arkitektur BIG bjarke ingels biennale venedig
© Praksis Arkitekter

Arkitekter skaber et nyt Svinkløv Badehotel, der bevarer, fortolker og fornyer

På Biennalen, den store internationale arkitekturmesse i Venedig, kan publikum se udviklingsprocessen af det, der bliver til det nye Svinkløv Badehotel.

Svinkløv Badehotel genopbygges

Danmark er et foregangsland, når det kommer til bæredygtig arkitektur, innovation og ikke mindst samarbejde om væsentlige arkitekturprojekter. Det er tesen, som den danske pavillion på arkitektur-biennalen i Venedig er bygget op om. Og et af de væsentlige eksempler er processen omkring Svinkløv Badehotel.

Det historiske Svinkløv Badehotel brændte som bekendt i 2016, hvilket mange mennesker blev kede af. Det er en bygning, mange har et forhold til, og derfor er genopbygningen genstand for mange følelser – og det er netop dette, der er udgangspunktet for projektet, der bliver præsenteret på biennalen.

Hvad er biennalen?

Hvert andet år drager tusinder af arkitekter og arkitekturinteresserede til Venedig, for at besøge International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia – i daglig talet kaldet Biennalen.

Her præsenterer en lang række af verdens lande deres ypperste arkitekter og deres i mange tilfælde nyskabende ideer. Årets udgave af International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia er den 16., og som ved de tidligere festivaler bygger hvert deltagerland en pavillion, hvor projekterne bliver præsenteret.

Der er stor prestige forbundet med pavillionerne, og landene konkurrerer indbyrdes om, hvilke pavillioner, der tiltrækker flest mennesker og får størst opmærksomhed. Den danske pavillion har traditionelt ligget lunt i svinget, ikke mindst fordi vi har en stærk tradition for netop nyskabende ideer indenfor arkitektur- og ingeniørfagene.

Årets biennale er kurateret af arkitekt Natalia Mossin, der er tidligere formand for Arkitektforeningen og nuværende institutleder på Institut for Bygningskunst og Teknologi, og Dansk Arkitektur Center er kommisær på projektet.

Biennalen finder sted fra 26. maj til 25. november 2018.

hyperloop big ørken bjakre inge
© BIG

BIG eksperimenterer med hyperloop

Biennalens overordnede tema er "Freespace" – et begreb der lægger op til mange fortolkninger. En kunne være hyperloop-projektet, der er ledet af Bjarke Ingels Group – BIG – og har deltagelse af en lang række internationale aktører.

Et hyperloop er en slags metro, hvor togvognen ved hjælp af kraftige magneter flyder på en "pude" i et lukket rør. Det betyder, at der hverken er vindmodstand eller friktion mod skinnerne, og hyperloopet kan derfor nå op på meget høje hastigheder.

Mange ser hyperloop som fremtidens transportmiddel, der på sigt kan erstatte flytrafikken med et langt mere energimæssigt bæredygtigt alternativ.

hyperloop big bjarke ingels group arkitektur biennale venedig
© BIG
BIG bjarke ingels group
© Jonas Bie

Bjarke Ingels Group – BIG – er et dansk arkitektfirma startet af Bjarke Ingels (på foto). En række spektakulære projekter i fx Ørestaden i København satte i begyndelsen af 00'erne den danske arkitekt på verdenskortet, og i dag består BIG af en række partnere, blandt andet Jakob Lange, som er en bærende kraft på hyperloop-projektet, der arbejder på projekter over hele verden.

arkitektur konstruktion telt nye materialer teknologi
© Anders Ingvartsen

Materialer og ny teknologi

CITA står for Center for Information Technology and Architecture, som er et institut under Kunstakademiets Arkitektskole. Forskerne her fokuserer blandt andet på samspillet mellem ny teknologi og nye muligheder for at opbygge strukturer og konstruktioner. Det har fx ført til udviklingen af K2, som er skabt ved at bruge computerberegninger til at opføre en let og alligevel solid konstruktion, som kan ses på biennalen.

cita forskere
© CITA

Forskerne i CITA studerer bl.a. strukturer formet af matematiske modeller, hvilket har ført til international omtale. Forskergruppen samarbejder med flere internationale aktører om at videreudvikle projekterne.

svinkløv badehotel biennale udsigt
© Praksis Arkitekter

Historisk badehotel i nye klæder

Alle kan huske det historiske Svinkløv Badehotel, der brændte ned i 2016. Badehotellet, der var opført i 1925, var et af de få bevarede hoteller opført helt i træ, og da det brændte, var det lidt som en national sorg – noget forsvandt. Og hvordan erstatter man det?

Opgaven er givet til Praksis Arkitekter, som har valgt at anvende dialog og samarbejde som de primære inspirationskilder. Ved at samarbejde tæt med brugere og leverandører til hotellet, vil arkitekterne skabe et nyt Svinkløv Badehotel, der både bevarer, fortolker og fornyer. På biennalen kan publikum se udviklingsprocessen frem mod det endelige resultat.

praksis arkitekter biennale venedig
© Praksis Arkitekter
svinkløv badehotel strand strandliv biennale
© Praksis Arkitekter
svinkløv badehotel solnedgang natur biennale
© Praksis Arkitekter
svinkløv badehotel hotel arkitektur biennale venedig
© Praksis Arkitekter

Nye boliger af gamle ejendomme

Vi har i vidt omfang de boliger, vi allerede har bygget – og det kommer vi til at have mange år frem. Og mange af disse boliger er bygget i løbet af 1960'erne og 1970'erne. Det er forstæderne, der tales om, og uanset hvad man mener om de store planløsninger i fx Københavns omegnskommuner, så skal der bo mennesker mange år frem.

Udfordringen er derfor at gøre boligerne og ikke mindst områderne omkring dem tidssvarende. Det har været omdrejningspunktet for renoveringsprojektet Albertslund Syd, som er et samarbejde mellem arkitekter boligselskab, leverandører, kommune og beboere. Bag projektet står Vandkunstens Arkitekter.

albertslund byfornyelse renovering vandkunsten
© Torben Eskerod