Den vertikale skov i Milano er et opsigtsvækkende bud på et bæredygtigt boligbyggeri.
© iStockphoto

Fremtidens tårnhøje skov

Befolkningstallet i verdens storbyer vokser og byerne ekspanderer på bekostning af naturen. Det har man fundet en genial løsning på i Milano.

I Porta Nuova Distriktet I Milano har arkitekter bygget en tårnhøj skov. Det forunderlige byggeri hedder Bosco Verticale, som på dansk betyder ”Den Vertikale Skov” og består af to beboelseshøjhuse, hvorpå der er beplantet omkring 20.000 m2 skov.

Skoven er bygget op omkring de to højhuse Torre E på 110 meter og Torre D på 76 meter. Udenpå bygningerne vokser omkring 16.000 planer og buske samt 900 træer, der hver især kan blive op til ni meter høje. Disse er placeret på store betonaltaner, der mest af alt kan sammenlignes med gigantiske blomsterkasser.

Skal mindske luftforurening

Det spektakulære bygningsværk er designet som en del af et rehabiliteringsprojekt af det historiske område af Milano, som er hårdt præget af forurening.

De mangfoldige planter skal være med til at mindske Milanos luftforurening ved at producere luftfugtighed og absorbere støvpartikler og kuldioxid. Derudover er planterne med til at dæmpe for storbyens støj og moderere temperaturen i bygningerne.

Natur og beboelse i ét

Det miljøvenlige og bæredygtige boligbyggeri er forsynet med eget vandingssystem, der opsamler regnvand fra taget og benytter renset spildevand fra lejlighederne til vanding af vegetationen. Desuden er der ansat gartnere til løbende at holde planterne nede, så beboerne ugeneret kan færdes på altanerne.

Projektet er designet af arkitektfirmaet Boeri Studio, der består af arkitekterne arkitekterne Stefano Boeri, Gianandrea Barreca og Giovanni La Varra. Sammen med forskellige fagfolk, som omfatter både ingeniører og botanikere, har de udviklet det visionære projekt, der med i alt 400 lejligheder integrerer behovet for natur og beboelse i ét.

I 2014 vandt Bosco Verticale den internationale arkitekturpris The International Highrise Award for at være den mest innovative bygning på over 100 meter.