Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Nytårsmenuen: Her er de bedste opskrifter til nytår

Der er feststemning, skønne drinks og vidunderlig mad på menuen på årets sidste dag. Vi tilbereder det meste i forvejen, så der er tid til at nyde både gæster og dronningens nytårstale.

nytårsmenu opskrifter

© Anders Schønnemann

© Anders Schønnemann

Champagne mojito

4 drinks

Det skal du bruge:

  • 2 tsk. lyst rørsukker
  • 4 cl. mørk rom
  • Limesaft af 2 lime
  • 12-14 stk. mynteblade
  • 1 flaske halvtør champagne

Sådan gør du:

  1. Rør sukker godt sammen med rom og limesaft, til det er opløst
  2. Fordel i glas, og fyld op med mynteblade og champagne, når gæsterne kommer

Hummerbisque som shots

Shots til 4 personer/forret til 2 personer

Det skal du bruge:

  • 10 forkogte jomfruhummere
  • 2 spsk olivenolie
  • Reven citronskal af en citron
  • 1 lille fennikel
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk tomatpuré
  • 2,5 dl hvidvin
  • 2,5 dl fiskefond
  • 2 dl fløde
  • Salt og peber
  • 1 citron
  • 1 agurk
  • Dild eller fennikeltop til pynt

Sådan gør du:

Forberedelse dagen før:

  1. Flæk de forkogte jomfruhummere, og pil forsigtigt kødet fra
  2. Gem skallerne
  3. Marinér kødet i lidt olivenolie med citronskal, og sæt det tildækket i køleskabet
  4. Skær fennikel i tern
  5. Pil og hak løget
  6. Varm smørret i en gryde, og svits fennikel, løg og presset hvidløg
  7. Kom jomfruhummerskallerne ved, og steg et par minutter
  8. Tilsæt derefter tomatpuré, og vend rundt. Hæld nu vin og bouillon på, og lad det koge i ca. 15 min
  9. Tag gryden af varmen, og lad suppen trække til næste dag

På selve dagen:

  1. Si suppen, og kom den tilbage i gryden
  2. Kog suppen ind til det halve
  3. Tilsæt fløde, og smag til med salt, peber og citronsaft
  4. Servér suppen som shots med jomfruhummerkød og agurk skåret i spåner
  5. Pynt med dild eller fennikeltop

Læs også: Nyfortolket nytårstorsk med korianderolie.

© Anders Schønnemann

Nytårstorsk med korianderolie og lavsalt

4 personer

Det skal du bruge:

Korianderolie

  • 1 stort bundt koriander
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1 dl. olivenolie

Nytårstorsk

  • 3-400 g torskefilet uden skind og ben
  • Citronsaft af 1 citron
  • Peber

  • 1 stk. granatæble

  • Lavasalt

Sådan gør du:

Forberedelse dagen før:

  1. Skyl koriander, og slyng den tør
  2. Hak korianderen
  3. Lun olien, den skal være fingervarm
  4. Hæld den i en blender sammen med koriander og salt
  5. Blend i ca. 2 min
  6. Hæld olien til afdrypning i en sigte med et kaffefilter, inden den hældes på en flaske
  7. Opbevar olien på køl

På selve dagen:

  1. Læg torsken i et smurt ovnfast fad, og dryp citronsaft over
  2. Krydr med peber, og bag fisken i ovnen ved 175 0 i ca. 10 min., til kødet deler sig i flager
  3. Halvér granatæblet, og pres kerner og saft ud
  4. Anret torsk i små skåle med korianderolie, granatæblekerner og krydr med lavasalt

Her finder du opskriften på de delikate hummershots. Se også hele nytårsmenuen med den perfekte tidsplan.

