Se forvandlingen: BO BEDRE styler Kay Fiskers landsted

Kay Fisker har sat væsentlige fingeraftryk i de danske byer med store boligbebyggelser og offentlige byggerier. Se hans landsted fra 1917 blive stylet af BO BEDRE.

kay fisker hus snekkersten
© Realdania By & Byg

Landsted med ledetråde

Huset ligger ikke længere frit i det bløde nordsjællandske landskab, men udsigten til Øresund og Sverige, samt fornemmelsen af et stykke arkitektur i dialog med naturen, er stadig intakt – selv om grunden er reduceret, og der er skudt huse op omkring det tidligere landsted i Snekkersten. Sommerboligen, der blev bygget til pumpefabrikant J.W. Friis i 1917, i en tid hvor det bedre borgerskab fik mulighed for at etablere fritidsboliger uden for byen, blev tegnet af en meget ung Kay Fisker (1893-1965), og huset regnes i dag for et af hans hovedværker. Den senere så betydningsfulde danske arkitekt var blot 23 år og havde endnu ikke taget afgangseksamen fra Kunstakademiet, da han slog stregerne til det 251 kvadratmeter store hus, der dengang havde ledetråde til fortid, nutid og fremtid, og som med tydelighed indikerede, at her var en ny visionær arkitekt ved at finde sit formsprog.

kay fisker
© Arkiv foto

Fakta om Fisker

  • Kay Fisker tegnede landstedet i Snekkersten til fabrikant J.W. Friis i 1917.
  • Ejendommen er et fint eksempel på stilretningen nyklassicisme med inspiration fra den engelske arts & craft-bevægelse.
  • Realdania By & Byg købte huset i 2014 for at sikre husets bevarelse.
  • Huset er 251 m² og ligger på en 2800 m² stor grund.
  • Grunden var oprindelig på godt 16.000 m², som siden er blevet udstykket.Huset blev fredet i 1988.
kay fisker hus snekkersten
© Realdania By & Byg

Landstedet i Snekkersten, der senere blev forvandlet til helårsbolig, og som gennem næsten hundrede år har huset fem forskellige familier, der alle har sat deres præg på bygningen, blev fredet tilbage i 1988. Ved et lykketræf blev det så i 2014 købt af Realdania By & Byg, som med stor omhu og næsten et par års ihærdig indsats har istandsat huset og ført det tilbage til fordums pragt. Således er Kay Fiskers første og eneste realiserede sommerhusprojekt sikret for fremtiden.

kay fisker hus gang snekkersten
© Realdania By & Byg

Ejendommens arkitektur, der er et vellykket miks af nyklassicisme, engelsk cottage-stil og nordisk byggetradition, er ikke blot et tidligt eksempel på Kay Fiskers veludviklede æstetiske sans. Det dokumenterer også starten på en arkitekturhistorisk rejse, der på en gang er meget dansk-inspireret, men også kendetegnet ved sit internationale udsyn. Bygningen er, sammen med Bedre Byggeskik-bevægelsen, der opstod i 1915, med til at sætte nye, høje standarder, og er samtidig et meget humanistisk og pragmatisk bindeled til den rene funktionalisme, som spirrede ude i Europa på dette tidspunkt. Bygherren udviste stor tillid og mod, da han kontaktede den unge Kay Fisker for at lade ham komme med sit bud på drømmen om et sommerlandsted. Fabrikanten er muligvis stødt på Fiskers præmierede bidrag til dagbladet Politikens sommerhuskonkurrence i 1916, hvor den endnu yngre Kay løb med 3. præmien i kategorien sommerhuse til en byggesum på op til 4000 kr. og 2. præmien i kategorien villaer med en byggesum på maksimum 12.000 kr. Her demonstrerede Kay Fisker sine visioner for godt byggeri til priser, der kunne betales, og han fik ved samme lejlighed demonstreret, hvor dygtig en tegner han var.

kay fisker hus stue snekkersten
© Realdania By & Byg

Kay Fiskers landsted står i dag som et overbevisende monument over en af de helt store fornyere inden for dansk arkitektur – en fornyer, der ikke var bange for at vedkende sig sine historiske rødder, og som ikke søgte det nye, blot fordi det havde nyhedsværdi.

