VIΛ! Se billederne fra Bjarke Ingels færdiggjorte gårdskraber i New York

Du kan stadig sagtens nå at leje din ind BIG's banebrydende lejekaserne, som hele verdenen klapper i hænderne ad.

BIG's gårdskraber færdig
© BIG

Du har løbende her på bobedre.dk kunnet holde dig orienteret om det fremadskridende byggeri på BIG's og Bjarke Ingels såkaldte gårdskraber i New York. Det er ikke, fordi vi ikke har andet at skrive om. Det er, fordi at det simpelthen - også uden de nationale briller - er et fuldkommen enestående byggeri! Stort tænkt og smukt udført.

Nu står byggeriet på West 57 ved Hudson floden omsider færdigt, og de første beboere flyttede allerede i maj måned ind i boligkarreen, der i sin form forener den amerikanske skyskraber med den danske og europæiske grønne gårdkarré.

 VIΛ eller VIA
© BIG

Ind mod land tager bygningen sig ud som en prestigiøs skyskraber. Til den modsatte side åbner den sig generøst ud mod vandet.

Bygningen er navngivet VIΛ West 57 med et slutbogstav i det første ord, som er lige så iøjnefaldende som bygningen. VIΛ skal i øvrigt læses som VIA - det latinske ord for gade.

Stadige ledige lejligheder
© BIG

Der er nok mange, der har tænkt, at der skal millioner af dollars til at købe en bolig i komplekset. Det skal der bare ikke, for alle boliger i VIΛ West 57 er lejligheder.

Går du på opdagelse på hjemmesiden for VIΛ West 57, som er den fulde betegnelse for gårdskraberen, vil du opdage, at der pt. (september 2016) stadig er ledige lejemål.

Mindstepris på 3000
© BIG

Priserne på lejlighederne ligger på mellem 3000 og 20.000 dollars om måneden afhængig af boligens størrelse.

Mindsteprisen er for en studio-lejlighed, maxprisen er for en lejiighed med 4 soveværelser.

Miniatureversion af Central Park
© BIG

Gårdhaven er i sine dimensioner inspireret af Central Park i The Big Apple. Dog 13.000 gange mindre.

Gårdhaven er allerede tilplantet med 80 store træer og 47 forskellige plantetyper.

77.000 kvadratmeter
© BIG

Det 77.000m2 store kombinerede bolig- og erhvervsbyggeri ligger ud til Manhattans Hudson River Park med udsigt til Hudson floden på West 57th Street.

De første beboere flyttede ind i maj 2016 og med afslutningen af de i alt 32 etager, er de resterende boliger nu indflytningsklar.

Tilfreds bygherre
© BIG

VIΛ blev tidligere på året kåret til "The Best Tall Building i USA.

Byggeriet kan også bryste sig at have en meget tilfreds bygherre, og det er langt fra altid tilfældet ved byggerier med så markant et udtryk som VIΛ West 57.

- "Vi er vilde med bygningen, og byggeriet har overgået vores forventninger. Det erbåde, hvad angår, hvor hurtigt det blev bygget, og også hvad angår priserne på lejemålene", udtaler Douglas Durst fra The Durst Organization til arkitektur-sitet archdaily.com

Urbane oaser
© BIG

i en pressemeddelse fra BIG i anledning af afleveringen af byggeriet giver Bjarke Ingels udtryk for nogle af tankerne bag byggeriet:

- “De mest interessante urbane tendenser i New York i de senere årtier kommer i form af natur og offentlige byrum som indtager de postindustrielle lommer rundt omkring i byen – bilfrie zoner på Broadway & Times Square, flere cykelstier, High Line og forvandlingen af industrielle havneområder til grønne parker er alle eksempler på urbane oaser som øger livskvaliteten for newyorkerne."

Hybrid
© BIG

- Hvor Hudson River Park slutter på Manhattans vestside, lukker Gårdskraberen VIΛ den grønne park ind i bygningen og fortsætter den grønne udvikling af byen helt ind i det private boligbyggeri."

- Den unikke kombination af to gensidigt udelukkende typologier, gårdhavebygningen og skyskraberen, skaber en uventet hybrid som præger Manhattans skyline og slår fast at man ikke behøver at vælge en frem for en anden, men kan få det bedste fra begge verdener,” udtaler Bjarke Ingels sig afslutningsvist i BIG pressemeddelse i anledning af afslutningen af byggeriet på VIΛ West 57.