Falling Water af Frank Lloyd Wright
© Falling Water Archives m.fl.

Verdens største genistreg blev tegnet på to timer

Falling Water af Frank Lloyd Wright topper alle klodens lister over sublim arkitektur. Hvis du er det mindste arkitektur-interesseret, så se her – eller besøg mesterværket i Pennsylvania.

Mesterværket ved Bear Run

Den smukkeste privatbolig i verden. Frank Lloyd Wrights største bedrift. Alletiders flotteste amerikanske arkitektur. Et historisk og nationalt landemærke. Der er ingen ende på superlativerne, når Falling Water fra 1935 skal beskrives.

Den overdådigt flotte villa ligger med udsigt over et vandfald i det naturskønne Bear Run i Pennsylvania. Huset blev bygget til en lokal forretningsmand, Edgar Kauffman, som ejede et stort indkøbscenter. Han havde pengene, formatet og en søn, Kauffman Jr., som var arkitekt. Desuden ejede Kaufmann-familien en underskøn grund ved et vandfald, og hér skulle deres fremtidige residens ligge.

Læs også: Himmelsk arkitektur i to kilometers højde

Frank Lloyd Wright var allerede anerkendt på det tidspunkt, og han blev kontaktet. Alle var nervøse, for Kauffman var en spids herre, som ikke faldt i svime over hvad som helst.

Frank Lloyd Wright trodser krav

Da dagen for præsentationen oprandt, havde Frank Lloyd Wrights blyant ikke ramt papiret, og det lagde han ikke skjul på. Ideen var i hans hovede, påstod han.

Arkitektens assistenter løb skrækslagne rundt, da de hørte, at Kauffman var på til tegnestuen, men Lloyd Wright satte sig roligt ned og tegnede dét, der skulle blive verdens smukkeste og mest efterstræbte hus, på to timer.

Oven i købet gik han imod flere af de krav, som kunden havde lagt på bordet, fx, at huset skulle ligge ved foden af vandfaldet. Det blev placeret på toppen, og dér blev det.

Falling Water er Wrigths mest dynamiske og helstøbte værk, ikke mindst fordi det smelter sammen med den omkringliggende natur og – på trods af de rå stenfacader – næsten hvirvler af sted sammen med vandfaldet.
Ejeren var i første omgang meget imod at bruge det dengang nye materiale beton, og det resulterede i en masse skænderier, som Wrigth vandt de fleste af – han var forud for sin tid.
Falling Water er samtidig et af de mest japansk-inspirerede huse fra den berømte arkitekt, og mange af hans japanske kollegaer, ligeså verdensberømte, har udtrykt stor beundring gennem årene.
I 1964 blev villaen omdannet til museum og bliver besøgt af mange tusinde mennesker hvert år.

Se flere fotos fra Falling Water her

Herover en miniaturemodel af Falling Water udstillet på Carnegie Science Center. Villaen er i dag museum, som besøges af tusindevis af designinteresserede hvert år.