Skøn appetitlig brunch

Weekend og brunch er en skøn kombination, og hvem drømmer ikke om at starte en lun sommerdag i selskab med gode venner og et lækkert formiddagsmåltid? Her får du en appetitlig brunchmenu, der smager af dansk sommer, og er luksus for smagsløgene.

Chiagrød med pocherede rabarber
© Anders Schønnemann
Ingen brunch uden grød. Vi serverer kold chiagrød med pocherede rabarber. Både grød og rabarber laves dagen før. POCHEREDE RABARBER rabarber 300 g rensede vaniljestang 1 stk. vand 3 dl sukker 300 g ### Sådan gør du •Skær rabarberne i stykker á ca. 4 cm. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom vand, sukker og vaniljekorn i en gryde, og kog op. Tilsæt rabarberne, og lad dem simre i lagen i ca. 4 min. ved helt svag varme. Tag gryden af varmen, og lad rabarberne afkøle i lagen. CHIAGRØD chiafrø 6 spsk. havregryn grovvalsede 3 spsk. letælk 6 dl vaniljesukker 3 tsk. pistacienødder til drys ### Sådan gør du •Bland chiafrø med havregryn, mælk og vaniljesukker. Rør godt rundt, og stil grøden tildækket til næste dag i køleskabet. •Rør i grøden, og servér den kold med pocherede rabarber og drys med hakkede pistacienødder. TIP Servér evt. lagen fra rabarberne til grøden.

Rugchips med ærtecreme og sprød chorizo
© Anders Schønnemann
Både rugbrød og ærtecreme kan tilberedes i forvejen og er nemme at klargøre, lige inden gæsterne kommer. RUGBRØDSCHIPS rugbrød 8 tynde skiver olivenolie flagesalt ÆRTEHUMMUS ærter 200 g friskbælgede hvidløg 1 fed olivenolie 2 spsk. parmesanost 50 g friskrevet cremefraiche 3 spsk. salt og peber SPRØD CHORIZO chorizopølse 50 g olie til stegning brøndkarse 1 potte
### Sådan gør du RUGBRØDSCHIPS •Læg brødet på en bageplade med bagepapir, pensl dem med olivenolie og drys med flagesalt. Bag sprøde i ovnen ved 200° i ca. 10 min. Afkøl brødene på en bagerist, og opbevar i en kagedåse. ÆRTECREME •Kom ærter, presset hvidløg, olivenolie og parmesanost i blender og blend til en tyk creme. Justér med cremefraiche og smag til med salt og peber. SPRØD CHORIZO •Skær chorizopølsen i skiver, og steg den sprød i lidt olie på en pande. Afdryp på et stykke køkkenrulle, og skær skiverne i helt små stykker til en crunch. •Top rugbrødschips med ærtehummus. Drys med chorizocrunch og brøndkarse.

Jordbærtoast med gedeost, peber og basilikum
© Anders Schønnemann
Små jordbærtoast med gedeost er en delikat og smuk overgang til de øvrige retter.

surdejsbrød 4 skiver
gedeost 100 g
jordbær ca. 300 g
peber
thaibasilikum eller almindelig basilikum 1 potte

Sådan gør du

•Rist brødet og smør med gedeost. Skær brødene til.
•Skyl og nip jordbærrene, og skær i skiver. Fordel jordbærrene på brødene. Krydr med peber og top med basilikum.

Asparges med pocheret æg og dukkah
© Anders Schønnemann
Sæsonens asparges skal nydes inden Sankt Hans. Servér dem dampede, med pocherede æg og et drys af krydderiblandingen dukkah.
DUKKAH mandler 2 spsk. hasselnødder 2 spsk. hel koriander 1 spsk. fennikelfrø 2 tsk. spidskommen 2 tsk. sesamfrø 1 spsk. sorte peberkorn 1⁄2 tsk. flagesalt 1⁄2 tsk. ASPARGES grønne asparges 12 stk. hvide asparges 12 stk. æg 4 stk. kørvel 1 lille bundt ### Sådan gør du DUKKAH •Hak mandler og hasselnødder groft. Stød krydderier og peber i en morter, og bland med mandler, sesamfrø og salt. Rist det hele på en tør pande og ryst panden, så det ikke brænder på. Rist til det begynder at dufte, og blandingen er gylden. Tag blandingen af panden, og afkøl. ASPARGES •Knæk den nederste ende af de to slags asparges. Skræl de hvide asparges fra hoved og ned. Damp de grønne i 2min. og de hvide i ca. 5 min. Afdryp aspargesene. POCHERET ÆG •Tag et glas og et stykke husholdningsfilm. Kom filmen ned i glasset, så den danner en lille skål. Smør filmen med et par dråber olivenolie. Slå ægget ud i glasset med husholdningsfilm og saml filmen omkring ægget. Luk til ved at sno lukningen rundt. Gentag med de øvrige æg. •Kom æggene i en gryde med kogende vand og lad dem simre i ca. 4 1⁄2 minut, afhængig af størrelse. Det er vigtigt, at vandet kun lige er ved kogepunktet. •Anret asparges med æg og drys med dukkah. Pynt med kørvel og krydr med salt og peber. Servér straks. TIP Aspargesene kan evt. serveres med urteristet brød: Dryp surdejsbrød med lidt olivenolie og drys med hakkede krydderurter og salt. Rist i ovnen, til brødene er sprøde. TIP Resten af dukkahen opbevares i et glas med låg. Brug det som krydderi til fisk, i salater eller drys lidt på en kartoffelmad.

Kartoffeltærter med kylling og estragon
© Anders Schønnemann
Glem alt om æg og bacon og server i stedet de her lækre små tærter med kartofler, kylling, sprød bacon og frisk estragon. 8-10 stk. kyllingefilet uden skind og ben 250 g grøntsagsbouillon kogte kartofler 300 g røget bacon 100 g babyspinat 100 g olivenolie 1 spsk. hvidløg 2 fed æg 6 stk. cremefraiche 1 dl salt og peber estragon 4 kviste reven ost 50 g ### Sådan gør du •Kog kyllingen i bouillon i ca. 15 min., afkøl og findel med en gaffel. •Skær kartoflerne i små tern. Skær bacon i små tern. Skyl spinaten, og slyng den tør. •Varm olien på en pande og steg bacon næsten sprød. Tilsæt presset hvidløg og kartofler og steg et par minutter. Tilsæt spinat og lad den falde sammen. Tag panden af varmen. •Pisk æg med cremefraiche og krydr med salt og peber. Vend æggemassen med grøntsager, kylling og hakket estragon og fordel massen i muffinforme eller små smurte portionsforme. •Drys med reven ost og bag i ovnen ved 200° i ca. 15 min., til de er gyldne.

Små mandelcroissanter
© Anders Schønnemann
Afslut dagens brunch med uimodståelige sprøde croissanter af hjemmelavet wienerbrødsdej fyldt med mandelremonce. Ca. 24 stk. WIENERBRØDSDEJ letmælk 2 1⁄2 dl gær 25g æg 1 stk. sukker 50 g salt 2 tsk. hvedemel + lidt mel til udrulning ca. 500 g smør koldt ca. 350 g
MANDELREMONCE mandler 100 g agavesirup 1⁄2 dl smør 75 g blødt rørsukker 50 g æg til pensling 1 stk. mandelflager 50 g ### Sådan gør du WIENERBRØDSDEJ •Lun mælken til fingervarm. Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker og salt. Ælt hvedemel i væsken lidt af gangen og ælt, til dejen er glat og smidig. •Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 30 x 30 cm. Skær noget af smørret i tynde skiver med en osteskærer, og læg det på to tredjedele af dejen. •Fold dejen sammen i tre lag, så dejstykket uden smør foldes ind først. Læg dejen og resten af smørret koldt i ca. 30 min. •Gentag udrulningen og sammenlægningen, indtil du har brugt resten af smørret. På den måde ruller du smørret ind i dejen og får wienerbrødsdej i flere lag. MANDELREMONCE •Blend mandlerne i en foodprocessor til mandelmel. Tilsæt agavesirup, til massen lige netop samler sig. Rør marcipanmassen med smør og sukker. CROISSANTER •Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 30 x 30 cm, og skær det ud i 12 stk. Del stykkerne, så du har 24 små trekanter. •Kom en lille skefuld remonce på hver trekant, og rul sammen fra den brede ende. Læg croissanterne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve ca. 1 time. •Pensl med sammenpisket æg, og drys med mandelflager. Bag croissanterne i ca. 15 min. ved 180°. TIP Wienerbrødsdejen kan fryses ubagt. Lad dejen tø op i køleskabet, før den skæres ud i den ønskede form.