Farmors æbleskriver

De bedste æbleskiver i hele Sønderjylland

© Pia Enghild

Giver ca. 75 stk.

Fyld:
svesker 500 g
lys rørsukker 1 spsk.

Sveskerne sættes i blød natten over. Dagen efter hældes væden fra, og sveskerne moses til en jævn konsistens. Tilsæt lidt rørsukker.

Dej:
hvede- eller speltmel 625 g, fint sigtet
gær ½ pakke (ca. 20 g)
lys rørsukker 20 g
fint salt 10 g
stødt kardemomme 5 g
cognac 50 g
æggeblommer 5 stk.
æggehvider 5 stk., pisket helt stive
mælk ca. 750 g
smør 125 g, smeltet

Til stegning:
lige dele smeltet smør og svinefedt

Gæren smuldres ganske fint i melet. Rørsukker, salt og kardemomme blandes i.

Rør æggeblommer, cognac og mælk grundigt sammen, og pisk det derefter i melblandingen. Rør nu det smeltede smør i dejen, hvis konsistens skal være ret tyk.

Lad æbleskivedejen hæve en times tid, og vend derefter de stift piskede æggehvider i.

Forvarm æbleskivepanden.

Dryp lidt smeltet smør-fedt i hvert hul, fyld hullerne med dej og læg en lille tsk. sveskemos i hver æbleskive. Vend æbleskiverne og bag dem, til de er smukt gyldne.

Det er tradition på Skærtoft at servere æbleskiverne i et stort fad med et let drys flormelis over skiverne. Men er man til det ekstra søde, er ahornsirup en anden serveringsmulighed.

Sveskefyldet kan erstattes af tilsvarende mængder æblemos – eller helt udelades – men så er det ikke længere Farmors æbleskiver!

Relaterede Artikler