© JBS Architects

Danske arkitekter bygger luksus-Lalandia i Turkmenistan

En UFO-formet forlystelsespark af hvid marmor er landet i Turkmenistan. Se JDS Architects Aqua Park.

Turkmenistan? Er det ikke noget med barske stepper og mongolske krigere på vilde heste? Både ja og nej. Turkmenistan ligger i Centralasien og har historisk set ikke været det heldigste land. Gennem århundrede har her været udkæmpet krig efter krig, og befolkningen har bl.a. døjet med russerne og en af verdens mest despotiske diktatorer, Nijasov, der helt frem til 2006 holdt landet i et brutalt greb. Han blev bl.a. kendt som manden, der fik tusindevis af guldstatuer af sig selv fremstillet – og en hel familie med seks børn fængslet for at se Find Nemo på tv ...

Læs også: Verdens største swimmingpool

Derfor kigger man også lige en ekstra gang, når billederne fra Aqua Park i Awaza pludselig dukker op på arkitektur-sites – og så oven i købet med et dansk arkitektfirma som frontløber.

Aqua Park ligger tæt på det Kaspiske Hav, men er også udstyret med en kunstig bugt til at give en helt særlig atmosfære. Parken skal tiltrække turister og hjælpe med at give landets økonomi et boost.

Det er en luksusudgave af Lalandia, beliggende ved det Kaspiske Hav og formentlig forbeholdt den velhavende del af befolkningen og ditto turister fra andre lande.
Men når det så er sagt, kan man glæde sig over den overvældende lækre arkitektur og det fremskridt, bygningen udstråler.

Læs også: Interview med Julien De Smedt

Arkitekten bag, Julien De Smedt, har tegnet en forlystelsespark med udgangspunkt i Turkmenistans dramatiske natur – det bølgende ørkenlandskab, havets lindrende vidder og undergrunds-søen Kowata.Ved Aqua Park bygges en kunstig bugt, som giver et helt særligt eksotisk præg.