Rugbrød med mandler

Dette brød tager 2 dage at lave, da du skal arbejde med først en fordej og så en samlet dej til rugbrødet.

© Pia Enghild

Du skal bruge en rugbrødsform på 3 l.

Nem surdej: gær 5 g fuldkornsrugmel 200 g vand 100 g kærnemælk 100 g fint salt 5 g

Gæren smuldres fint i melet. Tilsæt vand, kærnemælk og salt, og rør det hele sammen til en lind grød, der hældes i en lufttæt beholder (glas med skruelåg e.l.), og stilles ved stuetemperatur.

Efter 5 dage er surdejen anvendelig. Skal den ikke bruges på det tidspunkt, skal du drysse lidt salt på toppen af surdejen, som derefter sættes i køleskab.

Dag 1 – fordejen: surdej 400 g, se opskriften ovenfor fuldkornsrugmel 400 g fuldkornshvedemel 300 g maltmel 100 g maltsirup 50 g salt 20 g maltøl 1 stk. vand 400 g

Alle ingredienserne røres grundigt sammen, dækkes med tætsluttende låg (eller stilles i plastpose, som lukkes med en klemme) og står ved stuetemperatur til næste dag.

Dag 2: Her skal du bruge hele fordejen fuldkornsrugmel 300 g hele, smuttede mandler 200 g vand 200 g lidt smør smeltet i lunkent vand til pensling

Fordejen, mel og vand røres grundigt sammen på maskine (10 min.). Tag 400 g surdej fra til et nyt brød, inden mandlerne tilsættes. Strø lidt salt på overfladen, og sæt surdejen på køl i en lukket beholder.

Derefter røres igen, til mandlerne er fordelt jævnt i dejen. Hæld dejen i en rugbrødsform, som dækkes med film, hvorefter den hæver ved stuetemperatur, indtil dejen når ca. 1 cm under formens overkant.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pensl brødets overside med lidt smør, der er smeltet i varmt vand. Prik brødet, sæt det på en plade på næstnederste ribbe og bag det i 1 ½ time. Vend det derefter straks ud af formen og lad det afkøle på en bagerist.

Før serveringen ristes skiver af mandelbrødet i smør på panden til de er knasende sprøde …

Relaterede Artikler