© Pia Enghild

Karameliseret chokoladekage og ananassalat med gratiné

Chokoladekagen får ekstra sødme af den bløde karamel af kondenseret mælk på toppen. Til denne opskrift hører ananas med en nem, frossen granité af ananassaft.

Opskrift til 4 personer

Granité:
ananasjuice 5 dl
rørsukker 2 spsk.
lime 1 stk., fintrevet skal herfra

Karamel:
kondenseret mælk 1 dåse, 400 ml

Chokoladekage:
smør 250 g
mørk chokolade 250 g, gerne 70%
æg 4 stk.
æggeblommer 4 stk.
rørsukker 8 spsk.
hvedemel 8 spsk.
frisk ananas 1 stk.
friske mynteblade fra 4-6 stilke

Pisk ingredienserne til graniteen godt sammen, kom blandingen i en franskbrødsform, og stil den tildækket i fryseren i mindst 3 timer.

Karamel: Fjern etiketten fra mælkedåsen, og læg dåsen i en lille gryde. Hæld vand på, til dåsen er helt dækket, og kog den ved svag varme og under låg i 2 timer og 15 min. Hold øje med, at dåsen hele tiden er under vand. Afkøl straks dåsen i iskoldt vand med isterninger eller et par fryseelementer, og karamellen er klar.

Mens mælkedåsen koger, kan du gå i gang med chokoladekagen. Lad ovnen varme op til 160º. Beklæd en lille bradepande (ca. 5 × 20 × 30 cm) med bagepapir.

Smelt smør og chokolade i en skål over et vandbad. Pisk æg, æggeblommer og rørsukker til en let skum. Vend de luftige æg og chokolademassen sammen. Sigt melet i under let omrøring, og fordel dejen i bradepanden.

Bag kagen midt i ovnen i 16-18 min., og lad den køle af ude af formen på en bagerist.

Skær enderne af ananassen. Skræl den ved at lade kniven følge frugtens form – skær så dybt, at de brune “prikker” forsvinder. Flæk ananassen i 4 både, fjern stokken, og skær kødet i mundrette bidder. Skær den afkølede chokoladekage ud i små stykker, eller udstik dem til små runde kager.

Kom karamellen over i en skål, og rør den sammen. Fordel en god skefuld på hver kage, evt. med en spatel. Skrab den frosne granité med en gaffel, så du får en luftig ananas-sne. Læg ananasstykkerne i portionsskåle med “sne” på toppen, og pynt med mynteblade.

Tip: Kondenseret mælk kan købes hos asiatiske eller mellemøstlige købmænd og i enkelte supermarkeder. Mælkekaramellen kan laves 1-2 uger i forvejen og opbevares på køl.

Tallerken i benporcelæn fra Rikke Jakobsen. Lille bådskål af Ditte Fischer.