Kærlighed for grafiske effekter

Kay Fisker var i det hele taget en mand med mange talenter, og hans livsværk er da også særdeles mangfoldigt. De fleste vil nok huske ham bedst for de store almene boligbebyggelser som blandt andre Vestersøhus, opført i årene 1935-1939, og Hornbækhus, opført fra 1922-1923 i København, eller for hans ret unikke stationsbygninger i forbindelse med Rønne-Gudhjem-banen på Bornholm, som han tegnede sammen med studiekammeraten Aage Rafn. Atter andre vil koble hans navn til det store gule murstensbyggeri, der udgør Aarhus Universitet, og som dokumenterer Kay Fiskers livslange forkærlighed for de grafiske effekter og den rene form. Rækken af byggerier, der også tæller Det Danske Akademi i Rom (1963-1965), er meget lang, men der blev i karrierens løb også tid til at tegne møbler, inventar og kunsthåndværk, arbejde med typografiske udformninger af bøger og tidsskrifter, foredrag og undervisning m.m.

kay fisker hus snekkersten
© Realdania By & Byg

Projekterne var mange, og Kay Fisker var en aktiv herre fra første færd. Han begyndte på Kunstakademiet i 1909, men gjorde først sin uddannelse færdig i 1920. Ind imellem søgte han ud for at tilegne sig erfaring og inspiration fra nogle af tidens nytænkende arkitekter, der iblandt Aage Rafn, der var påvirket af de store engelske arkitekter og den funktionelle bygningskultur. Kay Fisker tilbragte også en rum tid hos den svenske arkitekt og ny-klassicist Gunnar Asplund, hvis indflydelse kan aflæses i flere af Kay Fiskers byggerier, blandt andet i huset i Snekkersten, som er inspireret af Asplunds Villa Snellman i Djursholm ved Stockholm.

kay fisker hus snekkersten altan
© Realdania By & Byg

Et landsted tager form

Selv om Kay Fisker var ung og endnu ikke havde færdiggjort sin uddannelse, var det således en arkitekt med en del praktisk erfaring, der skulle tegne J.W. Friis’ landsted på den mere end 16.000 m² store grund. Der skulle dog et par forslag til, før Kay Fisker fik et ja til projektet, og det krævede en række kompromisser i forhold til en bygherre. J.W. Friis vidste, hvad han ville: Han ville have et hus i to etager, og det skulle placeres på grundens højeste punkt – ikke helt i Kay Fiskers ånd, men da landstedet stod færdigt, bar det ikke præg af, at arkitekten havde bøjet sig på væsentlige punkter. Fiskers øje for proportioner og fine fornemmelse for havearkitektur og beplantning sikrede et harmonisk hele.

kay fisker hus snekkersten køkken
© Realdania By & Byg

Køkkenet var så medtaget, at Realdania By & Byg måtte sætte et nyt ind i huset, men ellers er det lykkes at føre husets gulve og vægge tilbage til bygningens oprindelse. De stærke farver giver huset sit helt særlige udtryk, og de bliver indrammet af de sorte dørgerichter.

Fokus på farver, håndværk og materialer

Resultatet blev et smalt hus i to etager med gennemgående rum og lysindfald fra to sider. Huset blev opført i røde mursten med en filtset overflade, der blev kalket rød, og taget fik røde teglsten. Facaden fremstod enkel og veldisponeret med høje vinduer i stueetagen, afsluttet med et halvrundt stik, mens vinduerne på første sal var trukket helt op under gesimsen – et arkitektonisk greb, der var med til at trykke bygningshøjden. Vinduernes høje placering nødvendiggjorde, at lofterne på første salen blev hvælvede mod de langsgående ydervægge. En halvcirkulær udbygning fungerede ikke alene som et dekorativt element, men var også med til at gøre spisestuen i stueetagen og morgenstuen på første sal mere rummelige i det forholdsvist smalle hus. På første sal blev bygningen brudt af tre halvcirkulære smede- jernsaltaner, der først og fremmest skulle tjene som dekoration. Indvendigt blev interiøret omhyggeligt gennemtegnet med individuelle rum med fokus på farver, håndværk og materialer: lofter med intarsia-finér, karakterfulde farver, fyldningsdøre, klinkebelagte gulve i individuelle mønstre og trægulve var blot nogle af virkemidlerne. Kay Fisker udviklede også en række møbler, der passede til huset – de er alle gået tabt, men skitserne eksisterer stadig.

