© Standard Architects

Mikro-lejligheder skal redde borgerne i Beijing

Mennesker er presset sammen i Beijings hutong-kvarterer. Nu har et arkitektfirma skabt en genial løsning – lejligheder på kun 30 kvadratmeter, hvor man kan brede sig.

Smalle gyder fra 1200-tallet i Beijing

De ældste dele af Beijings hutong-kvarterer stammer helt tilbage til 1200-tallet, hvor mongolerne herskede i Kina, så der er virkelig en kulturhistorisk tyngde i de berygtede bydele. Dengang var det meget almindeligt, at husdyr og mennesker boede side om side, fx var tagene indrettet som svinestier. Et andet karakteristika ved hutong-boliger er de meget smalle gyder og op til flere baghuse på en bygning.
Gennem århundrede har mennesker levet tæt og heftigt i disse gader, og udviklingen er løbet fra de ellers så charmerende boliger. Det er simpelt hen ikke sundt for hverken mennesker eller miljø længere at være stuvet sammen på den måde. Desuden er den kinesiske middelklasse begyndt at flygte fra boligerne på grund af pladsmangel, og de flytter ud i de ydre kvarterer.

Arkitektfirmaet Standard Architects har skabt en løsning på problemet – i første omgang til fornyelse af de ejendomme, der bør rives ned.
De nye mini-hutonger ligger i kvarteret Dashilar og fylder hver især kun 30 kvadratmeter. Men hver en centimeter er udnyttet, og det føles som en langt større bolig. Et af trickene er de små gårdmiljøer, som hver lejlighed åbner op imod. Desuden er der bygget en vestibule ved indgangspartiet, som forbinder gademiljøet med de små gårde og lejlighederne.