Nytårsmenuen: Her er de bedste opskrifter til nytår

Der er feststemning, skønne drinks og vidunderlig mad på menuen på årets sidste dag. Vi tilbereder det meste i forvejen, så der er tid til at nyde både gæster og dronningens nytårstale.

nytårsmenu opskrifter

© Anders Schønnemann

© Anders Schønnemann

Champagne mojito

4 drinks

Rørsukker 2 tsk. lyst Mørk rom 4 cl Limesaft af 2 stk. Mynteblade 12-14 stk. Champagne 1 flaske halvtør (alternativt cava eller crement)

Sådan gør du:

* Rør sukker godt sammen med rom og limesaft, til det er opløst. Fordel i glas, og fyld op med mynteblade og champagne, når gæsterne kommer.

Hummershots

Shots til 4 personer/forret til 2 personer

Jomfruhummere 10 forkogte Olivenolie 2 spsk. Citron reven skal af 1 ubehandlet Fennikel 1 lille Løg 1 lille Hvidløg 1 fed Smør 2 spsk. Tomatpuré 2 spsk. Hvidvin 2 1⁄2 dl Fiskefond/bouillon 2 1⁄2 dl Fløde 2 dl Salt og peber Citron 1 stk. Agurk 1 stk. Dild eller fennikeltop til pynt
### Forberedelse dagen før: Flæk de forkogte jomfruhumme- re, og pil forsigtigt kødet fra. Gem skallerne. Marinér kødet i lidt olivenolie med citronskal, og sæt det tildækket i køleskabet. Skær fennikel i tern. Pil og hak løget. Varm smørret i en gryde, og svits fennikel, løg og presset hvidløg. Kom jomfruhummerskallerne ved, og steg et par minutter. Tilsæt derefter tomatpuré, og vend rundt. Hæld nu vin og bouillon på, og lad det koge i ca. 15 min. Tag gryden af varmen, og lad suppen trække til næste dag.
### På selve dagen: Si suppen, og kom den tilbage i gryden. Kog suppen ind til det halve. Tilsæt fløde, og smag til med salt, peber og citronsaft. Servér suppen som shots med jomfruhummerkød og agurk skåret i spåner. Pynt med dild eller fennikeltop.

© Anders Schønnemann

Nytårstorsk med korianderolie og lavsalt

4 personer

KORIANDEROLIE Koriander 1 stort bundt Flagesalt 1 tsk. Olivenolie 1 dl

NYTÅRSTORSK Torskefilet 3-400 g uden skind og ben Citron saft af 1 stk. Peber

Granatæble 1 stk. Lavasalt

Forberedelse dagen før:

  • Skyl koriander, og slyng den tør. Hak korianderen.
  • Lun olien, den skal være fingervarm. Og hæld den i en blender sammen med koriander og salt. Blend i ca. 2 min.
  • Hæld olien til afdrypning i en sigte med et kaffefilter, inden den hældes på en flaske. Opbevar olien på køl.

På selve dagen:

  • Læg torsken i et smurt ovnfast fad, og dryp citronsaft over. Krydr med peber, og bag fisken i ovnen ved 175 0 i ca. 10 min., til kødet deler sig i flager.
  • Halvér granatæblet, og pres kerner og saft ud.
  • Anret torsk i små skåle med korianderolie, granatæblekerner og krydr med lavasalt.

© Anders Schønnemann

Tournedos med belugalinser, rødbede, madeiraglace og sprøde grønkålschips

4 personer

Rødbeder 400 g Belugalinser 100 g Olivenolie 3 spsk. Citron reven skal af 1 stk. Shiitake-svampe 200 g Smør 20 g Hvidløg 1 fed Salt og peber

GRØNKÅLSCHIPS Grønkål 100 g uden stilke Olivenolie Flagesalt 1 tsk.