© Anders Schønnemann

Tournedos med belugalinser, rødbede, madeiraglace og sprøde grønkålschips

4 personer

Det skal du bruge:

  • 400 g. rødbeder
  • 100 g. belugalinser
  • 3 spsk. olivenolie
  • Skal af 1 citron
  • 200 g. shiitake-svampe
  • 20 g. smør
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber

Grønkålschips

  • 100 g. grønkål uden stilke
  • Olivenolie
  • 1 tsk. flagesalt

Madeiraglace

  • 1 dl. balsamicoeddike
  • 2 dl. madeira
  • 5 dl. oksefond
  • 50 g. smør til montering

  • 4 stk. oksetournedos af mørbrad

  • Salt og peber
  • Smør til stegning

Forberedelse dagen før:

  1. Kog rødbederne møre
  2. Afkøl, og gnub skindet af
  3. Afkøl
  4. Kog belugalinserne som angivet på emballagen, afdryp og afkøl
  5. Vend linserne med olivenolie og citronskal, og opbevar i en beholder med låg
  6. Skær grønkålen i grove stykker
  7. Vend grønkålsbladene med olivenolie, og fordel på en bageplade med bagepapir
  8. Drys med salt, og bag dem i ovnen ved 170 0 i ca. 10 min., til de er sprøde
  9. Afkøl, og opbevar dem på et stykke fedtsugende papir i en beholder med låg
  10. Rens svampe, og gem dem i en papirpose i køleskabet til næste dag

På selve dagen:

  1. Kom balcamicoeddiken i en lille gryde og kog ind til det halve
  2. Hæld madeira på, og kog væden ind til det halve
  3. Hæld fond på, og kog ned til det halve
  4. Ønskes en tykkere konsistens, koges saucen lidt længere tid
  5. Tag gryden af blusset, og pisk koldt smør i
  6. Smelt smørret på en pande, og rist svampe med hvidløg ved god varme i ca. 3 min
  7. Ryst panden undervejs, så svampene ikke brænder på
  8. Krydr med salt og peber
  9. Krydr kødet med salt og peber
  10. Smelt smørret på en pande, og brun bøfferne ved god varme på begge sider
  11. Sænk varmen og steg i yderligere ca. 3 min. på hver side, afhængig af tykkelse og hvor rødt du ønsker kødet
  12. Lav kugler af rødbederne med et parisiennejern
  13. Alternativt skæres de i små tern
  14. Lun eventuelt linserne
  15. Anret belugalinser med rødbeder, svampe og tournedos
  16. Hæld madeiraglace over, og top med sprøde grønkålschips

© Anders Schønnemann

Gateau Marcel med æblesorbet

Ca. 8 personer

Æblesorbet

  • 1⁄2 liter vand
  • 400 g. sukker
  • 100 g. glukose
  • 800 g. æbler
  • Saft af 1-2 citroner

Gateau Marcel

  • 150 g. chokolade mørk
  • 150 g. smør
  • 5 pasteuriserede æggeblommer (100 g)
  • 150 g. sukker
  • 3 pasteuriserede æggehvider (120 g)

Pynt
Chokoladespåner
Havtornflager

Forberedelse dagen før:

  1. Kom vand, sukker og glukose i en lille gryde, og kog til en sirups-lignende konsistens
  2. Afkøl sukkerlagen
  3. Skræl æblerne, og tag kernehusene ud
  4. Skær æblerne i mindre stykker og vend med citronsaft
  5. Kør sukkerlage og æblerne sammen i en foodprocessor
  6. Si massen gennem en finmasket si eller et saftnet
  7. Smag saften til med citronsaft
  8. Kør saften på en ismaskine, til den er luftig og cremet, og opbevar derefter i en beholder med låg i fryseren
  9. Kom hakket chokolade og smør i en skål, og smelt over vandbad
  10. Pisk æggeblommer og 100 g. af sukkeret luftigt i en skål
  11. Rør forsigtigt chokoladeblandingen i æggesnapsen
  12. Pisk æggehviderne stive, og bland resten af sukkeret i undervejs, mens der fortsat piskes
  13. Vend forsigtigt æggehviderne i chokoladeblandingen
  14. Smør en springform ca. 20 cm i diameter, og fordel halvdelen af chokolademoussen i formen
  15. Bag kagen ved 175 0 i ca. 25 min
  16. Stil resten af moussen på køl imens
  17. Afkøl den bagte bund, og fordel dernæst resten af moussen oven på bunden
  18. Stil den færdige kage tildækket i fryseren

På selve dagen:

  1. Løsn kagen fra kanten og bunden med en kniv
  2. Skær kagen ud i passende stykker, og pynt med chokoladespåner og frysetørret havtorn
  3. Servér med æblesorbet

Hvis du er lyst til en anden dessert, og se vores samling af lækre nytårsdesserter her.

Brug for en nytårsmenu med tidsplan?