Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Farmors æbleskriver

De bedste æbleskiver i hele Sønderjylland

© Pia Enghild

Giver ca. 75 stk.

Fyld:
svesker 500 g
lys rørsukker 1 spsk.

Sveskerne sættes i blød natten over. Dagen efter hældes væden fra, og sveskerne moses til en jævn konsistens. Tilsæt lidt rørsukker.

Dej:
hvede- eller speltmel 625 g, fint sigtet
gær ½ pakke (ca. 20 g)
lys rørsukker 20 g
fint salt 10 g
stødt kardemomme 5 g
cognac 50 g
æggeblommer 5 stk.
æggehvider 5 stk., pisket helt stive
mælk ca. 750 g
smør 125 g, smeltet

Til stegning:
lige dele smeltet smør og svinefedt

Gæren smuldres ganske fint i melet. Rørsukker, salt og kardemomme blandes i.

Rør æggeblommer, cognac og mælk grundigt sammen, og pisk det derefter i melblandingen. Rør nu det smeltede smør i dejen, hvis konsistens skal være ret tyk.

Lad æbleskivedejen hæve en times tid, og vend derefter de stift piskede æggehvider i.

Forvarm æbleskivepanden.

Dryp lidt smeltet smør-fedt i hvert hul, fyld hullerne med dej og læg en lille tsk. sveskemos i hver æbleskive. Vend æbleskiverne og bag dem, til de er smukt gyldne.

Det er tradition på Skærtoft at servere æbleskiverne i et stort fad med et let drys flormelis over skiverne. Men er man til det ekstra søde, er ahornsirup en anden serveringsmulighed.

Sveskefyldet kan erstattes af tilsvarende mængder æblemos – eller helt udelades – men så er det ikke længere Farmors æbleskiver!