Annonce

Sådan brygger du nemt den perfekte kop kaffe

© Bodum

Smager din kaffe så godt, som den kunne? Fantastisk kaffe kan nemt brygges derhjemme, og hvis du gør det rigtigt, kan du få mange skønne smagsnuancer frem på den klassiske stempelkande.

Genvejen til den perfekte kop kaffe er enkel: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til. Ingen papirfiltre eller kapsler. Intet overflødigt.

En af de foretrukne måder at brygge kaffe på i de danske hjem er allerede med stempelkanden - og med god grund. Det er en af de mest bæredygtige bryggemetoder, og når du brygger uden filter, bevarer kaffen de naturlige olier fra bønnerne, og det giver en mere rund smag.

Det kan næsten ikke gå galt - men kaffen bliver helt perfekt, hvis du følger denne guide.

Guide: Bryg den perfekte kaffe på stempelkande
1

Bryg altid med friskkværnet kaffe. Køb friske kaffebønner, hvor du kender udløbsdatoen, hvis du vil være sikker på at have det bedste udgangspunkt. Kværn bønnerne groft.

Tip: Hvis du kværner bønnerne selv, så invester i en god kaffekværn med en konisk stålkværn. Hvis der er småsten i kaffen, bliver kværnen ikke ødelagt.
2

Dosér de friskkværnede bønner i stempelkanden. Tilsæt 7 g kaffe pr. kop. De kaffe-nørdede bruger en vægt til helt nøjagtig dosering.

3

Brug kun frisktappet vand fra hanen, og vent med at hælde vandet over bønnerne et halvt minut efter, det har kogt. Den optimale temperatur er nemlig cirka 94 - 96 grader. Rør rundt med en ske i plast eller træ og fjern evt. det øverste kaffeskum, der kan give en lidt bitter smag. Vent med at sætte låget på.

4

Lad kaffen brygge i fire minutter, og sæt derefter låget med stemplet over kanden. Tryk stemplet i bund. Voila! Den perfekte ‘French press’-slow coffee er klar til servering.

Tip: Hvis stemplet er svært eller hårdt at presse ned, er det fordi noget er galt. Det kan enten skyldes at kaffebønnerne er kværnet for fint, og at der dannes en prop i stemplet. Det kan også skyldes at stemplet trænger til at blive rengjort med vand og sæbe. Kaffebønner består bl.a. af olier, og denne olie kan også danne en skal/prop i stemplet.
100
mio.

Den franske stempelkande Chambord er nærmest blevet ikonet på danske Bodum. Den er solgt i over 100 mio. eksemplarer verden over og er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

Slow coffee-bryggemetoder, som på stempelkanden, er i stor vækst netop nu og entusiasmen omkring at brygge den helt perfekte kop kaffe breder sig fra kaffebarerne ind i danskernes køkkener.

Flere og flere sætter pris på selve ritualet om at brygge kaffen som Slow brew, fordi det giver en lille, tiltrængt pause i hverdagen. Desuden har mange danskere efterhånden et ønske om at leve mere bæredygtigt i hverdagen, og netop dér kan stempelkanden også noget, fordi du brygger uden brug af kaffefiltre.

Sådan fik stempelkanden sit navn
Den berømte stempelkande fra Bodum hedder Chambord - opkaldt efter Chateau Chambord i Frankrig. Designet på stempelkanden er nemlig inspireret af tårnene på slottet.

Den perfekte kop kaffe kan give en bedre start på dagen, kvikke op om eftermiddagen eller samle familien og venner til hygge. Har du tænkt over, at nogle af de bedste samtaler tit foregår over en kop kaffe?

Men kaffe er ikke bare kaffe. Der er et utal af forskellige bryggemetoder og tricks, du kan prøve, indtil du finder netop den kombination, der gør, at kaffen smager perfekt for dig.

Derfor hedder det "kaffe"
Ordet kaffe stammer fra det arabiske ord qahwa. Dyrkning af kaffe begyndte i Kaffa-provinsen i Etiopien. Herfra kom den til Yemen via havnebyen Mokka.

Bryg kaffe, der smager af noget

En klassisk kaffemaskine med filter trækker de naturlige olier ud af kaffen. Det kan give en bitter smag. Ved at brygge uden filter, som med stempelkanden, bevares olierne og kaffen får en mere rund og behagelig smag.

Netop den gode kop kaffe har været gennemgående for danske Bodum siden begyndelsen i 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet. Du kender helt sikkert Bodum for den franske stempelkande Chambord, der i dag kan findes på Museum of Modern Art og et utal af hjem verden over - i 55 lande faktisk. Bodum er stadig familieejet med sønnen Jørgen Bodum ved roret.

Make taste, not waste

For Bodum som for alle kaffebryggere fra tidernes morgen og frem til i dag gælder det samme: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til for at brygge verdens bedste kop kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler. Intet overflødigt.