
Farmors æbleskriver
De bedste æbleskiver i hele Sønderjylland
AfChristina B. Kjeldsen
Farmors æbleskriver
Giver ca. 75 stk.
Fyld
Det skal du bruge
- svesker 500 g
- lys rørsukker 1 spsk.
Sådan gør du:
- Sveskerne sættes i blød natten over.
- Dagen efter hældes væden fra, og sveskerne moses til en jævn konsistens.
- Tilsæt lidt rørsukker.
Dej
Det skal du bruge:
- hvede- eller speltmel 625 g, fint sigtet
- gær ½ pakke (ca. 20 g)
- lys rørsukker 20 g
- fint salt 10 g
- stødt kardemomme 5 g
- cognac 50 g
- æggeblommer 5 stk.
- æggehvider 5 stk., pisket helt stive
- mælk ca. 750 g
- smør 125 g, smeltet
- lige dele smeltet smør og svinefedt til stegning
Sådan gør du:
- Gæren smuldres ganske fint i melet. Rørsukker, salt og kardemomme blandes i.
- Rør æggeblommer, cognac og mælk grundigt sammen, og pisk det derefter i melblandingen. Rør nu det smeltede smør i dejen, hvis konsistens skal være ret tyk.
- Lad æbleskivedejen hæve en times tid, og vend derefter de stift piskede æggehvider i.
- Forvarm æbleskivepanden.
- Dryp lidt smeltet smør-fedt i hvert hul, fyld hullerne med dej og læg en lille tsk. sveskemos i hver æbleskive. Vend æbleskiverne og bag dem, til de er smukt gyldne.
- Det er tradition på Skærtoft at servere æbleskiverne i et stort fad med et let drys flormelis over skiverne. Men er man til det ekstra søde, er ahornsirup en anden serveringsmulighed.
- Sveskefyldet kan erstattes af tilsvarende mængder æblemos - eller helt udelades - men så er det ikke længere Farmors æbleskiver!