegrå granit i midten af køkkenet, og den fungerer samtidig som rumdeler, forklarer Lotte Moliin.

Hele køkkenet, hvortil der også blev fremstillet et stort vitrineskab til spise- stuen, er lavet på mål. Alle elementerne står på ben inspireret af landkøkkener i England.

  • Indretningen af huset var vi været enige om, men jeg må indrømme, at jeg har været primus motor. Det er jo også det, jeg beskæftiger mig med til daglig, og det falder mig ganske enkelt meget naturligt. Minimalist bliver jeg aldrig, for jeg elsker at omgive mig med ting og helst noget, der fortæller en god historie. De bedste indretningsresultater opnås, efter min mening, når en stil er ført helt igennem, siger stylisten.

Haven er da også ganske gennemført og bygget op næsten fra grunden af parret i løbet af de ti år, de har ejet stedet. Blandt andet har de etableret en sø placeret i bunden af haven.

  • Oprindeligt var her en græsplæne, en stor rododendron, nogle høje grantræer og det meget store gamle egetræ, der kan dateres langt over hundrede år tilbage. Det kunne vi ikke finde på at fælde. Det fungerer som en parasol om sommeren, er smukt og gyldent i efteråret og giver haven karakter om vinteren. Samtidig tilfører det noget historisk til stedet, fastslår Lotte Moliin.

© Pernille Kaalund

Lotte Moliin har selv bygget haven op fra bunden, og hun har mange gode haveidéer: fx at lave småbede i store flettede kurve.

© Pernille Kaalund

For enden af den store have er der et skønt kig til det sorte træhus fra 1928. Stien rundt om søen er belagt med småsten, mens de store sten bruges til at markere overgangen mellem sti og græsplæne.

© Pernille Kaalund

Klematis i blomst. Haven er indrettet efter samme indretningsprincipper som huset: Gruppér, arrangér og skab rumfornemmelse i haverummet.

© Pernille Kaalund

Kig fra bunden af haven og den idylliske sø op mod huset.

© Pernille Kaalund

Den 3000 m2 store grund er indrettet med siddepladser og dasemuligheder flere steder rundt om i haven. Hængekøjen er en bryllupsgave fra venner købt i Paris.

© Pernille Kaalund

På terrassen nydes synet af søen for enden af haven. Puder, tæpper, hynder og porcelæn er fra den lokale interiørbutik Casa Katrine.

© Pernille Kaalund

Den meget gamle og store rhododendron i smuk violet tone blomstrer fra sidst i maj til først i juni. De 14 dage blomstringen varer, er synet ubeskriveligt flot.

© Pernille Kaalund

Indgangsparti til huset fra vejen.

© Pernille Kaalund

Huset fra 1928 rummer mange smukke detaljer, som fx den svungne trappe til førstesalen med et flot udskåret gelænder.

© Pernille Kaalund

I stuen giver de rustikke loftsbjælker en fornemmelse af jagthytte, der passer godt til de naturskønne omgivelser udenfor. Porcelænskakkelovnen fik parret etableret, da de overtog stedet. Bestlite-lamperne er brugt i hele huset i den sorte eller hvide udgave.

© Pernille Kaalund

Køkkenet er specialdesignet til huset og snedkereret fra bundet. Det er sat på ben for at lette elementernes udtryk. Komfuret er af mærket La Canche og hentet hjem fra Frankrig. De fem cm tykke, upolerede granitbordplader er hentet til Danmark fra Belgien. Trægulvet er diagonalt malet i mørk- og lysgrå nuancer. Hvide Bestlite-lamper hænger over køkkenøen.

© Pernille Kaalund

Lotte Moliins hjemmearbejdsplads er ved siden af porcelænskakkelovnen, hvor hun har samlet flere af sine smukke loppefund i et fint farvekoordineret univers. Maleriet er lavet af Jette Segnitz.

© Pernille Kaalund

En lille poetisk plads ved trappen. Husets frue har selv ombetrukket flere af stolene.

© Pernille Kaalund

Den store hvide reol er fundet på Nørrebro i København, hvor en gammel butik skulle lukke. Parret fik malet den hvid, men for at få plads til den måtte der skæres ned i topstykket af den, så loftsbjælken lige kunne passere.

© Pernille Kaalund

Spisestuens langbord er købt på auktion i Sverige og sat sammen med klassiske Thornet-stole og PH-pendler. På væggen hænger seks litografier købt på et galleri i Palma på Mallorca, som i mange år har været parrets foretrukne feriested.

Relaterede Artikler