Blomsterkejserens byhus i hjertet af Tokyo

Kig ind, og nyd de fire etager med elegant design, den overskøn tagterrasse, og lejlighedens forbløffende udsigt til metropolens skyline.

Nicolai Bergmanns byhus i Tokyo
© Birgitta Wolfgang

Nicolai Bergmanns byhus i Tokyo

I det moderne roppongi i Tokyos bydel Minato-ku ligger et område af eksklusive byhuse. Her bor Amanda og Nicolai Bergmann med sønnen Jack, mopperne Hugo og Hana og den reserverede snehvide kat Pushka. Kun 10 minutters kørsel fra flagship-butikken, som er hjertet i Bergmanns imperium af blomsterforretninger, cafeer og senest en Summerbird-butik, som skal overbevise japanerne om, at danske kvalitetsflødeboller er den ultimative søde fristelse.

Huset blev bygget i 2008 og er arkitektonisk tænkt internationalt i stilen og udført i beton og med fire etager, som ender i den mest forrygende tagterrasse – en sjældenhed blandt Tokyos metropol af højhuse. Den stod uden planter, da parret overtog huset for tre år siden, og det viste sig at blive noget af et projekt at beplante den. Først blev der leveret et ton jord, og så kom der forskellige håndplukkede planter med kran, som for manges vedkommende gik ud stegt af sommerens ubarmhjertige sol, men nu ser det ud til, at det rette miks er fundet. Da BO BEDRE var på besøg, endte aftenen i et afslappet grillparty, hvor venner kom mere eller mindre tilfældigt forbi. Så man forstår godt, at kvadratmeterne heroppe bliver flittigt brugt. Klimaet i Tokyo er det meste af året varmt, og kun højsommeren er direkte ulidelig med en kombination af enorm luftfugtighed og høje temperaturer, som gør, at familien som regel rejser væk til Danmark på denne årstid.

Ægget af Arne Jacobsen
© Birgitta Wolfgang

Ægget af Arne Jacobsen

Danske klassiske møbler dominerer opholdsstuen – to Ægget af Arne Jacobsen, Poul Kjærholms chaiselong og lænestole alle gennemført holdt i sort. Alt holdt på plads af et stort lysegråt tæppe. Husene ligger tæt i området, så familien har lange gardiner, der kan trækkes for, hvis man ønsker mere intimitet.

Grønne planter – ude og inde – binder hele hjemmet sammen. Fx mandshøje planter, sukkulenter på Poul Kjærholm-bordet og en stor grøn plante på hylden over gaspejsen, der skaber stemning om vinteren.

Danske møbelklassikere

Bevæger man sig ned gennem huset, kommer man først gennem Amandas udvalg af sukkulenter, som hun ivrigt samler fra hele verden – hvis hun finder en helt usædvanlig sort, børster hun jorden af planten og tager den med hjem i flyveren. Videre forbi hjemmekontoret lavet i en vinduesniche, hvor brugen af gamle kasser fra en porcelænsbutik giver noget autentisk til området. Parrets soveværelse er holdt i camel og hvidt og er som at træde ind i et tyst lækkert univers, for gulvet har tykt tæppe og tunge gardiner fra gulv til loft – alt sammen inspireret af luksushoteller. Går man ad den skulpturelle trappe en etage længere ned, kommer man til det store køkken-alrum, som går direkte over i stuen og derfra til biblioteket. Områderne er adskilt i zoner. En køkkenø, som er dagligdagens centrale station, til spisebordet, der bruges i weekender, og herfra går man et trin ned til stuens udsøgte sammensætning af møbler af Arne Jacobsen, Poul Kjærholm og Jaime Hayon. Gulvene er overalt højlakerede og i træ, som er usædvanligt at finde på disse breddegrader. Indretningen med danske møbelklassikere står dem begge nær. Nicolai Bergmann siger:

– Det er med til at føle os hjemme. Rent bortset fra at de danske møbelklassikere er nogle af verdens bedste for øjet at se på og ikke mindst komfortmæssigt giver os noget, så forbinder vi dem direkte med Skandinavien, og det er hyggeligt og rart. Tokyo er vores hjem, men vi er også hele tiden på farten. Dels til butikkerne i Osaka, Kyoto og senest Seoul i Sydkorea, men også Los Angeles elsker vi at tage til.

 Blomsterdekoration af Nicolai Bergmann
© Birgitta Wolfgang

Blomsterdekoration af Nicolai Bergmann

Et eksempel på en af de blomsterdekorationer, som Nicolai Bergmann er blevet berømt for – her hortensiaer og orkideer skåret til, så de danner en samlet skulpturel form.

Poul Kjærholms chaiselong
© Birgitta Wolfgang

Poul Kjærholms chaiselong

Fadet på væggen har Nicolai Bergmann fundet i et traditionelt lakværksted på landet – guitaren håber han en dag, han får
tid til at lære at spille på. Chaiselong af Poul Kjærholm.

Smukt hjemmebibliotek
© Birgitta Wolfgang

Smukt hjemmebibliotek

Fra stuen og biblioteket er der adgang til en dejlig duftende smal terrasse, hvor 10 forskellige japanske citrustræer står for parfumen og giver frugter i januar og februar, fx den japanske citron yuzu. Stolene er fra Hay. Biblioteket er Amandas domæne. Hun samler entusiastisk på bøger, især arkitektur kunst og gastronomiske værker fylder reolen fra MDF Italia. Wegners Bamsestol i en helt lys udgave med skammel giver de bedste betingelser for at fordybe sig. Billedet er af Kasper Bonnén, bregnen er en staghorn, og højttaleren er fra B&O.