kay fisker hus styling bo bedre vægtæppe kelimtæppe loungestol krukke
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Hæng tæpper op på væggen, som man gjorde i 1970'erne. Kelimtæppe, 80 % uld og 20 % bomuld, 140 x 200 cm, 1799 kr., Ferm Living. Loungestol, Stay, i beige velour, 13.942 kr., Gubi. Højt bord, Solum Table, med granitfod, 67 x 32 cm, 2999 kr., Aytm. Krukke, stentøj, blå og grå nuancer, h 36 cm, 4000 kr., Christian Bruun._

Et landsted genopstår

Fiskers oprindelige hus har selvfølgelig undergået flere forandringer gennem sin hundredårige levetid, men arkitektens intention var stadig nærværende under lag af maling og modernisering, da Realdania By & Byg i 2014 overtog ejendommen for at tilbageføre husets karakterfuldhed i plan, farve og detalje. Opgaven blev lagt i hænderne på arkitekt Frants Frandsen fra Realdania By & Byg, der kastede sig ud i opgaven med stor entusiasme og respekt for husets suveræne sammensathed i stilarter. Opgaven har været at skabe en god balance mellem husets arkitektoniske autenticitet og nutidens krav til komfort.

– Arbejdet med Kay Fiskers landsted har først og fremmest bestået i at få de enkelte rum til at fremstå lige så asketiske og enkle, som de gjorde ved opførelsen. Det grundlæggende hovedgreb har derfor været at genoprette husets oprindelige arkitektoniske idé og tilbageføre husets planløsning, forklarer Frants Frandsen, der kun har haft løse skitser at forholde sig til. Det var derfor nødvendigt at opmåle huset minutiøst efter overtagelsen.

kay fisker hus styling bo bedre bord marmor glasvaser stol
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Bord, EJ 65, i hvid marmor med stålben, h 38 cm, l 130 cm. design af Foersom & Hiort-Lorenzen, 14.733 kr., Erik Jørgensen. Glasvaser, 38 x 33 cm, design af FOS, pris på forespørgsel, Etage Projects. Bordlampe, Fato, guldfarvet stål, 2562 kr., Artemide. Gulvlampe, karryfarvet stål, design af Muller van Severen for Valerie Objects, 10.500 kr., Atelier September. Stol, Covent Chair, lysegrå med hvidt stel, design af René Hougaard for New Works, 4995 kr., Roomstore. Lænestol, D.153.1., design af Gio Ponti, polstret med Punteggiato Velvet, 32.450 kr., Interstudio.

Husets varmekilde

– Skitserne afslørede til gengæld en del om landstedets tilblivelse og arkitektens kamp for at få plan og arkitektur til at gå hånd i hånd med egne idealer og bygherres ønsker. For eksempel viste det sig, at den runde udbygning på facaden var et krav fra J.W. Friis, som først blev stillet ret sent i forløbet, fortæller Frants Frandsen, der også kan berette, at huset oprindeligt blev opvarmet med en kalorifere-ovn, men at der senere blev indlagt centralvarme og opsat visuelt forstyrrende radiatorer, som nu er fjernet til fordel for gulvvarme – dog med undtagelse af entreen og den gamle spisestue, hvor man ikke har villet røre de oprindelige, mønsterlagte teglstensgulve. Selv om den ikke længere fungerer som varmekilde, har man valgt at bevare dagligstuens fine ovn, der er beklædt med hollandske kakler.

kay fisker hus styling bo bedre gang loftlampe stol gulvvase
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Stol, Loft chair, design af Thomas Bentzen, i eg og støvet rosa, 2295 kr., Muuto. Keramikvase, h 40 cm, K. H. Würtz, 3800 kr., Atelier September. Bænk med sorte ben og veloursæde 3999 kr., Aytm. Loftslampe, Lamella model 133, 3995 kr., Le Klint.

