© Haim Dotan

Kineserne bygger en gennemsigtig bro over Avatar-dalen

Nationalparken Zhangjiajie i Kina er en af verdens smukkeste. Derfor bygger ingeniører nu en usynlig gangbro, så man kan vandre i luften over dalen, der inspirerede til filmen Avatar.

Nationalparker i Kina er ikke parker, men hele provinser, og nogle af verdens mest spektakulære naturscenerier findes her. The Zhangjiajie National Forest Park er en af dem, og den får snart sin egen bro – en usynlig en af slagsen.
Zhangjiajie's natur i den nord-vestlige del af Hunan-provinsen er nemlig så overvældende smuk, at arkitekten, israelske Haim Dotan, i første omgang nægtede at bygge en bro. Ifølge wired.com sagde han:

  • Her er FOR smukt til en bro.

Området er kendt for skarpe bjergkæder og frodig vegetation med masser af blomster. Det ligner noget fra fantasy-filmen Avatar. Hvilket det også er ... Instruktøren James Cameron var meget inspireret af dalen, da han gennemtænkte filmens animerede rige.
Haim Dotan gav sig til slut, og dalen får nu en bro, en usynlig bro, af glas og stålwirer i en af verdens hidtil mest vanvittige konstruktioner.

Læs også: Til lykke til Aros

Gangbroen, som skal sno sig 300 meter henover dalen – i en højde af næsten 400 meter – får en gennemsigtig bund af tykt sikkerhedssglas. Tilsvarende design findes andre steder i verden, både i USA og Kina, men denne arkitektoniske genistreg er den mest indviklede og har taget tre år at udvikle for ingeniørerne.

  • Så tynd som en vinge og let som en svale, forsikrer Haim Dotan. Og han lover, at beregningerne holder ...