Tranebærtærte med valnødder

Blandingen af friske og tørrede tranebær giver både syrlighed og sødme til tærten.

© Peter Kam

Mørdej (opskrift til 2 tærter):
hvedemel 125 g
flormelis 50 g
smør 75 g, koldt
æggeblommer 1 stk.pasteuriseret
vand 1 spsk., koldt
tærteform med løs bund, her 11 × 33 cm**

Fyld:
tranebær 50 g, friske eller frosne
tørrede tranebær 50 g
muscovadosukker 100 g, lys
smør 75 g, skal være blødt
æg 2 stk. mellemstore
valnøddekerner 100 g

Smuldr mel og flormelis sammen med små stykker koldt smør til mørdejen. Når blandingen ligner grove brødkrummer tilsættes æggeblommer og vand.

Ælt dejen hurtigt sammen, læg den i en frysepose og lad den hvile mindst 1 time på køl.

Rul dejen ud, gøres nemt mellem to store opklippede fryseposer, og tryk den ned i formen. Prik dejen let med en nål, og stil formen i køleskab i ca. 1 time.

Dæk nu dejen med bagepapir og et tykt lag tørrede bønner eller lignende, og bag bunden i en 180-200° varm ovn i 15-20 min. Fjern papiret med de tørrede bønner.

Bland i en skål de friske og tørrede tranebær med 25 g af sukkeret.

Pisk resten af sukkeret godt sammen med smør, og pisk et æg i ad gangen. Kværn nøddekernerne, ikke for fint, der skal være lidt at bide i, og rør dem i smørcremen.

Tilsæt bærblandingen, fordel fyldet på tærtebunden, glat overfladen, og bag i en 160° varm ovn i ca. 35 minutter.

TIP: Kagen holder fint i køleskabet i ca. 14 dage. I stedet for valnøddekerner kan du også bruge smuttede mandler til fyldet, Og tørrede blåbær er et fint alternativ til tørrede tranebær.

Relaterede Artikler