gulerodssuppe med kardemomme yoghurt opskrift
© Anders Schønnemann / Evergreen

Gulerodssuppe med kardemomme-yoghurt

Den lækre suppe toppes med ristede kikærter, mandler og purløgsblomster.

Gulerodssuppe med kardemomme-yoghurt, ristede kikærter, mandler og purløgsblomster

Opskrift til 4 personer.

Du skal bruge:

  • 50 g kikærter
  • 500 g gulerødder
  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 tsk. tørret chili
  • 1 hel stjerneanis
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 appelsin
  • 1 liter vand
  • ½ dl fløde
  • Salt, friskkværnet peber
  • 1 usprøjtet citron
  • 2 dl græsk yoghurt
  • 1 tsk. knust kardemomme
  • 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 25 g mandler
  • 1 håndfuld purløgsblomster (eller fintskåret purløg)

Sådan gør du:

  • Sæt kikærter i blød i koldt vand, og lad dem stå i 24 timer. Kom kikærterne i en gryde, hæld rent vand over dem, og bring i kog. Kog kikærterne i 40-45 minutter, til de er møre.
  • Skræl gulerødder, pil skalotteløg og hvidløg, og hak det hele i mindre stykker. Kom 2 spsk. olie i en gryde, tilsæt løg, hvidløg, chili og stjerneanis, og lad det sautere lidt. Tilsæt så gulerødder og rosmarin, og lad det sautere i 4-5 minutter, til gulerødderne begynder at tage lidt farve. Tilsæt appelsinsaft, fintrevet appelsinskal og 1 liter vand. Bring i kog, og lad suppen koge i 15-20 minutter, til gulerødderne er møre og stadig har lidt af sin friskhed i smagen.
  • Tag rosmarinkvisten op af suppen, tilsæt fløden, og lad suppen koge i yderligere 2 minutter. Kom suppen i en blender, eller brug en stavblender, og blend til en helt glat suppe. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft. Hold suppen lun i gryden.
  • Rør yoghurten med kardemomme, fintrevet citronskal, salt og friskkværnet peber, og lad den stå i 5 minutter og trække smag. Rist kikærterne i lidt olie på en pande, så de bliver sprøde. Kom hakkede mandler på panden, og rist dem med de sidste 30 sekunder. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Anret den varme suppe i skåle med en god klat kardemomme-yoghurt, ristede kikærter og mandler og purløgsblomster på toppen. Dryp med lidt olivenolie.
evergreen Mikkel Karstad Anders Schønnemann
© Lindhardt og Ringhof

Smagsprøve på en Evergreen

Mikkel Karstad er kok, madstylist og kogebogsforfatter. I samarbejde med den anerkendte fotograf Anders Schønnemann har de sammen udgivet kogebogen Evergreen, som er en hyldest til det grønne, vegetariske køkken. Mikkel Karstad har lavet 70 enkle opskrifter, der koncentrerer sig om de grøntsager, som gror på danske marker og i danske haver. Opskrifterne er indbydende og nemme at gå til og kan dermed bruges til hverdag. Her giver vi en smagsprøve på de tidløse grønne retter, som bogen introducerer. Evergreen er tredje bog fra makkerparret, der tidligere har udgivet SPIS (2014) og Gone Fishing (2016).

Evergreen kan købes her.