Skøn julekage med svesker, spices og kakaobønner

En rigtig julekage skal være krydret med et lækkert fyld af nødder og tørret frugt. Kagen her smager af jul, og den holder sig fint i flere dage, hvis den altså ikke bliver spist inden.

Julekage med svesker og kakaobønner smager virkelig af jul. Kagefad og sigte fra Tine Kunsthåndværk og Antikviteter.

© Foto: Tia Borgsmidt, Opskrift og styling: Lone Kjær

Julekage med svesker, spices og kakaobønner

1 kage. Ca. 12 portioner.

En rigtig julekage skal være krydret med et skønt fyld af nødder og tørret frugt. Kagen her smager af jul, og den holder sig fint i flere dage, hvis den altså ikke bliver spist inden.

Det skal du bruge:

  • 300 g svesker
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft eller æblemost
  • 125 g smør
  • 250 g brun farin
  • 3 æg
  • 150 g hvedemel
  • 1 ½ tsk. stødt nellike
  • 1 ½ tsk. stødt kanel
  • 1 stødt stjerneanis
  • 1 spsk. knuste kakaobønner
  • 100 g nødder, fx valnødder, mandler og hasselnødder
  • Revet skal af 1 ubehandlet appelsin
  • Kakaopulver til pynt
  • Knuste kakaobønner til pynt
  • Stjerneanis til pynt

Sådan gør du:

  1. Hak sveskerne, og kom dem i en skål. Hæld appelsinsaft eller æblemost over, og lad sveskerne trække, mens du laver dejen.
  2. Rør smør med brun farin. Tilsæt æggene et ad gangen. Sigt melet i dejen, og rør med krydderier, svesker i appelsin, knuste kakaobønner og hakkede nødder. Rør til en ensartet dej, og vend til sidst med revet appelsinskal.
  3. Fordel dejen i en springform, ca. 20 cm i diameter, foret med bagepapir, og bag kagen ved 160° i ca. 50 min. Mærk efter med en kødnål, om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages kagen lidt længere tid.
  4. Afkøl kagen, før den pyntes med sigtet kakaopulver, knuste kakaobønner og stjerneanis.

TIP: De rå kakaobønner har en let bitter chokoladesmag og kan købes enten hele eller knuste (så sælges de under navnet kakaonibs). Knus de hele bønner i en morter og brug dem i fx gryderetter, som drys på grød eller i bagværk, hvor de giver en pikant knasende chokoladesmag.