Arkitekttegnet villa: Emmer af ro og enkelhed
Ro og rene linjer er helt essentielt for Anne og Steen Skyum Høgfeldt, der har renoveret deres villa i Kolding med øje for naturmaterialer.
Af
Naturen er omdrejningspunktet både ude og inde i Anne og Steen Skyum Høgfeldts sort-hvide 60'er-villa. De udskiftede vinduer og træbeklædningen, da de købte huset, men har i høj grad bevaret haven. Dog er den blevet mere vedligeholdelsesfri med flere fyrretræer og vilde græsser.
Inspireret af dansk modernisme
Anne og Steen Skyum Høgfeldts villa emmer af ro og enkelhed. To elementer, der er helt essentielle for parret og deres arbejde med design.
– Vi er begge interesserede i arkitektur og holder meget af den periode i 60'erne, hvor huset blev bygget. Der stod den skandinaviske arkitektur stærkest, med vægt på funktionelle huse med rene linjer og uden overflødig pynt. Det har derfor været vores intention at renovere huset, så det fremstår som en moderne udgave af sig selv, siger Anne, der har arbejdet som designer for Georg Jensen Damask.
Villaen er tegnet af Kolding-arkitekten Jens-Erik Jensen i 1965. Og parret tænker, at han – og de tidligere ejere – har været meget inspirerede af den danske modernisme.
– Huset fremstod som en typisk tresservilla, da vi overtog det, og alt stod stort set uændret i forhold til tegningerne. Der var nogle ret smukke og gedigne materialer i indretningen, som vi var kede af at rive ned, men som var så nedslidte, at det ville have været et helt urealistisk projekt at renovere dem. Men det var tydeligt, at de tidligere ejere havde været meget opmærksomme på æstetikken omkring arkitekturen og materialevalget, fortæller Steen.
Parret ønskede at bevare husets ånd og stil og har forsøgt at omsætte 60'er-minimalismen til et nutidigt udtryk. Helt centralt for dette er renoveringen af de gamle panelvægge med ny hessian, samt bevaringen af de originale trælofter, i stedet for at sætte gips op. Gulvene er blevet udskiftet med planker og et betongulv med epoxy.

Arbejdskrogen i spisestuen tyer parret til, når arbejdet kræver fokus og overblik. Masken er fra Lega-stammen i Congo, købt på et loppemarked i København, mens Anne og Steen har lavet kortene sammen med datteren Dagmar på 10 år.
Personlig indretning med eget design
Hjemmet er indrettet fra bunden af parret selv, og langt det meste er lavet til huset. Parret har bl.a. tegnet en reol i sortbejdset eg til fordelingsgangen, og Steen har designet elementerne til husets badeværelser samt de forskellige skamler, borde og senge, der går igen i indretningen. Alle er de møbler og genstande i naturmaterialer, der udgør Noorstad, Steens nye projekt og designvirksomhed.
Spisestuen er familiens kreative laboratorium. Spisebordet fungerer både som arbejdsbord, samlingssted og klippe-klistre-værksted. Spisestuen rummer ligeledes en afsides arbejdskrog, hvor familien kan samle papirer, computere og trække sig lidt tilbage.
– Indretningen i sig selv er holdt meget rolig med det store spisebord som det helt centrale, der samler rummet. Oprindelig var indhakket et garderobeskab til gæster, men vi valgte at åbne op for at bryde det lange smalle rum, fortæller Anne.

Både Anne og Steen har passion for kunst: Anne er til billeder, Steen er glad for skulpturer. På gulvet står et billede fra en serie af originale japanske stencils til kimono-print. Hvert enkelt er unikt, og man kan se, at de har haft en funktion med små mærker, huller og noter i hjørnerne, hvilket kun gør dem smukkere. De kan købes hos Noorstad, ligesom skamlen Monsieur i massiv douglasgran og sidebordet Samsoe, lavet i røget eg.

De rene linjer i indretningen får rummene til at hænge sammen både visuelt og stemningsmæssigt. Det giver en rolig ramme omkring de ting, parret bruger i indretningen. Montren i eg og glas har Anne købt gennem sit tidligere arbejde. Taburetten fra Noorstad er designet af Steen og drejet i massiv douglasgran.

Det store Spisebord fra Noorstad samler den sparsomt indrettede spisestue. Bordet hedder Antwerp og er lavet i massive planker af eg, mens parret har valgt Y-stolen i bøg, designet af Wegner, rundt om bordet. Endevæggens oprindelige hessian-paneler er betrukket med en nyfortolkning af hessian fra franske Élitis, som tilfører rummet en fin tekstur, mens farven står flot til de vandskurede vægge og det industrielle epoxygulv.

