Har du havudsigt? Så får du snart nye naboer ...

Den nye regering vil ændre planloven og give flere kommuner lov til at bygge tæt på den danske kyst. I Skive jubler de – nu bliver Fur det nye Mallorca.

I Skive Kommune springer champagnepropperne i disse dage, i hvert fald på borgmesterkontoret. Danmark har fået en ny regering – og efter al sandsynlighed en ny planlov.
Det betyder bl.a., at Skive er et skridt nærmere 'Blue Skive 2040', det stort anlagte byudviklingsprojekt, som rykker kommunen tættere til Limfjorden – helt derned, hvor man stikker storetåen i vandet.
Ændringen i planloven betyder, at regeringen løsner grebet om byggetilladelserne. Hvis forslaget godkendes, vil det ifølge Politiken betyde flere nye byggegrunde langs kysterne.
Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard, er glad for denne forandring. For ganske få måneder siden præsenterede han et ambitiøst byudviklingsprojekt i samarbejde med arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group. 'Blue Skive 2040' hedder projekter, som bl.a. omfatter nye højhuse med 30 etager tæt på vandet. Den eneste forhindring, som borgmesteren så ved lanceringen af projektet, var Christiansborg og planloven, som kunne begrænse byggeriet af miljømæssige årsager. Det skal han nok ikke bekymre sig om igen.

Læs også: Bjarke Ingels Groups planer for Skive

Ved samme anledning udtrykte en entreprenør fra Skive glæde over mulighederne ved udvikling af hele området:

  • Fur bliver det nye Mallorca, sagde han. Regeringen vil i praksis ophæve planloven, skriver Politiken, som samtidig citerer professor Jørgen Primdahl, der er ekspert i planloven for følgende:
  • Hvis man starter en konkurrence kommunerne imellem om at udbyde nye attraktive byggegrunde ved kysten, uden at der er statslig godkendelse, kan det næsten kun gå galt. Han mener, at loven vil starte et kapløb mellem kommunerne, som alle vil skabe vækst med nye byggerier langs kysten. I sidste ende kan det ødelægge naturen og miljøet, mener Jørgen Primdahl. Ikke mindst, fordi planloven samtidig flyttes fra Miljøministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet.

Sådan ser Bjarke Ingels Group Skive i fremtiden.