Danske provinsmuseer - Kunstmuseer i provinsen.
© Wikipedia v/ Ramblersen

Kender du kunstmuseerne i provinsen? Test dig selv her i quizzen

Kunstmuseer er paradedisciplinen blandt danske arkitekter. Se de største perler blandt de nye museer.

Nogle tager på pilgrimsfærd til Mekka eller Santiago di Compostella - andre tager ud og opsøger andagten i danske provinsmuseer.

I mange år har danske arkitekters paradedisciplin været nybyggede kunstmuseer eller tilbygninger til allerede eksisterende provinsmuseer. Kunne en tegnestue score et provinsmuseum, så var de i superligaen.

Derfor er de danske byer spækket med smukke, moderne kunstmuseer, hvor intet er sparet. Nogle af disse museer er ret kendte i offentligheden. Andre står ikke ligeså klart i den kollektive kunstbevidsthed.

Her kan du teste dig selv: Hvor mange af de danske kunstmuseer i provinsen kender du? Er du en novice eller en ekspert eller noget endnu vildere... Læs videre efter quizzen, hvis du vil vide mere om de museer, der indgår i quizzen.

Trapholt - Kunstmuseum i Kolding. Arkitekterne Boje Lundgaard og Bente Aude.
© Flickr, TijsB

Trapholt i Kolding

Trapholt kunstmuseum ned til fjorden i Kolding er et af de museer, der indledte provinsbyernes store ræs efter nye og topmoderne kunstmuseer. Det store boom i kunstmuseer i provinsen skyldes nemlig sikkert også, at byerne gerne ville overtrumfe hinanden som offentlige kunstmæcener.

Stand-alone kunstmuseum

Museet er tegnet af den nu afdøde arkitekt Boje Lundgaard sammen med Bente Aude.

I modsætning til flere af de andre provinsmuseer er Kolding gået all-in. Trapholt er et "stand-alone"-kunstmuseum og ikke en tilbygning til en ældre velhavervilla. Det er ellers modellen for mange af andre provinsmuseer.

Læs mere om Trapholt her.

Holsterbro Kunstmuseum - tegnet af Hanne Kjærholm.
© Holsterbro Kunstmuseum

Holstebro Kunstmuseum

Holstebro Kunstmuseum er blevet til ved knopskydning - som flere andre museer i provinsen. Først åbnede Holsterbro museet i 1966 i en herskabsvilla indrettet til formålet.

Museet blev siden udvidet i flere omgang af arkitekt Hanne Kjærholm. Først etape blev taget i brug i 1981. Billedet stammer fra den seneste udvidelse, Færchfløjen, fra 2011. Denne seneste del af bygningskomplekset er ikke bygget af Hanne Kjærholm, der døde i 2009, men det er meget trofast holdt i hendes stil.

Museet er desuden udstyret med møbler af Hanne Kjærholms mand, designeren Poul Kjærholm.

Læs mere om Holstebro Kunstmuseum her.

Bornholms Kunstmuseum ved Gudhjem - Fogh og Følner Arkitektfirma
© Per Munkgaard Thorsen

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenhed - beliggenhed - beliggenhed. Det er en anden vigtig bestanddel i flere danske provinsmuseer. Et af de smukkeste eksempler er Bornholms Kunstmuseum.

Det ligger i Rø - en lille flække 6 kilometer fra Gudhjem - på en naturgrund på skrænten over de monumentale Helligdomsklipper, hvor Hlligdomskilden køber ud. .

Det indre af Bornholms Museum, som er tegnet af Fogh og Følner Arkitektfirmaer, er også en stor oplevelse. Et smukt træk er for eksempel den lille del af helligdomskilden, der løber i et lille granitleje igennem museets tre planer, inden minikilden fortsætter tilbage til Helligdomkilden og til sidst ud i - Østersøen.

Læs mere om Bornholms Kunstmuseum her.

Fuglsang Kunstmuseum på Lolland
© Andreas Møller

Fuglsang Kunstmuseum

Fuglsang er Lolland Falsters kunstmuseum. Det er en smuk, lys museumbygning, bygget tæt opad herregården Fuglsang og de dertilhørende staldbygninger.

En af de største attraktioner på museet på det flade Lolland er faktisk udsigten.

Der er flere hvileområder som det på billedet, hvor man kan sætte sig ned og kigge ud over Guldborgsund og engområdet Skejten. Skejten er i øvrigt kendt som det motiv, maleren Olaf Rude har foreviget på de to store oliemalerier, der hænger for enden af salen i Folketinget.

Museet er tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton

Læs mere om Fuglsang Kunstmuseum her.

Museum Jorn, Silkeborg ved Gudenåen fyldt med Cobra-kunst
© Flickr, malouette

Museum Jorn, Silkeborg

I 1982 åbnede Silkeborg Museum i en bygning tegnet af arkitekt Niels Frithiof Truelsen smukt beliggende ned til Gudenåen.

Grundstammen i museets samling var silkeborgenseren Asger Jorns egne billeder og andre værker af de øvrige kunstnere fra Cobra-gruppen.

Museet er blevet udvidet et par gange. I forbindelse med den sidste udvidelse skiftede museet navn til Museum Jorn, Silkeborg.

Læs mere om Museum Jorn, Silkeborg her.

Sorø Kunstmuseum tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter
© Wikipedia v/ Ramblersen

Sorø Kunstmuseum

Sorø Kunstmuseum på billedet er et af de sidst opgraderede danske provinsmuseer. Lundgaard og Tranberg Arkitekter stod for tilbygningen, der blev taget i brug i 2013, og som tredoblede museets areal.

Læs mere om Sorø Museum her.

Kunsten - Museum of Modern Art i Ålborge, tidligere Nordjyllands Kunstmuseum.
© Flickr, Seier + Seier
Randers Kunstmuseum i Randers Kulturhus tegnet af Flemming Lassen
© Wikipedia v/ Villy Fink Isaksen

Randers Kunstmuseum

Randers Kunstmuseum optager en etage i Kulturhuset i Randers. Bygningen er tegnet af Flemming Lassen helt tilbage i 1969.

Selvom bygningen bestemt ser moderne ud, så er Randers Kunstmuseum også et eksempel på, at moderne også kan blive gammeldags.

I kunstkredse i Randers har man i hvert fald længe haft et ønske om, at kunsten skulle være herre i eget hus. Derfor blev der udskrevet en konkurrence om et splinternyt kunstmuseum. Denne konkurrnce vandt den århusianske tegnestue 3xNielsen.

Projektet er dog blevet skrinlagt, hovedsageligt fordi det ikke lykkedes at stable den kvarte milliard på benene, som vinderprojektet var budgeteret til at koste.

Læs mere om Randers Kunstmuseum her.

Tjek også omtalen af Aros-kunstmuseet og Moesgaard Museet i Århus ud i Bo Bedres artikel om arkitektur og seværdigheder i Århus.

Og alle de andre provinsmuseer...

Det var kun 8 af de mange kunstmuseer i provinsen. Der er mange andre, der er værd at nævne og endnu bedre - at besøge.