
”Vi har det beton, vi skal bruge …”
... udnyt det beton, vi har! Sådan lyder Anders Lendagers opråb. Her er arkitektens første blogindlæg om bæredygtig arkitektur. Han undrer sig over, hvorfor nutidens betonbygninger ikke kan skilles ad og genbruges ligesom LEGO.
Af"Det er tydeligt, at beton er et stort klimaproblem"
Som det ser ud i dag, står byer og bygninger for 40% af den totale CO2-udledning, hvoraf 6% udgøres af materialet beton.
Verden over bruges beton i et uhyggeligt stort omfang, og der er ikke nogle tegn på, at det ændrer sig i den nærmeste fremtid.
Kina alene har igennem de seneste 10-12 år brugt lige så meget beton, som USA har brugt siden industrialiseringen - dvs. igennem en periode på omkring 150 år.
Men hvorfor kan beton i dag ikke genbruges og upcycles til nye betonprodukter? Klimaforandringerne skal stoppes, og det er tydeligt, at beton er et af de store problemer - eller er det et af de allerstørste potentialer?
Betonbranchen er af den opfattelse, at en bæredygtig genbrug af beton allerede er en realitet, fordi 96% af al beton genanvendes.
Men er det at knuse beton og smide materialet i jorden som vejfyld en bæredygtig løsning?
Læs også: Lendagers strandpavillon på Fanø
Nyproduktionen af beton er ansvarlig for en utroligt stor mængde udledt CO2, og dermed er det et ekstremt værdifuldt materiale. Til sammenligning er fremskaffelse af grus og lignende materialer, der alternativt anvendes i vejfyld, meget lidt miljøbelastende.
Så hvad ville der ske, hvis vi forestiller os, at beton kunne genbruges i ny beton eller i nye produkter, og dermed blive en del af et vedvarende kredsløb, som det er tilfældet med så mange andre produkter i dag? For det første kunne man reducerer den globale CO2-udledning - og de klimaforandringer det skaber - markant! Ydermere ville man kunne skabe danske arbejdspladser og en innovativ udvikling, som ikke kun i Danmark, men også globalt set, vil kunne skabe bæredygtig vækst.
Derfor dette opråb: Vi har det beton vi skal bruge! Udnyt det beton vi har!