Verdensberømt skole for blinde og døve børn

Hazelwood School i Glasgow er en verdenssensation. Den er tegnet til børn, som hverken kan se eller høre. Arkitekten har bl.a. opført korkvægge med indgraverede beskeder til eleverne.

Hvordan tegner man en bygning til blinde og døve?

Opgaven var næsten umulig: Skab et undervisningsmiljø for små mennesker, der er både blinde og døve. Udfordringen for arkitekten var altså ikke kun at designe en bygning med børnevenlige kvaliteter – rummene skulle fungere uden at kunne ses eller høres ...

Hazelwood School ligger i Glasgow, Skotland, og er dagligt tilholdssted for 60 børn i alderen 2-19 år med forskellige svære handicaps. De fleste af eleverne kan hverken se eller høre og har levet i denne meget isolerede verden siden fødslen.
Det giver sig selv, at forældrene er meget belastede af ansvaret – børnene har brug for støtte 24 timer i døgnet resten af livet.

Korkvægge med beskeder til børnene

Den engelske arkitekt Alan Dunlop vandt konkurrencen om opførelsen af skolen, og resultatet af hans ideer har siden høstet mange internationale priser.
Det skyldes især, at skolens bygninger giver oplevelser til de få sanser, eleverne har tilbage, for eksempel lugtesansen og følesansen i fingerspidserne.
Alan Dunlop har valgt træsorter, der dufter naturligt af skov, mens de gradvist patinerer, både indendørs og udendørs. Det samme gælder fliser og andre materialer, som afgiver særligt behagelige dufte og er rare at røre ved.
Bygningen slanger sig igennem et lille parkområde, og børnene kan følge kurverne, mens de selv bevæger sig gennem gangene. Her er væggene konstruerede af kork og udstyret med relieffer og riller i overfladen, så eleverne kan føle sig vej gennem skolen. Kork er behageligt at røre ved og giver en god 'klang' i rummet, selv for et menneske, der ikke kan høre. På korkvæggene har arkitekterne sørget for at indgravere beskeder og symboler for på den måde at vise børnene, hvor de er. Det giver dem en følelse af frihed i et liv, som ellers er hundrede procent støttet af voksne.