
Ispinde med vanilje
Der er noget særligt over at spise is på pind. Her i en lækker udgave med vaniljeis, mørk chokolade, hakkede pistacier og kakaonibs. Mums!
AfMorten Heiberg
Opskrift på ispinde med vanilje
10–12 personer
Det skal du bruge:
- sødmælk 1 1⁄2 dl
- piskefløde 1⁄2 l
- flagesalt 1⁄2 tsk.
- vanilje 1 stang
- æggeblommer 7 stk.
- sukker 150 g
Overtræk / pynt
- mørk chokolade 500 g
- hakkede pistacier
- kakaonibs
- hvid chokolade en smule smeltet
Sådan gør du:
- Hæld mælk, fløde og salt i en lille, tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom vaniljekorn og -stang i gryden.
- Varm op til lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål, uden at det skummer.
- Hæld lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning. Hæld derefter resten af den varme mælkefløde i.
- Hæld det hele tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85° – cremen må endelig ikke komme i kog.
- Brug et digitaltermometer til at holde styr på temperaturen.
- Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt til ca. 4° under jævnlig omrøring. Skift evt. vandet ud, så det hele tiden er koldt.
- Kør derefter med en stavblender for at være sikker på, at cremen er ensartet.
- Kør cremen til is i en ismaskine – ind- frysningstiden varierer fra maskine til maskine, stop, når den har fået en fast og cremet konsistens a la softice.
- Kom ismassen i forme til ispinde, og frys dem, til de er hårde.
- Smelt den mørke chokolade, til den er ca. 50° C varm. Hæld chokoladen i en lille åben beholder eller en kande.
- Tag en ispind ud af fryseren ad gangen, og dyp den hurtigt i den varme chokolade.
- Dyp straks derefter ispinden i hakkede pistacier, kakaonibs, eller sprøjt et mønster med smeltet hvid chokolade.
- Opbevar ispindende tildækket i fryseren.