Dampede porrer med stenbiderrogn og hjemmerørt mayonnaise

De dampede porrer er lækre og ligner en million, men er supernemme: damp møre, skær i skiver, tryk til. Den hjemmerørte mayonnaise skal du lave aftenen før. Husk en håndfuld gode kartoffelchips til.

© Anders Schønnemann

Opskrift til 4 personer

past. æggeblommer 2 stk. (1 bæger)
hvidvinseddike 1 tsk.
salt 1 knsp.
vindruekerneolie 1 ½ dl
porrer 2 stk.
stenbiderrogn 200 g
purløg
kartoffelchips gode

Tag æggeblommerne ud af køleskabet 20 min. før, de skal bruges, så æggeblommer og olie har samme temperatur.

Kom æggeblommer, eddike og salt i en lille skål, og pisk det hele sammen med en elpisker på lav hastighed.

Dryp nu lidt af olien i skålen, mens du pisker den ind i æggeblandingen. Fortsæt nu med olie i en tynd stråle, imens du pisker.

Når blandingen begynder at ligne mayonnaise, hælder du mere og mere olie heri. Pisk mayonnaisen lys og tyk.

Smag mayonnaisen til, der skal evt. lidt mere eddike eller salt heri. Sæt i køleskab.

Skær det øverste af porrerne fra. Skyl kraftigt ned i porren, og afdryp. Kog porrerne hele i letsaltet vand i 5 min. Mærk, om de er kogt møre med en skarp kniv. Tag op, skyl i koldt vand og læg på viskestykke til afdrypning.

Skær porrerne i 3-4 cm tykke skiver. Læg dem på et skærebræt med skærefladen opad. Pres hver porre til, så de nærmest ligner roser.

Anret porrer, stenbiderrogn og mayonnaise på tallerkener, og drys med lidt finthakket purløg. Servér med kartoffelchips.

Tallerkener, Mano, fra Kähler, lille skål af Hanne Bertelsen.

Relaterede Artikler