© Andreas Mikkel Hansen

Kryddersaltet laks med nye kartofler og rødgranhollandaise

Den lækre, kryddersaltede laks kan også sagtens serveres, som den er, uden at blive stegt, men bliver sprød og lækker af en tur på panden. Pynt også tallerkenen med lidt spæd og grøn sommerkål.

Laksen skal du salte dagen i forvejen, så den er klar til at blive vendt på panden og få selskab af nye kartofler og sauce med smage fra skoven.

laksefilet 500 g, uden skind og ben

Saltblanding til laksen:
groft salt 2 ½ spsk.
sukker 2 tsk.
anisfrø ½ tsk.
fennikelfrø ½ tsk.
enebær ½ tsk.
allehånde ½ tsk.
dildfrø ½ tsk.
peber 1 knsp.

Rist alle krydderierne kort på en tør pande, og blend dem sammen med salt og sukker på en kværn eller kaffemølle, til du har en fin blanding.

Fordel saltblandingen på begge sider af laksen, og lad den stå tildækket i køleskabet i 24 timer.

Rødgran-hollandaise:
citronsaft 1 tsk.
sennep 2 tsk.
salt 1 tsk.
past. æggeblomme 55 g
past. helæg 100 g
rødgransolie 2 tsk., se opskriften nedenfor
klaret smør 280 g, det laver du ved at smelte smør, uden at det brunes.
Stil det til side i gryden, og lad det bundfælde. Nu kan du skumme det klarede smør og smide bundfaldet væk.

Kom alle ingredienser, undtagen smørret, i en blender, og blend sammen.

Smelt det klarede smør til ca. 60°, og pisk det sammen med æggeblandingen i gryden – lidt efter lidt.

Nye kartofler 1 kg

Skrub kartoflerne helt hvide og fine, og kog dem møre i letsaltet vand.

Skrab saltblandingen af laksen. Skær laksen i skiver, og steg den i lidt smør i ca. 30 sek. på hver side.

Servér laksen med de nye kartofler, som du ”popper” åbne som en bagt kartoffel med rødgran-hollandaise, blandet salat og granskud til.