grydebrød
© TIA BORGSMIDT

Brød bagt på grill med pisket hvidløgssmør

Brug grillen til at bage et gyldent brød med sprød skorpe. Har du ikke en grill kan brødet også bages i ovnen og opnå den samme gyldne skorpe.

Brød bagt på grill med pisket hvidløgssmør

Dejen til dette skønne brød skal hæve ved stuetemperatur i 12-15 timer. Bagefter bages brødet i en gryde på grillen. Først med låg, så fugten fra dejen indkapsles, og brødet hæver smukt. Dernæst uden låg, så brødet får en sprød skorpe.

Det skal du bruge:

Rugmelsdej

  • 4 ½ dl vand
  • 10 g gær
  • 350 g hvedemel
  • 1 spsk. havsalt
  • 150 g rugmel

Pisket hvidløgssmør

  • 200 g smør
  • 1-2 fed hvidløg
  • Flagesalt

Sådan gør du:

Dag 1

  1. Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri.
  2. Tilsæt hvedemel og rør dejen godt sammen.
  3. Tilsæt havsalt og dernæst rugmel.
  4. Ælt dejen på en røremaskine i 10-15 min. ved middel til høj hastighed, indtil dejen er elastisk og slipper skålens sider.
  5. Pensl en stor skål med tilhørende låg med olie og hæld dejen heri.
  6. Læg låg på skålen, og lad dejen stå til hævning på køkkenbordet i 12 til 15 timer.

Dag 2

  1. Hæld forsigtigt dejen ud på et melet bord.
  2. Undgå at ælte for meget i dejen, men fold dejen ind over sig selv fra alle sider.
  3. Lad dejen hæve tildækket på et meldrysset bord, mens grillen og gryden bliver varme.
  4. Sæt en støbejernsgryde med låg på en grill, og tænd op, til den er godt varm.
  5. Lad gryden stå i ca. 15 min. på grillen.
  6. Tag gryden af grillen, tag låget af, og løft forsigtigt dejen over i gryden.
  7. Læg låg på gryden og bag brødet i gryden i ca. 30 min. på grillen.
  8. Løft låget af gryden og bag brødet i yderligere ca. 10 min., til det er smukt gyldent.
  9. Afkøl brødet i gryden i ca. 10 min., hvorefter det afkøles på en bagerist.

Pisket smør

  1. Kom smørret i en skål og pisk det et par minutter, til det er luftigt.
  2. Tilsæt presset hvidløg og flagesalt.

Servering

Afkøl brødet en smule inden det skæres i skiver. Server med pisket smør.

TIP:

Brødet kan også bages i ovnen. Sæt gryden i ovnen og tænd på 250° varmluft. Lad gryden stå i ovnen i ca. 20 min. Tag gryden ud, tag låget af og løft forsigtigt dejen over i gryden. Læg låg på gryden og stil den i ovnen. Bag brødet i ca. 30 min. Tag nu låget af gryden, og bag brødet i yderligere ca. 10 min., til det er smukt gyldent.