Til kamp mod forurening og overbefolkning med 3D-printede vandscrapers

Verdenshavenes plastikaffald kan faktisk gøre nytte.

Rios "vandscrapers"
© Designboom

Hvorfor ikke gøre en dyd af nødvendigheden? Det er tanken bag Vincent Callebauts vandscrapers - taget helt ud i det ekstreme.

Her er det overbefolkning, plastaffaldet i verdenshavene og klimaforandringerne, der er på spil. Og den magiske detalje, der skal bringe alt i balance er 3D-printeren.

Aequorea
© Designboom

Selv kalder den belgisk-fødte arkitekt Vincent Callabaut sit projekt for Aequorea. Sammen med sin parisiske tegnestue foreslår han, at man skal indsamle de millionvis af tons flydende plastikaffald, der forurener verdenshavene.

Med 3D-printerens mellemkomst vil han derpå bruge affaldet til at skabe gigantiske, beboelige marinaer, der skal forankres på bunden af havet og rumme op til 20.000 mennesker.

Bæredygtige byer
© Designboom

Det projekt, som hans tegnestue har skitseret, skal rumme 4 marinaer med en diameter på 500 meter hver især. Hver marina skal udstyres med en mangroveskov og overalt være velsignet med frodig organisk vækst.

Spiseligt plankton
© Designboom

Callebaut forestiller sig, at strukturerne skal være selvforsynende gennem en avanceret proces, der skal udvinde energi gennem bioluminens.

Desuden skal de flydende bydele producere fødevarer i rige mængder ved at dyrke plankton og alger, der skal omdannes til menneskelig føde.

Snoet forankring
© Designboom

Marinaerne skal ifølge masterplanen forankres til havbunden med en 3D-printet skruet konstruktion, der ifølge Callebaut vil være særlig modstandsdygtig over for vandets bevægelser og tryk.

1000 meter under vandet
© Designboom

Hele komplekset skal dimensioneres til 1.375.000 m². En del af dette areal vil ligge under vandet og være beregnet til søbårent landbrug.

Nogle steder vil forankringen række 1000 meter ned under vandets overflade.

Flydende forskning
© Designboom

Vincent Callebaut foreslår, at en stor del af Aequoreaen skal bruges til forskning.

Han anslår desuden, at de flydende marinaer vil skabe mindst 10.000 nye boliger (på mellem 25 og 250 kvadratmeter)

Og hvad koster det?
© Designboom

... et par millliarder euro, vurderer Vincent Callebaut og hans tegnestue.

Hidtil har Vincent Callebaut stort set ikke fået opført nogle af sine talrige andre ligeså storladne projekter. Vi modtager derfor ikke væddemål, om projektet bliver til noget eller ej. Men tanken er smuk, og billederne fantastiske.

Kilde: Designboom