MADEIRAGLACE Balsamicoeddike 1 dl Madeira 2 dl Oksefond 5 dl Smør 50 g til montering

Oksetournedos af mørbrad 4 stk. Salt og peber Smør til stegning

Forberedelse dagen før:

  • Kog rødbederne møre. Afkøl, og gnub skindet af. Afkøl.
  • Kog belugalinserne som angivet på emballagen, afdryp og afkøl. Vend linserne med olivenolie og citronskal, og opbevar i en beholder med låg.
  • Skær grønkålen i grove stykker. Vend grønkålsbladene med olivenolie, og fordel på en bageplade med bagepapir. Drys med salt, og bag dem i ovnen ved 170 0 i ca. 10 min., til de er sprøde. Afkøl, og opbevar dem på et stykke fedtsugende papir i en beholder med låg. Rens svampe, og gem dem i en papirpose i køleskabet til næste dag.

På selve dagen:

  • Kom balcamicoeddiken i en lille gryde og kog ind til det halve. Hæld madeira på, og kog væden ind til det halve. Hæld fond på, og kog ned til det halve.
  • Ønskes en tykkere konsistens, koges saucen lidt længere tid. Tag gryden af blusset, og pisk koldt smør i.
  • Smelt smørret på en pande, og rist svampe med hvidløg ved god varme i ca. 3 min. Ryst panden undervejs, så svampene ikke brænder på. Krydr med salt og peber.
  • Krydr kødet med salt og peber. Smelt smørret på en pande, og brun bøfferne ved god varme på begge sider. Sænk varmen og steg i yderligere ca. 3 min. på hver side, afhængig af tykkelse og hvor rødt du ønsker kødet.
  • Lav kugler af rødbederne med et parisiennejern. Alternativt skæres de i små tern. Lun evt. linserne.
  • Anret belugalinser med rødbeder, svampe og tournedos. Hæld madeiraglace over, og top med sprøde grønkålschips.

© Anders Schønnemann

## Letfrossen Gateau Marcel med æblesorbet Ca. 8 personer ÆBLESORBET Vand 1⁄2 liter Sukker 400 g Glukose 100 g Æbler 800 g Citroner saft af 1-2 stk.
GATEAU MARCEL Chokolade 150 g mørk Smør 150 g Æggeblommer 5 pasteuriserede (100 g) Sukker 150 g Æggehvide 3 pasteuriserede (120 g) PYNT Chokoladespåner Havtornflager ### Forberedelse dagen før: Kom vand, sukker og glukose i en lille gryde, og kog til en sirups- lignende konsistens. Afkøl sukkerlagen. Skræl æblerne, og tag kernehusene ud. Skær æblerne i mindre stykker og vend med citronsaft. Kør sukkerlage og æblerne sammen i en foodprocessor. Si massen gennem en finmasket si eller et saftnet. Smag saften til med citronsaft. Kør saften på en ismaskine, til den er luftig og cremet, og opbevar derefter i en beholder med låg i fryseren. Kom hakket chokolade og smør i en skål, og smelt over vandbad. Pisk æggeblommer og 100 g af sukkeret luftigt i en skål. Rør forsigtigt chokoladeblandingen i æggesnapsen. Pisk æggehviderne stive, og bland resten af sukkeret, 50 g, i undervejs, mens der fortsat piskes. Vend forsigtigt æggehviderne i chokoladeblandingen. Smør en springform ca. 20 cm i diameter, og fordel halvdelen af chokolademoussen i formen. Bag kagen ved 175 0 i ca. 25 min. Stil resten af moussen på køl imens. Afkøl den bagte bund, og fordel dernæst resten af moussen oven på bunden. Stil den færdige kage tildækket i fryseren. ### På selve dagen: Løsn kagen fra kanten og bunden med en kniv. Skær kagen ud i passende stykker, og pynt med chokoladespåner og frysetørret havtorn. Servér med æblesorbet. ## Brug for en nytårsmenu med tidsplan?

Relaterede Artikler