Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Bevar med måde & forny med fornuft

Huset i et tidligere sommerhusområde ved Silkeborg var slidt, usammenhængende og upraktisk indrettet. Men en arkitekt i familien så mulighederne og fremlagde fem smarte og økonomiske løsninger.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset er en slidt villa fra dengang, lærere ofte fik stillet eget hus til rådighed. Det blev senere udvidet med en tilbygning, og nu stod det som et grinende-grædende Janus-hoved med én side fra 1960 og en anden fra 1980. Men det var Jytte og Troels Lorenzen, der ikke kunne finde ud af, om de skulle grine eller græde, for huset passede til deres økonomi, men de havde svært ved at se mulighederne. Heldigvis for parret tæller familien også en arkitekt, Allan Lorenzen, fra Danske BoligArkitekter.

  • Jeg kunne se, at der bag “flimmeret” gemte sig et hus med fine linjer og proportioner, som ville være et godt udgangspunkt for en nænsom og økonomisk forsvarlig opgradering, fortæller Allan Lorenzen.

Familien ville bevare så meget som muligt af det oprindelige hus, og økonomien skulle også hænge sammen. Derfor er der valgt enkle og billige løsninger, og troels Lorenzen har selv udført alt arbejdet i forbindelse med ombygningen. Men arkitekt Allan Lorenzen understreger også, at nogle af de store forandringer i huset skyldes relativt små ændringer. Fx spiseafdelingen, der er gået fra at være et orange orgie i fyrretræ til et lyst og moderne rum fyldt af lys og farver fra haven. Det har fået familiens øjne op for, hvad man kan gøre for relativt små midler, hvis det sker i etaper. Næste mål er nyt tag og energiruder. De oprindelige vinduesrammer fra 60’erne skal dog ikke kasseres.

  • Jeg bryder mig ikke om blot at smide ting ud. trærammerne fejler ikke noget, men er blevet beskyttet i alle årene af udhænget på huset, siger troels Lorenzen, mens hans arkitektbror nikker ved siden af.

Det handler om at kunne se muligheder i ting, uanset om det er en slidt lærerbolig eller et par vinduesrammer. Og om at gå nænsomt til værks og få så meget som muligt ud af det, man har.

© Andreas Mikkel Hansen

Den brede træterrasse i Superwood binder hus og have bedre sammen og får mere ud af de store skydevinduer, der var så populære i 1960’erne, da huset blev bygget.

© Andreas Mikkel Hansen

Den gamle troldpil skulle bevares, og løsningen med at lade den indgå i terrassen er elegant: Det ser smukt ud, og samtidig giver den skygge til havebordet og spisestuen, der ellers kunne blive meget varm, når solen står lige på de store vinduer. En spot lyser træet op om aftenen.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkken og spiseafdeling er totalt forandret, selv om der faktisk kun er tale om mindre justeringer. Det hvidmalede loft giver lys og luft, og der er åbnet op i overgangene mellem entré, køkken, spiseafdeling og opholdsstue. Træværket mod entreen er malet sort og definerer således et skel mellem spiseafdeling og stue. Det samme gør det nye egetræsparket i spiseafdelingen. Køkkenet virkede tidligere lukket og sammenpakket, men er nu orienteret mod haven. De store 1960’er-vinduer bliver på den måde et aktiv i indretningen, som med den nye træterrasse inviterer haven og stemningen udefra med ind i huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Stuen var lidt af en udfordring indretningsmæssigt. Den fungerede simpelt hen ikke, så Allan Lorenzen måtte opfinde en rumdeler midt i stuen, hvor fjernsynet nu hænger. Dermed var der skabt et rum i rummet, hvor Troels Lorenzen, som er tømrer, har bygget en imponerende 4,60 meter væg til væg-briks i birkefinér. Han bruger den selv til afslapningsøvelser, og børnene er vilde med at lege på den lange briks.

© Andreas Mikkel Hansen

En skabsvæg modsat køkkenbordet gemmer al opbevaring væk, så køkkenet nu fremtræder enkelt og stilrent. Skabene er rammet ind i en muret niche, hvilket er et godt trick, hvis man vil have skabene til at være mindre synlige. Alle skabe og hvidevarer er fra Ikea.

© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset var alt for lille i det oprindelige hus, og det lå desuden i en slidt trætilbygning, der skulle skiftes ud. Løsningen blev en ny tilbygning i et moderne snit opført i træprofiler, der på samme tid er en kontrast til det oprindelige hus og i fuld harmoni med det.

© Andreas Mikkel Hansen

I tilbygningen er indrettet et nyt badeværelse med interiør fra Ikea.

© Andreas Mikkel Hansen

Nye egetræsgulve fra Tarkett overalt huset. Ny el i hele huset. Nye vandinstallationer. Terrasse i Superwood. Nyt køkken fra Ikea. Badeværelse med interiør fra Ikea. Nye døre i hele huset inklusive yderdøre. Tilbygning med nyt badeværelse og garage i træprofiler fra Superwood. Haveanlæg med sten ud til villavejen. Troels Lorenzen har selv stået for ombygningen. Han vurderer, at en tilsvarende ombygning med håndværkere på vil koste 500.000-600.000 kr. for tilbygningen med bad og garage og 300.000 kr. for ombygningen i det oprindelige hus. Honoraret til arkitekt Allan Lorenzen fra Danske Boligarkitekter udgør ca. 40.000 kr. Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

© Danske Boligarkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed. Læs mere om Danske Boligarkitekter, og se flere boliger, på www.danskeboligarkitekter.dk.

Relaterede Artikler