Tatar af okseinderlår m/creme på gedefriskost, hyldeblomstsyltede hvide asparges, saltristede mandler og ramsløg
Forret til 4 personer – tilberedningstid: 45 min – forberedelsestid: 2 dage
Tatar
Det skal du bruge:
400 gr okseinderlår (gerne af en rigtig god kvalitet)
Hyldeblomsteddike
Salt
Sådan gør du:
Tatarkødet kan enten køres igennem en kødhakker eller også kan det skæres i ca. 3-4 mm store tern. Det er selvfølgelig også en mulighed at købe det færdighakket.
Lige inden servering smages tatarkødet til med hyldeblomsteddike og salt. Det er meget vigtigt at det bliver gjort til allersidst for ellers gør syren i hyldeblomsteddiken og saltet at kødet oxiderer og bliver gråt/brunt. Der er ikke noget farligt i det men det ser ikke særlig appetitligt ud.
Creme på gedefriskost
Det skal du bruge:
150 gr gedefriskost (Kirks gedefriskost er at foretrække – andre gode alternativer findes dog)
30 gr fløde
Citronsaft af ¼ citron
Salt
Sådan gør du:
Gedefriskosten røres med fløden til en homogen masse. Smag til med citronsaft og salt.
Grunden til at gedefriskosten røres med fløde er egentlig ikke så meget for smagens skyld men derimod for at forbedre konsistensen. Uden fløde tilsat vil den fremstå meget ”tør” i munden og nærmest helt ”grynet”.
Cremen kan med fordel fyldes i en sprøjtepose til anretning.
Hyldeblomstsyltede hvide asparges
Det skal du bruge:
150 gr friske hvide asparges
50 ml hyldeblomsteddike
Salt + sukker
Sådan gør du:
Til at starte med sættes der en passende gryde med vand i kog. Når vandet koger, skrues der ned så temperaturen holdes lige under kogepunktet (ca. 90 grader) og vandet smages til med salt + sukker så det smager som sødt havvand. Det søde havvand balancerer bitterheden i hvide asparges.
De hvide asparges skrælles og herefter blancheres de i gryden. Det kan tage fra omkring 2 min og op til 6 min, alt efter tykkelsen på dem (de skal føles faste men bøjelige). Husk at have en skål klar med iskoldt vand til når aspargesene er blancherede (det stopper tilberedningsprocessen).
Når aspargesene er afkølede skæres de i mundrette stykker og puttes i plastikpose med hyldeblomsteddiken og en smule salt. Sørg for at der ikke er noget luft i posen inden der bindes knude på den.
Opbevares minimum 1 døgn på køl inden servering og gerne længere tid.
Saltristede mandler
Det skal du bruge:
60 gr saltristede mandler
½ spsk. salt
½ dl vand
Sådan gør du:
Mandler, vand og salt blandes i ovnfast fad/bradepande.
Ristes i varmluftovn ved 160 grader i ca. 30 min eller indtil væsken er fordampet og nødderne er sprøde og gyldne. Det er vigtigt at røre i nødderne hvert 5. min. så man er sikker på at saltet fordeles jævnt.
Efter afkøling finhakkes mandlerne.
Anretning
Som vist på billedet. Her er det lækkert hvis man har adgang til frisk ramsløg samt syltede ramsløgskapers til at garnere retten med.