© Pia Enghild

Farmors æbleskriver

De bedste æbleskiver i hele Sønderjylland

Farmors æbleskriver

Giver ca. 75 stk.

Fyld

Det skal du bruge

  • svesker 500 g
  • lys rørsukker 1 spsk.

Sådan gør du:

  1. Sveskerne sættes i blød natten over.
  2. Dagen efter hældes væden fra, og sveskerne moses til en jævn konsistens.
  3. Tilsæt lidt rørsukker.

Dej

Det skal du bruge:

  • hvede- eller speltmel 625 g, fint sigtet
  • gær ½ pakke (ca. 20 g)
  • lys rørsukker 20 g
  • fint salt 10 g
  • stødt kardemomme 5 g
  • cognac 50 g
  • æggeblommer 5 stk.
  • æggehvider 5 stk., pisket helt stive
  • mælk ca. 750 g
  • smør 125 g, smeltet
  • lige dele smeltet smør og svinefedt til stegning

Sådan gør du:

  1. Gæren smuldres ganske fint i melet. Rørsukker, salt og kardemomme blandes i.
  2. Rør æggeblommer, cognac og mælk grundigt sammen, og pisk det derefter i melblandingen. Rør nu det smeltede smør i dejen, hvis konsistens skal være ret tyk.
  3. Lad æbleskivedejen hæve en times tid, og vend derefter de stift piskede æggehvider i.
  4. Forvarm æbleskivepanden.
  5. Dryp lidt smeltet smør-fedt i hvert hul, fyld hullerne med dej og læg en lille tsk. sveskemos i hver æbleskive. Vend æbleskiverne og bag dem, til de er smukt gyldne.
  6. Det er tradition på Skærtoft at servere æbleskiverne i et stort fad med et let drys flormelis over skiverne. Men er man til det ekstra søde, er ahornsirup en anden serveringsmulighed.
  7. Sveskefyldet kan erstattes af tilsvarende mængder æblemos - eller helt udelades - men så er det ikke længere Farmors æbleskiver!