Wikipedia / Dr. Schorsch
© Wikipedia

Luksusboliger til salg i fredet nazibyggeri

Prora ved den tyske Østersø skulle have været Hitlers gave til stolte tyske arbejdere. Så kom en krig i vejen. Nu er det blevet til luksusboliger. Kan man det?

Visualisering af de færdiggjorte luksusboliger
© eigentumswohnungen-prora.de

Nazistisk strandpromenade

Hitler tænkte mange store tanker. Når han var i civil handlede mange af dem om arkitektur. Det er Prora et eksempel på

i 1936 satte han på halvøen Rügen ved den tyske østersøkyst et kæmpe byggeri i gang. Op til den skæreste, hvide strandpromenade skulle der rejses et ferieparadis for hårdtarbejdende tyske arbejdere. Her skulle de kunne hvile og feriere efter deres heroiske medvirken i at genrejse den tyske økonom efter 1. verdenskrig.

I dag ligger der række på række af identiske 6-etagers højhuse en spytklat fra stranden. I alt er det 4.5 kilometer fuldstændig ensartet byggeri, der går under navnet Prora.

Youth hostel i naziparadis

Byggeriet blev dog aldrig gjort færdig. Da Hitler indledte 2. verdenskrig i 1939 blev der brug for arbejderne i krigsindustrien. Ferieplanerne blev udskudt og byggeriet standset.

Siden har Prora stået og forfaldet. Flere af ejendomme er blevet solgt bort. I en af blokkene har et af nordeuropas største youth hostels til huse og det med betragtelig succes.

I år vil endnu en boligblok stå parat til brug. Denne gang er det ferieboliger i high end-kategorien.

Boliger til salg nu

Byggeentreprenøren Metropole Marketing står bag det store projekt. De første boliger kan allerede købes nu. Priserne ligger fra ca. 1 million til ca. 6.5 million kroner.

Det er mange penge. Entreprenøren fremhæver dog på projektets hjemmeside, at der er gode investeringsmuligheder i ejendomme.

Prora er nemlig bygningsfredet, fordi det er et så slående og typiske eksempel på Det tredje Riges byggeri.

Denne ikke ubetydelige detalje bevirker, at store dele af købsprisen ifølge bygherrens hjemmeside kan afskrives. Det kan i bedste fald komme til at beløbe sig til 60 % af købsprisen

© eigentumswohnungen-prora.de

Vil du bo i en Hitler-bolig?

Når man kigger på prospekterne og interiørbillederne ligner det noget fra et hvilket som helst andet dansk boligprojekt. Det skal nok trække en del til.

Muligvis vil en del dog også blive frasorteret. Tanken om at bo i en af Hitlers megalomane fantasifostre appellerer måske ikke til alle.

Appellerer det til dig?

© eigentumswohnungen-prora.de
© eigentumswohnungen-prora.de
© eigentumswohnungen-prora.de