"Dinosaurusknogler, der var for store til et museum ..."

Superarkitekten Santiago Calatravas' metrostation på World Trade Center-pladsen i New York er åbnet. Bygningsværket koster mere end 4 milliarder dollars og kritiseres voldsomt, bl.a. for at ligne en bunke dino-knogler.

World Trade Center Transportation Hub - mere end 20 milliarder kroner

Et af verdens mest omdiskuterede byggerier, the World Trade Center Transportation Hub, har ikke kun et langt navn, men formentlig også et ditto efterspil.
Mere end 20 milliarder kroner koster stjernearkitekten Santiago Calatravas' bygningsværk på Ground Zero – foreløbig.
For knap en uge siden åbnede første del af det gigantiske prestigebyggeri, som skal rumme New Yorks største metrostation, med forbindingsled til det meste af byen, og en række butikscentre med meget højt til loftet.

Det sidste kan man i mere end én forstand fornemme i det spektakulære The Oculus, midterpartiet i komplekset. Denne del har været den mest omdiskuterede – blandt politikere, nationalt og i bystyret, pressen, arkitekter og almindelige borgere.

Nogle af de mest kristiske bruger udtryk som ' et oppustet, idiotisk palads fra Sovjet-tiden', 'dinosaurus-knogler, der var for store til Museum of Natural History', og en af de mest satiriske avisanmeldelser skrev: 'Here comes The Calatrasaurus', her kommer calatrasarussen – med ublid henvisning til Santiago Calatravas' ego.
Der er dog også sket noget med tonen, efter at The Oculus åbnede for offentligheden. Efter, at fokk rent faktisk har stået i det store rum og set lyset falde gennem de snehvide 'ribben', bliver der pludselig talt om 'en ny katedral for borgerne i New York.'

Michael Kimmelmann, arkitekturanmelder fra The New York Times, giver i denne reportage en fremragende gennemgang af forløbet med den bekostelige World Trade Center Transportation Hub, som på mange måder opsummerer en moderne tidsalder og et historisk forløb i metropolens hjerte.