Arkitekttegnede bikuber redder miljøet

Det norske arkitektfirma Snehøtta har designet fremtidens bikuber - til byens tage i Oslo. De kan rumme 160.000 beboere.

Uden bierne kan vi godt lukke og slukke. Farvel jordklode …

Insekterne transporterer pollen rundt i det økologiske system og sikrer dermed alle levende væseners livsvilkår. Men med tiden er bierne blevet fordrevet fra byerne - de mangler simpelt hen steder at bo. Over hele kloden rapporteres om faldende bestande af bestøvere. Biologer og miljøorganisationer råber vagt i gevær: Hvis vi har tænkt os at trække vejret et par generationer endnu, skal der gøres noget!

Derfor er innovative arkitektfirmaer begyndt at udtænke løsninger til storbyerne. Norske Snehøtta har tegnet disse trækuber, som skal huse op mod 160.000 bier på taget af Mathallen, et indkøbscenter med bl.a. delikatessebutikker i Oslo.

Bikuberne, The Vulkan Bigård, er konstrueret med heksagoner, sekskanter, den samme geometriske form, som bierne bygger efter i naturen. De nye, urbane bier leverer honning til butikkerne i Mathallen, og samtidig sender de små udsendinge ud til grønne områder i byens parker og grønne områder.

Projektet er netop blevet indviet, og undervejs har arkitektfirmaet arbejdet sammen med en professionel biavler, som kender biernes dybt komplicerede livscyklus. Bikuberne af træ er smukt udført og står som gyldne skulpturer på taget. Men selv med de mest omstændige udregninger og computerskabte konstruktioner kan vi mennesker aldrig erstatte insekternes egen arkitektur, der er udviklet gennem milliarder af år. Vi kan kun gøre et spinkelt forsøg.

Projektejer: Heierdurietz.no
Arkitektfirma: Snehoetta.com
Foto: Brakestad.com