Ind til farverne

Hele restaureringsprocessen har været en lang stribe til- og fravalg. Vi har for eksempel fjernet to skorstene, som er blevet føjet til huset i 1951 i forbindelse med installering af to pejse. Skorstenene skæmmede husets ellers harmoniske arkitektur, fortæller Frants Frandsen. Han skulle også tage stilling til den oprindelige rumfordeling, som i det væsentligste er ført tilbage til det oprindelige, mens man i få tilfælde har valgt at bibeholde nogle ændringer for at fastholde husets logistik og komfort. Ellers har der været fokus på detaljerne i den omfattende restaurering, som har indebåret en total udskiftning af alle elinstallationer, reparation af de originale gulve og ikke mindst en reetablering af de malede vægge.

kay fisker hus styling bo bedre konsolbord kande vase wienerstol
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Konsolbord i marmor og messing, 12.590 kr., Gubi. Skulptur, glashoved på fod, 4800 kr., Anders Raad Glas. Kande, blå keramik, design Nicholai Wiig-Hansen, 750 kr., Raawii. Keramikvase, Vesuv, 239 kr., H. Skjalm P. Vase med 3 huller, mørk blå, design af Kirsten Günther, 500 kr., Knabstrup Keramik. Vase, h 12 cm, design Nicholai Wiig-Hansen, 350 kr., Raawii. Wienerstol 209R, Gebrüder Thonet, 10.300 kr., Paustian.

De originale farver

– Da jeg besøgte huset første gang, var næsten alt malet hvidt, og de pudsede lofter var tapetseret med papir og malet. Det krævede imidlertid ikke megen kradsen i væggene for at komme frem til de originale farver – og hvilke farver! Vi havde ganske vist haft en formodning om, at den unge arkitekt nok havde været påvirket af datidens fremherskende farveglæde, men havde ikke troet, at farverne var så dristige, lyder det fra Frants Frandsen, der er begejstret over Kay Fiskers vovemod.

Under den hvide maling fandt konservatoren mørkegrønne, røde og blå farver med rene pigmenter malet med limfarve direkte på de pudsede vægge. Sorte dørgerichter indrammede effektfuldt de hvide fyldningsdøre. Alle de fantastiske farver er i dag genskabt, så husets oprindelige vitalitet er kommet for en dag.

kay fisker hus styling bo bedre sofabord stol vase keramikskål bordlampe
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Lænestol, Oxen, polstret med læder, Elmo Rustical, 71.369 kr. Erik Jørgensen. Bord, i hvid marmor med sort stel, diam. 100 cm, h 40 cm, 9250 kr., Ox Denmarq. Vase, Plateau, design af Clip Klap, limited edition, h 40 cm, 3000 kr., Knabstrup Keramik. Stribet vase, h 18 cm, 799 kr., Aytm. Blå keramikskål, design Nicholai Wiig-Hansen, 600 kr., Raawii. Kube, tomatfarvet, design Sabine Marcellis, 50 x 50 x 50 cm, 20.700 kr., Etage Projects. Bordlampe, Eclittica, i rød aluminium og polycarbonat, h 24 cm, 3055 kr., Artemide. Standard-stol, design af Jean Prouvé mørkbejdset eg og japanrød, 5690 kr., Paustian. Loftslampe, VV Cinquanta Suspension, 15.544 kr., Astep.

Nyt køkken og fremtidssikring

Et af de steder, hvor man har valgt at etablere helt nyt inventar, er i køkkenet. Det har ikke været muligt at finde originale fotos eller tegninger af det oprindelige køkken, så i stedet for at gætte sig frem valgte Frants Frandsen at installere et nyt køkken i et nøgternt design i massiv, spejlskåret eg, der matcher husets høje kvalitetsniveau.

