Da Nordjyllands Kunstmuseum blev til MoMA Aalborg

Geniet Alvar Aalto stod bag Nordjyllands Kunstmuseum, som åbnede i 1972. Nu hedder det KUNSTEN MoMA Aalborg og har netop fået en opgradering med 317 tons marmor fra Italien.

Alvar var større end Arne

Vi danskere tror, at vores landsmand Arne Jacobsen var den store faderfigur for 'scandinavian modern'-bølgen, der skyllede ind over verden i starten af 1900-tallet.
Og ja, Arne Jacobsen satte sit præg på mange former for design og arkitektur - dørgreb, armaturer, interiører, bygninger mv.
Men en samtidig arkitekt fra Finland, Alvar Aalto, mestrede alt det – og mere til.
Alvar Aalto var arkitekt, skulptør og maler, og han kastede sig over så mange projekter, at verden stadig ikke er kommet sig helt.

Fra Nordjyllands Kunstmuseum til MoMA Aalborg

Denne weekend genåbnede det museum i Aalborg, som Aalto tegnede allerede i 50erne, da han var mest produktiv. Det blev indviet i 1972, men måtte lukke ned i 2014 på grund af slid.
Efter en omfattende renovering til 155 millioner kroner blev det nu fredede bygningsværk præsenteret igen i en lysende marmorversion. Nu hedder museet Kunsten Museum Of Modern Art Aalborg - nordjyderne er færdige med at gå i små sko.

Restaureret med respekt for mesteren

– Det er et fantastisk hus, og det har været en spændende opgave at få lov til at klappe på det. Jeg har stor respekt for Aalto som arkitekt. Han havde en enestående evne til at skabe liv mellem væggene, og revitaliseringen af museet er da også sket i hans ånd, siger Trine Neble, kongelig bygningsinspektør og arkitekt hos Erik Møller Arkitekter, der står bag restaureringen.
Hun fortæller videre til Byggeplads.dk, at Aalto arbejdede med et begrænset materialevalg – træ, tegl, marmor, messing og beton, men at materialerne blev føjet så smukt sammen, at der ikke skulle tilføjes nye features.

317 tons ny marmor

Den gamle, vejrbidte marmor på bygningsværket fra 1972 er blevet udskiftet med ny marmor fra Carrara i Italien.
I alt 317 tons marmor skulle der til, før ansigtsløftningen var helt på plads.
Da museet blev indviet i 72, var nordjyderne ikke videre begejstret for 'det sære skrummel'. Desværre døde Aalto i 1976, før danskerne for alvor fik øjnene op for hans genistreger.

Aalto var også en mesterlig møbelkunstner

Her kan man se nogle af Alvar Aaltos mest kendte møbeldesigns - det formspændte træ og zebrastriberne er en meget vigtig del af nordic modern-arven.

Billedet er fra BO BEDREs arkiv, en reportage fra arkitekten Knud Holschers sommerhus.

Picasso flyttede til Hjallerup under renovering

Museet var lukket under restaureringen, men Jyllands-Posten beskriver, hvordan kunsten levede videre - nogle steder meget konkret og overraskende.
Et maleri af Pablo Picasso hang således i et privat hjem i Hjallerup, mens ombygningen fandt sted - nok en af verdens mest opsigtsvækkende kunsthemmeligheder.