© Henrik Elsner

Stone Grange tror på den enkle gin med gode ingredienser – og et twist af gulerod

Tag med bag kulissen hos danske Stone Grange og Henrik Elsner, der producerer sin egen gulerodsgin.

© Henrik Elsner

Stone Grange

Gin er en klassisk spiritus, der er blevet produceret gennem århundreder, men alligevel er der stadig plads til fornyelse og nye spillere på markedet.

Én af dem er danske Stone Grange, der ikke er meget til komplicerede blandinger, men værdsætter en helt simpel ingrediensliste, der lader indholdet tale for sig selv.

Bag Stone Grange står Henrik Elsner, og han tror på en simpel kombination, der ikke overdøver ingredienserne, men alligevel har et særligt twist, der gør hans Elg-ginner til noget helt specielt og endda prisvindende.

Tag en tur med ind i Henrik Elsners gin-univers, der smager af enebær, gulerod og enkel, god kvalitet.

© Henrik Elsner

Hvad er historien bag Stone Grange?

  • Stone Grange startede tilbage i begyndelsen af nullerne, hvor vi satte vinplanter, og i 2009 fik vi bygget vineri og destilleri, og siden da har fokus været på spiritus.

Hvorfor har I valgt at lave lige præcis gin?

  • Jeg har længe haft lyst til at producere gin, det er en interessant spiritus og der er stor interesse for denne. Jeg startede for et par år siden og blev overrasket over, hvor svært det er at fremstille gin.

Alle kan lave gin, men at fremstille gin, der smager godt, er utroligt vanskeligt. Gin er meget afhængig af, hvor råvarerne kommer fra, og det kræver en meget omhyggelig destillering for at opnå gode destillater.

Når enebær destilleres, er der nogle bitterstoffer, der skal skæres fra under destillation, og når koriander destilleres, er der nogle saponiner – de smager af sæbe - der skal skæres fra.

Tillige er der forskel på, hvor mange æteriske olier råmaterialerne indeholder; det er derfor vigtigt, at man har 100% styr på sine destillater gennem en god kvalitetssikring. Heldigvis er jeg kemiker med en Ph.D. i bioorganisk kemi og sikrer kvaliteten ved at udføre forskellige analyser, blandt andet gaskromatografiske analyser.

© Henrik Elsner

Hvad gør jeres gin speciel?

  • Der er masser af gin på markedet, der baseret på godt eller mindre godt håndværk. Det er det, man kalder craft gin. Jeg plejer at sige, at Elg er baseret på craft and science.

Det, der skiller vores gin fra andre gin, er den store mængde af enebær, der anvendes.

Vi har 10 gange så meget enebær i Elg sammenlignet med for eksempel en Tanqueray eller Beefeater. Det kan tydeligt ses, når man tilsætter tonicvand til ginnen - den opaliserer (bliver mælket), fordi de æteriske olier, specielt alfa-pinen - stoffet, der giver enebær sin karakteristiske duft - ikke kan forenes med vand.

Det er stik mod den trend, der har været inden for gin, hvor gin helst skulle smage af så lidt enebær som muligt, som for eksempel Monkey 47 og Hendrick's.

Der er tre typer gin i henhold til de officielle regler – den første og billigere, hvor man tilsætter olier til sprit, den anden, hvor man destillerer hver ingrediens for sig, og til sidst London Dry Gin, hvor alt destilleres på én gang.

Elg er en destilleret gin. Elg indeholder i modsætning til andre gin ganske få komponenter - faktisk kun 3. Ginnen har fået navn efter mit øgenavn fra min universitets-/kollegietid. Jeg hedder Elsner til efternavn, som blev til ELS og senere Elg.

© Henrik Elsner

Hvorfor har I valgt netop de smagsnoter, I har – fx gulerod?

Jeg har gennem tiden forsøgt at destillere mangt og meget. Noget er godt, andet ikke godt. Gulerodsdestillat er godt. At det så klæder enebær og koriander er uforklarligt; men gulerod er i familie med kvan, som har været brugt som ingrediens i gin i flere hundrede år.

Begge runder den skarpe enebærsmag af på en god måde - gulerod tilfører tillige nogle gode smagsnoter.

Hvad kan de forskellige gin, I har i jeres sortiment?

Vi laver tre typer Elg i dag, No. 1, No. 2 og No. 3.

No. 1 er en klassisk gin. Den går godt sammen med de fleste tonicvand, både billige som dyre. Det skyldes mængden af enebær. Det er ginnen og ikke tonicvanden, der sætter dagsordenen. Den går også fint i cocktails som dry martini, gin sours og negroni.

No. 2 er en 'Old Tom'. Det er en mørk gin, der har trukket på enebær efterfølgende. Det tilfører noget smag, der kommer med over i destillationen som sukker, tanniner, farve og bitterstoffer.

No. 2 smager fantastisk med for eksempel ginger beer fra Fever Tree, men også blot med tonicvand, for eksempel Fever Trees Aromatic Tonic. Den kan dog også sagtens nydes rent.

No. 3 er en 'Navy Strength' 57,2 % med 34% mere smag end Elg No. 1 - en sand bombe af smag og ubetinget den gin på markedet med allermest enebær. Den egner sig særligt godt til en klassisk gin & tonic.

© Henrik Elsner

Har I flere kommende ginprojekter?

  • Lige nu laver vi faktisk også gin for andre, for eksempel Egoista, hvor vi har lavet en gin med havtorn. Vi arbejder også på at lave en gin baseret på vores egen vinsprit.

Du kan besøge Elg gins hjemmeside lige her.