Betagende beton

Gennemtænkt og gennemført. Familien Busks højteknologiske villa i Risskov ved Århus er støbt på stedet i beton og gennemsyret af en helhed i både materialer, arkitektur og elektronik.

© Gert Skærlund Andersen

I Risskov ved Århus ligger et hus, der har så prominente søskende som Kunstmuseet ARoS i Århus og Den sorte Diamant i hovedstaden. Huset er nemlig et af de eneste enfamiliehuse, som arkitekterne schmidt hammer lassen har opført. Derfor giver det næsten også sig selv, at arkitekternes værk fremstår som et stykke pompøs og spetakulær arkitektur – støbt i beton på stedet.

– Vi gav dem helt frie hænder til at skabe huset både inde som ude. Firmaet schmidt hammer lassen hører til blandt de dygtigste arkitekter i dette land. De har en skæv tankegang og en god streg, siger bygherren Martin Busk. Han og familien havde længe ledt efter en grund ved vandet i Risskov. Parret er begge vokset op i området, så det faldt helt naturligt at kigge her. Valget faldt på et ret slidt hus fra 70’erne i yderste række. Grunden på 800 m² var perfekt til den nye betondrøm.

© Gert Skærlund Andersen

Resultatet bliver et hus som ingen andre når man giver arkitekterne schmidt hammer lassen frie hænder. Beton og stål er hovedingredienserne i et skævt tænkt hus tilsat en misundelsesværdig udsigt til Århus Bugt.

© Gert Skærlund Andersen

Huset set fra vandsiden Haven omsluttes på alle sider af en betonmur. Ligesom bedene også styres af lave mure i beton. Alt går op i en højere enhed. På de lave betonmure er der monteret bænke, så man kan slå sig ned og nyde herlighederne fra mange punkter. Liggestolene er fra belgiske Tribu.

© Gert Skærlund Andersen

Man ankommer til huset Man ankommer til huset via en gård med et elegant trappeparti op til indgangsdøren. En del af trappepartiet er monteret med varm, vejrbestandig og olieret eg og bruges flittigt til ophold, hygge eller spisning om eftermiddagen eller aftenen.

© Gert Skærlund Andersen

Huset er støbt i beton på stedet og beklædt med galvaniserede stålplader, der med tiden bliver helt matte. De mange skæve vinkler gør blandt andet, at der er udsyn til havudsigten fra mange rum. Fra husets førstesal er der således udsigt fra alle rum.

© Gert Skærlund Andersen

Fra terrasserne med rækværk i klart glas er der en herlig udsigt over Århus Bugt helt ud til Skødshoved. Det lette rækværk giver lyset fri adgang og kigget frit spil, både når man står op, ligger i en liggestol eller er helt inde i stuens bløde sofa.

© Gert Skærlund Andersen

I et lille indhak i huset er der blevet plads til en ugeneret udendørs bruser, der kan køle på de varmeste sommerdage.

© Gert Skærlund Andersen

Pejsen er specialdesignet til husets førstesal og fungerer ud over som varmekilde også som rumdeler mellem køkken-alrummet og selve stuen. Køkkenet vender mod havet, så man kan nyde udsigten, mens man arbejder i køkkenet. Spisebordet er specialtegnet med stenplade, og stolene i kraftigt læder er fra hollandske Label.

© Gert Skærlund Andersen

Stuen i husets øverste etage har en imponerende udsigt ud over havet, og man oplever tydeligt lysets skiften. Rummet domineres af en stor Cassina-sofa, tegnet af Piero Lissoni. Sofaens korpus er i højglans. Et mindre, specialdesignet glassofabord indeholder masser af bøger om arkitektur. Reolen i baggrunden er ligeledes specialfremstillet. Ved sofaen står sidebordet Tod fra Zanotta.

© Gert Skærlund Andersen

Det hvidlakerede køkken er fra BoForm med bordplader i corian. Højskabene er indfældet i væggen bag betonmuren. Over spisebordet hænger Caboche fra Foscarini.

© Gert Skærlund Andersen

I entreen mødes man af en elegant, specialdesignet trappe i eg med fritsvævende trin, der fortsætter op gennem huset. Trinene er fastmonteret i den rå betonvæg, der som en skulptur fortsætter op gennem huset. Nichen midt i billedet indeholder en åben garderobe monteret med eg på bagvæggen og en bænk med skuffer under til fx sko.

© Gert Skærlund Andersen

I alle opholdsrum ligger der Dinesen-gulve i eg med gulvvarme. Den robuste eg er også anvendt på vægflader, i nicher og som inventar. Det skaber en helhed med så enkelt et materialevalg. I soveværelset er alt således udført i eg efter mål. Det være sig sengegavl og sengekorpus med sideborde. Sengelamperne er fra Larsen Installation. Stumtjeneren er fra Zanotta og vasketøjs-kurven fra Vipp. Den hvide skydedør fører til et walk-in-closet.

© Gert Skærlund Andersen

I trapperummet giver to Svane-stole og et stort maleri af Peter Skovgaard karakter.

© Gert Skærlund Andersen

Forældrebadet er fra BoForm og udført med hvidlakerede elementer og bordplade i hvid corian ligesom i køkkenet. Selv herude ses, hvordan huset er topmoderne. Trykker man midt på spejlet, kommer en tv-skærm frem, så man fx kan barbere sig, samtidig med at man ser fjernsyn. Badeværelserne og hele underetagen er monteret med glittede betongulve for på den måde at fastholde det rå look. Der er adgang til en dejlig stor bruseniche – med ovenlys.