5 gode råd til energi og komfort i gamle huse

Hvad skal man være opmærksom på, og hvor kan man virkelig spare?

#1: Gør dit hus tæt

Mange tror – fejlagtigt – at utætheder i fx vægge eller vinduer er sundt for både huset og indeklimaet. Det er helt forkert. Intet kan flytte varme så hurtigt som luft, der bevæger sig.

Tætning handler ganske enkelt om at få kontrol over husets luft, både på vej ind, men også på vej ud igen. Det handler især om at se på døre og vinduer men også f.eks. omkring lampeudtag eller skorstenens rørgennembrydning til brændeovnen

© Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse

#2: Pas på de gamle vinduer

De gamle vinduer og yderdøre er afgørende for de historiske huses bevaringsværdi. Derfor skal man gøre, hvad man kan for at beholde dem. Men man kan sagtens energiforbedre dem og opnå en stor effekt.

Ved montering af forsatsrammer kan der opnås en besparelse på op til 25% af bygningens energiforbrug.

© Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse

#3: Hold igen med isoleringen

Man kan nemt tænke ”jo, mere jo bedre”, når det gælder isolering. Enhver isolering medfører øget risiko for fugtskader pga. kondens og forbedringen i isoleringsevnen aftager, jo mere isolering man oplægger.

Det er i praksis derfor meningsløst at udlægge for meget isolering. Gevinsten ved fx at gå fra 200 til 300 mm er ikke nær så stor som gevinsten ved at gå fra 100 til 200 mm.

© Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse

#4: Tænk i energitilførsel

Der er grænser for, hvor energieffektivt dit hus kan blive, uden at gå på kompromis med bevaringsværdierne. Et energimærke D er det bedste et fredet eller bevaringsværdigt hus kan forvente at opnå, hvad enten der er tale om en murermestervilla, et bindingsværkshus, en patriciervilla eller andre hustyper.

Derfor skal man i stedet tænke over at skifte til en effektiv energikilde, fx et pillefyr eller en varmepumpe frem for et oliefyr eller el-radiatorer.

#5: Tag en trøje på

Vi har vænnet os til at gå i t-shirt indenfor året rundt. Derfor har de mange energiforbedringer gennem de senere år ikke ført til, at vi bruger mindre energi.

Men man kan nemt sænke temperaturen, hvis bare man vælger at tage en lidt tykkere trøje på. Og effekten af en lavere rumtemperatur er meget stor – nemlig en besparelse på 5% for hver grad, som temperaturen sænkes.

Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse
© Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse