© Anders Schønnemann

Ispinde med vanilje

Der er noget særligt over at spise is på pind. Her i en lækker udgave med vaniljeis, mørk chokolade, hakkede pistacier og kakaonibs. Mums!

Opskrift på ispinde med vanilje

10–12 personer

Det skal du bruge:

  • sødmælk 1 1⁄2 dl
  • piskefløde 1⁄2 l
  • flagesalt 1⁄2 tsk.
  • vanilje 1 stang
  • æggeblommer 7 stk.
  • sukker 150 g

Overtræk / pynt

  • mørk chokolade 500 g
  • hakkede pistacier
  • kakaonibs
  • hvid chokolade en smule smeltet

Sådan gør du:

  1. Hæld mælk, fløde og salt i en lille, tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom vaniljekorn og -stang i gryden.
  2. Varm op til lige under kogepunktet.
  3. Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål, uden at det skummer.
  4. Hæld lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning. Hæld derefter resten af den varme mælkefløde i.
  5. Hæld det hele tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85° – cremen må endelig ikke komme i kog.
  6. Brug et digitaltermometer til at holde styr på temperaturen.
  7. Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt til ca. 4° under jævnlig omrøring. Skift evt. vandet ud, så det hele tiden er koldt.
  8. Kør derefter med en stavblender for at være sikker på, at cremen er ensartet.
  9. Kør cremen til is i en ismaskine – ind- frysningstiden varierer fra maskine til maskine, stop, når den har fået en fast og cremet konsistens a la softice.
  10. Kom ismassen i forme til ispinde, og frys dem, til de er hårde.
  11. Smelt den mørke chokolade, til den er ca. 50° C varm. Hæld chokoladen i en lille åben beholder eller en kande.
  12. Tag en ispind ud af fryseren ad gangen, og dyp den hurtigt i den varme chokolade.
  13. Dyp straks derefter ispinden i hakkede pistacier, kakaonibs, eller sprøjt et mønster med smeltet hvid chokolade.
  14. Opbevar ispindende tildækket i fryseren.