4 lette og friske sommervine til varmen

Et bud på, hvilke franske sommervine du skal køle ned med.

Det giver sig selv, og statistikkerne siger det samme – når vejret er varmt, og solen skinner, har vi lyst til lette og friske vine – ikke de tunge, kraftige rødvine - de kan vente til efterårets kulde og kraftige retter. Få her en guide til de bedste sommervine.

Hvad angår hvidvin, er Alsace i det nordøstlige hjørne af Frankrig et godt sted at starte. Alle vinbutikker og supermarkeder har vine fra Alsace, og de er lette at genkende på den slanke flaske. Alsace er hvidvinsområde per excellence – ni ud af ti flasker vin fra området er hvide, og du kan vælge mellem hele seks forskellige druer.

1. Pinot Blanc og Riesling fra Alsace
Til sommervejret og sommermaden er Pinot Blanc og Riesling velegnede. De kan nydes alene eller sammen med salater og spæde grøntsager, fisk og friskpillede rejer.

2. Pinot Gris fra Alsace
Hvis der er kylling eller svinekød på bordet, kan den lidt kraftigere Pinot Gris også være et godt bud.

3. Lys kontra mørk rosé
Rosévine er sommervinen over dem alle. Jo lysere den er, jo lettere er den. Farven og koncentrationen kommer nemlig fra mostens kontakt med drueskallerne, så jo længere tid, jo mørkere farve og kraftigere vin.

4. Kraftig rosé og kølig rødvin fra Rhône
De kraftige rosévine fra Rhône egner sig godt til grillkødet, med mindre man foretrækker en rødvin fra området - men husk, at den skal være afkølet, gerne lige fra køleskabet – den bliver hurtigt varmere i glasset.