Nicolai, Amanda og Jack Bergmann
© Birgitta Wolfgang

Nicolai, Amanda og Jack Bergmann

Familien Bergmann sidder i yndlingsdesigneren Arne Jacobsens Svanesofa – Amanda med Nicolai og deres søn Jack. Over hænger et billede af Peter Bonde, som har fulgt familien fra København til Tokyo.

Mange projekter

Nicolai Bergmann er ikke kun blomsterkunstner, men har gang i mange projekter. Sidste år var han og Amanda og Jack modeller for det japanske modefirma Uniqlo, og fordi han taler flydende japansk, optræder han i tv-reklamer eller en gang om ugen i morgen-tv på den største nationale tv-station med nye blomsterideer. Senest har parret købt en enorm grund ved Mount Fuji syd for Tokyo, og huset er tegnet, så det falder helt naturligt ind i områdets grandiose natur med varme kilder og skove. Nicolai Bergmann har en drøm om at anlægge en park omkring huset – og drømmen er ved at gå i opfyldelse. Han arbejder med naturens mest fantastiske frembringelser hver dag, og familien skal også prøve at bo i den.

Buket af hortensiaer
© Birgitta Wolfgang

Buket af hortensiaer

I hallen står en kæmpe buket af mangefarvede hortensiaer. Til højre en gammel japansk kurv, og den koreanske vase til venstre har Nicolai Bergmann lige fået som gave, da han åbnede butik i Seoul.

Syverstole i lækker brun skindfarve
© Birgitta Wolfgang

Syverstole i lækker brun skindfarve

Hvis man spurgte katten Pushka, om der fandtes mopper i hjemmet, ville den svare nej. Den ignorerer hundenes tilstedeværelse – Hugo eller Hannah snupper dog gerne dens kurv, hvis den er ledig. Indretningen domineres af Cecilie Manz’ Essay-spisebord, en lampe fra Louis Poulsen og en skænk fra Ikea. Syverstolene er i en lækker brun skindfarve, der kun bliver smukkere af at blive brugt. Den store buket hvide orkideer står i en Kähler-vase.

Familiens hund Hugo
© Birgitta Wolfgang

Familiens hund Hugo

Hugo har erobret Pushkas kurv. Skamlen er japansk.

Kähler-vaser
© Birgitta Wolfgang

Kähler-vaser

En lille samling af Kähler-vaser ved siden af komfuret.

Kande og karaffel fra Georg Jensen
© Birgitta Wolfgang

Kande og karaffel fra Georg Jensen

Kande og karaffel i stål fra Georg Jensen.

Malerier af Peter Bonde
© Birgitta Wolfgang

Malerier af Peter Bonde

Kunstneren Peter Bondes farverige malerier står frem i rummets ellers tone i tone-indretning.

Opsætning af kastanjer
© Birgitta Wolfgang

Opsætning af kastanjer

En af de skulpturelle trapper, der forbinder husets etager. En markant opsætning af kastanjer står her i en gammel Bing & Grøndahl-vase.

Gamle trækasser
© Birgitta Wolfgang

Gamle trækasser

Gamle trækasser fra Bing & Grøndahls hedengangne porcelænsproduktion bliver brugt til kontorartikler i reolen ved hjemmekontoret.

Minimalistisk badeværelse
© Birgitta Wolfgang

Minimalistisk badeværelse

Badeværelserne er der flere af i huset – her gæstebadet i minimalistisk stil og med inventar i træ. Blot en enkel langranket plante er med til at give liv til rummet.

Fint garderobestativ
© Birgitta Wolfgang

Fint garderobestativ

I soveværelset bruger Amanda garderobestativet til at fylde det med sæsonens yndlingstøj, så man i al fald ikke glemmer at bruge det ...

Hotel stemning i soveværelset
© Birgitta Wolfgang

Hotel stemning i soveværelset

Som at træde ind i en suite på et luksushotel. Tunge gardiner, bløde tæpper og et farvemiks af beige, camel og hvide toner er med til at give forældrenes soveværelse en virkelig dejlig atmosfære. Tæppet foran vinduet er fra Hay, og kommoden fra Ikea. Den store buket står i en over 100 år gammel dåse, som i årenes løb har været brugt til lak.

Amandas samling af sukkulenter
© Birgitta Wolfgang

Amandas samling af sukkulenter

Her ses Amandas samling af sukkulenter fra hele verden.

Tagterrasse med udekøkken og jacuzzi
© Birgitta Wolfgang

Tagterrasse med udekøkken og jacuzzi

Familien Bergmanns yndlingsrum er tagterrassen, som flittigt bliver brugt det meste af året. Her er udover udekøkken også en jacuzzi, som ikke ses her.

Grønne planter
© Birgitta Wolfgang

Grønne planter

Over et ton jord måtte der til for at skabe optimale betingelser for de mange grønne vækster, som dog i flere omgange er blevet skiftet ud, for solen er hård i sommerhalvåret i Tokyo. Nu har man fundet det rigtige miks, som også gør, at terrassen står grøn i vintermånederne. Møblerne er fra Cane-line.