– Den tidligere garage, hvor køkkenet blev henlagt i midten af 1970'erne, er genopstået som garage og forsynet med en to-fløjet port, malet med trætjære, forklarer Frants Frandsen, der også kan fortælle, at der er blevet gjort plads til en lille el-bil.

Det historiske landsted er i det hele taget blevet energioptimeret med respekt for de arkitektoniske værdier, og der er installeret moderne og intelligent styring af husets el- og varmeforbrug. Husets tag er udskiftet med nye teglsten, og der er blevet isoleret og etableret fast undertag.

kay fisker hus styling bo bedre puff gulvlampe loungestol bord messing glas vase
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Puff, grøn velour, 4500 kr., Ferm Living. Gulvlampe, VL38 sort med messingstander, 4495 kr., Louis Poulsen. Loungestol, Masculo, polstret i Vidar fra Kvadrat, farve 1062, 10.595 kr., Gubi. Stol, Harbour Chair, i sort læder, pris endnu ikke fastsat, Menu. Bord i glas og messing, Classicon, design af Sebastian Herkner, 15.590 kr., Paustian. Grøn keramikvase, design Nicholai Wiig-Hansen, 600 kr., Raawii. Sort lågkrukke, 550 kr., Finnsdottir. Lysestage, blåbærblå, 300 kr., Kähler Design. Stentøjsvase, design af K. H. Würtz, 2800 kr., Atelier September.

Facadens udtryk

Udvendigt fremstår bygningen stort set som dengang, men ét sted har restaureringsarkitekten dog valgt at gøre en undtagelse: Facaderne, der oprindelig var kalket i en mættet rød farve, står i dag i blank mur.

– Rester af den røde kalkfarve var bevaret på små områder i trekantfrontoner over vinduerne, og vores overvejelser gik derfor på, hvorvidt vi igen skulle kalke facaden og dermed genskabe den som oprindeligt – eller vi blot skulle lade den stå uberørt med sit blide, changerende skær – skabt af tidens tand og vind og vejr. Valget faldt på det sidste, forklarer Frants Frandsen, der mener, at den blidhed, der ligger i de fortonede kalkresters stoflighed, og det spil, der naturligt ligger i de brændte facadesten, tilsammen skaber et smukt og roligt facadeudtryk.

Den omfattende restaurering har været vist frem ved et par åbent-hus-arrangementer, hvor interesserede har kunnet opleve et af Kay Fiskers hovedværker. Huset er nu lejet ud til en heldig familie, der har fået en gennemført smuk ramme om deres tilværelse.

kay fisker hus styling bo bedrebord vase blomster
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Bord, Bavaresk, design af Christophe De La Fontaine, bordeaux marmor og bøg, 36.000 kr., Beau Marché. Sort stentøjsvase, designet af Sarah Oakman, 599 kr., FDB Møbler. Sort stentøjsfad, designet af Sarah Oakman, 699 kr., FDB Møbler.

kay fisker hus styling bo bedre entre loftlampe gulvvase
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Lysekrone med 30 LED-lyskilder og med stel, fatning og ledning i matsort, design af Gino Sarfatti, 15.999 kr., Flos. Stentøjskrukke i
sort og brun, 5500 kr., Christian Bruun.

kay fisker hus styling bo bedre syverstol gulvlampe bord
© Stylist: Lone Monna / Foto: Pernille Greve

Syverstol, designet af Arne Jacobsen, her i ny polstring i samarbejde med Lala Berlin, 5495 kr., Fritz Hansen. Sort sidebord, Cage Table i sort/mørk ask, 1299 kr., Menu. Blå keramikvase, h 27 cm, 700 kr., Knabstrup Keramik. Rød keramikvase og blåt fad, design af Kueng Caputo, 1325 kr. pr. stk., Copenhagen Design Agency. Gulvlampe, YUH, design af GamFratesi, 4495 kr., Louis Poulsen.