Naturen har spillet ind i næsten alle valg i hjemmet – både af farver, materialer og teksturer. Fra stuen er der flot udsigt til haven og skoven, og naturen bliver derfor også et ekstra indretningselement i det lyse rum. Sofaerne er fra det spanske firma Teys og snart tyve år gamle, mens borde og skamler alle hører hjemme i Noorstads kollektion. Ved vinduet står en figur af blommetræ lavet af Annes far. Gulvet er børstede og matlakerede egeplanker.
Have og skov i rolig harmoni
Villaens gårdhave er holdt stramt i afgrænsede felter med en enkel beplantning, hvilket passer til husets rene linjer. Resten af haven har fået lov til at stå mere upoleret, så det taler sammen med skoven og engen, der ligger i forlængelse af grunden.
– Vi kan se på de gamle tegninger, at der blev lavet en haveplan, samtidig med at huset blev bygget. Hele grund- strukturen i haven har været tænkt som en forlængelse af arkitekturen, og det har på mange måder gjort husets udeområder nemme at arbejde med, siger Steen.

Bordet Laag er Steens design og lavet som en separat vindueskarm, der gør det muligt at indrette foran de store gulv til loft-vinduer.

Bænken fulgte med huset og blev brugt til at opbevare malebøtter i kælderen. Nu har den fået lov til at komme op i stuen med de gamle malerpletter, hakker og ridser som charmerende patina. Billedet er lavet af Ken Denning, en af Annes gamle undervisere på Designskolen.

Anne samler mange dekorative sten og skaller i naturen og fotograferer disse til stor inspiration. Fundene trækker sammen med hjemmets mange træelementer klare tråde mellem inde og ude.

Køkkenet er tegnet af parret selv og består af standardelementer med specialfremstillet bordplade og fronter. De er gået efter et luftigt udtryk med så rene flader som muligt. Derfor er alle låger ubrudte, og skufferne er gemt. Køkkenet er også udstyret med et bord i egetræ, der fungerer som serveringsbord eller en ekstra siddeplads, så familien kan holde hinanden med selskab, når der laves mad. Steen har designet lampen, så dens proportioner passer til rummet. Den er i øjeblikket en idé, der endnu ikke er færdigudviklet til Noorstad.

Fra skallen af en kæmpemusling står en medgiftsring fra Papua Ny Guinea side om side med en lille souvenir fra Hirtshals. Billederne har Steen købt i Mongoliet, hvor han har arbejdet af flere omgange. Æsken er fra et japansk geisha-sæt, Dagmar fik på en ferie.

Meget traditionelt for et byggeri fra 60'erne har huset en lang fordelingsgang med værelser til den ene side og en skabsvæg til den anden. Da Anne og Steen overtog huset, var der skabe i mørkt træ hele vejen langs den ene væg. Det virkede klaustrofobisk, og derfor har parret valgt at installere hvide skabe fra Svane på halvdelen af væggen. Reolen i sortbejdset eg har Anne og Steen tegnet specielt til gangen for at få et luftigt element ind i rummet. For at lyse gangen ekstra op har parret også tilføjet lysstofrør til ovenlysvinduet.

Soveværelset skal være smukt, for det er det første, man ser om morgenen, og det sidste, man ser om aftenen, lyder det fra Anne. Sengen er af ipe-træ fra Brasilien og en prøve på noget, der kan ende i den endelige Noorstad-kollektion, som skamlerne også er en del af. De markante møbler skaber et rum, hvor der ikke er brug for meget andet. Kunstværket på væggen er fra Gitte Winther, og lampen er fra Artemide og hedder Tolomeo.

Parrets datter Dagmar har også en kreativ åre og elsker at tegne og male. På hendes skrivebord står en lampe fra Muuto, pendlen er fra Vita, mens den gamle arbejdsskammel giver indretningen kant.

Elementerne
i badeværelset er blevet speciallavet dertil. Alt er lavet i træ, børstet, bejdset og derefter lakeret af mange omgange for at kunne tåle vandpåvirkningen. De sorte flader giver ro for øjet, ligesom det naturlige lys, der filtreres gennem den matterede rude. Armaturer er fra Dornbracht, stigen fra et byggemarked, og håndklæderne fra Neutral House i England.

Fem spørgsmål
Anne skyum høgfeldt, 45, uddannet
designer fra Designskolen Kolding.
Steen skyum høgfeldt, 52, uddannet cand. merc. og konsulent, indehaver af Noorstad.
Hvad er stil for jer?
– Det hænger næsten altid sammen med konsekvente, personlige valg, som ikke er bundet af mode, og med gode materialer og god forarbejdning. Og så holder vi mest af det underspillede.
Hvad er I gladest for ved huset?
– Roen, beliggenheden, og så er det dejligt at have fået skabt nogle rum, som vi trives godt i, fordi det passer til vores temperament. At der er konsekvens og en rød tråd, der gør, at rummene og indretningen hænger sammen.
Hvilken rolle spiller haven for jer?
– Haven er vigtig. Det er en stor værdi for os at have en køkkenhave, både fordi det på alle mulige måder føles godt at arbejde derude, og fordi det er fantastisk at gå ud og høste sin egen aftensmad.
Hvad mangler der ved huset?
– Den helt store oprydning i kælderen er næste skridt. Og så kommer vi til at gøre noget ved lofterne på længere sigt.
Hvad skal være jeres næste køb?
– Frugttræer til haven, et æble- og et pæretræ.