Arkitektens hjemmebane

Et arkitekttegnet hus fra 1960 er ført tilbage til rødderne af et ungt par, der bor med et miks af klassikere og opfindsomme ideer.

© Frederikke Heiberg

Da Lene og Rasmus Bak købte det smukke hus, tegnet af Friis og Moltke, i Højbjerg ved Århus, havde de forrige ejere været grebet af stilen i 1990’erne med køkken i kirsebærtræ og koboltblå detaljer. De nye ejere valgte dog at føre hus og inventar tilbage til rødderne.

Huset er født i 1960’erne, og den stil har vi strammet op og gjort en dyd ud af i indretningen, siger den 31-årige arkitekt Rasmus Bak – indehaver af Baks Arkitekter.

Under sin uddannelse boede og arbejdede han et halvt år i den nordindiske by Chandigarh, der er tegnet og planlagt af den verdensberømte arkitekt Le Corbusier.

Nogle af Le Corbusiers træk går selvfølgelig også igen i min stil. Få og stærke materialer, rene linjer og klare former, fortæller Rasmus Bak, der betegner sin stil som minimalistisk og stram, mens Lene Bak – med egne ord – kunne leve i 1960’erne og 1970’erne med masser af farve og stearinlys.

© Frederikke Heiberg

Lene og Rasmus Bak

© Frederikke Heiberg

Stuen er møblere med lave møbler der forstærker den intime stemning. Lampen Octo er fra Secto Design, de sorte stole og gulvtæppet fra Hay, skænken er en gave fra en tidligere nabo, Concept-sofabordet med betonplade fra Tendens i Århus, den orange vase fra Bolia, og de stribede puder fra MOW Living.

© Frederikke Heiberg

I stedet for en køkkenø har parret lukket af til stuen med skabe, der kan åbnes fra begge sider. Køkkenet i bejdset eg er fra Invita.

© Frederikke Heiberg

Fra stuen er der kig til soveværelset. Terrassen i midten samler huset og giver en intim stemning, da beboerne kan følge med i hinandens færden. Lampen Random Light er fra Moooi, de orange puder fra Ikea.

© Frederikke Heiberg

På den anden side af køkkenet er spisestuen med bord og billede fra IKEA og sorte Eames-stole. Parret har byttet sig til lamperne

© Frederikke Heiberg

I det lille kontor har parret udnyttet pladsen godt ved at sætte skrive- bordet langs vinduerne. Billedet på endevæggen er Marimekko-stof sat på spånplade.

© Frederikke Heiberg

Pejsestuen er det rum der tydeligst viser, at huset er fra 1960’erne. Det oprindelige klinkegulv, pejs og briks med bord er bevaret, og her hygger familien og lille Alberte sig om aftenen. Sofabord fra Dnmark, læderstole er loppefund, oprindelig lampe tegnet af Friis og Moltke og kubusstage af Mogens Lassen. Bagest ses en sort læderstol, som er arvet fra Rasmus Baks mor. Den stod i hendes frisørsalon. Knagerækken Hang It All er designet af Eames og fås hos Paustian.

© Frederikke Heiberg

Over den sorte skalstol designet af Hans J. Wegner, hænger en gammel orginal Friis og Moltke-lampe. Reol og hylder er fra 60’erne.

© Frederikke Heiberg

Det gamle birketræ i haven har familien forvandlet til et eventyrligt børneunivers. I det gamle, sortmalede træhus kan Alberte lege og opholde sig i sin hemmelige hule uden for de voksnes nysgerrige blikke.

© Frederikke Heiberg

Fra sengen er det udsigt til terrassen og masser af lys. Sengetæppe fra Hay, puder fra Ikea, knagerække fra Paustian, lamper fra Flos og gulmalet Juno-seng til lille Alberte.

© Frederikke Heiberg

Huset set fra havesiden med den store terrasse, der forbinder husets to længer og giver sammenhæng.