Hvorfor ikke gøre en dyd af nødvendigheden? Det er tanken bag Vincent Callebauts vandscrapers - taget helt ud i det ekstreme.
Her er det overbefolkning, plastaffaldet i verdenshavene og klimaforandringerne, der er på spil. Og den magiske detalje, der skal bringe alt i balance er 3D-printeren.
Selv kalder den belgisk-fødte arkitekt Vincent Callabaut sit projekt for Aequorea. Sammen med sin parisiske tegnestue foreslår han, at man skal indsamle de millionvis af tons flydende plastikaffald, der forurener verdenshavene.
Med 3D-printerens mellemkomst vil han derpå bruge affaldet til at skabe gigantiske, beboelige marinaer, der skal forankres på bunden af havet og rumme op til 20.000 mennesker.
Det projekt, som hans tegnestue har skitseret, skal rumme 4 marinaer med en diameter på 500 meter hver især. Hver marina skal udstyres med en mangroveskov og overalt være velsignet med frodig organisk vækst.
Marinaerne skal ifølge masterplanen forankres til havbunden med en 3D-printet skruet konstruktion, der ifølge Callebaut vil være særlig modstandsdygtig over for vandets bevægelser og tryk.
... et par millliarder euro, vurderer Vincent Callebaut og hans tegnestue.
Hidtil har Vincent Callebaut stort set ikke fået opført nogle af sine talrige andre ligeså storladne projekter. Vi modtager derfor ikke væddemål, om projektet bliver til noget eller ej. Men tanken er smuk, og billederne fantastiske.